⚈ Kuopassa.net

Lisää kertomuksia netistä. 摆烂

NSA:n ajatuksia suomalaisten signaalitiedusteluorganisaatiosta pian sodan jälkeen

National Security Agency julkaisi vuonna 2009 netissä useita 2. maailmansotaa käsitteleviä papereita. PDF-formaatissa julkaistuja läpysköjä voi lueskella NSA:n nettisivuilta. Tässä blogikirjoituksessa esittelen minkälaisen käsityksen NSA oli saanut Suomen signaalitiedusteluorganisaatiosta, eli Viestikoelaitoksesta (VKoeL), joskus toukokuussa 1946. Tietonsa se oli saanut TICOM-projektista, jonka tehtäviin kuului 2. maailmansodan aikana lähinnä saksalaisten tiedustelujärjestöjen keräämien informatsuunien kaluaminen. Osittain tietoja oli kerätty myös kuulustelemalla sotavankeja, sekä sotasaaliiksi saadusta materiaalista.

Top Secret Cream

Tuo otsikko toistuu yliviivattuna näissä skannatuissa papereissa. Siellä on englanniksi 95 sivua sisältöä. Rouskutan niistä vain kolmannen luvun sivuilta löytyviä juttuja. Kolmannen luvun otsikko on:

Chapter III. Finnish Signal Intelligence Organization.

Yhdysvallat oli joskus toukokuussa 1946 saanut sellaisen käsityksen Viestikoelaitoksesta, että se kykeni suoriutumaan menestyksekkäästi tehtävässään. Datan sieppaaminen sujui hyvin, mutta arvioinnista vastannut osasto ei ollut kovin pätevä. Suomalaiset jakoivat tietojaan saksalaisten kanssa. Saksalaiset eivät käyttäneet kovin paljon resursseja suomalaisten arkaluontoisten tietojen analysointiin.

Raportin julkaisemisen aikaan amerikkalaisilla ei ollut tiedossa Viestikoelaitoksen nimeä. He katsoivat, että sen organisaation toimenkuvaan kuului monenlaisen "titausliikenteen" seuraaminen. Seurantalistalla oli laivasto, sotavoimat ja diplomaatit.

Viestikoelaitokseen kuului kryptoanalyysiyksikkö, (datan) sieppausyksikkö ja arviointiyksikkö. Viestikoelaitos oli noin komppanian kokoinen. Sen päämaja oli Sortavalassa. Kryptoanalyysiyksikön komentaja oli kapteeni Erkki Pale. Alaisia hänellä arvioitiin olleen 20–70 analyytikkoa. Amerikkalaisten kuulustelemien saksalaisten mukaan saksalaiset pitivät suomalaisten kryptoanalyytikkoja hyvälaatuisina ja jopa omien vastaavien asiantuntijoidensa vertaisina.

Suomalaisten kryptoanalyysin painopisteenä oli Venäjän trafiikki ja etenkin sellainen, joka liittyi sotilas- ja laivastoasioihin. Lisäksi työaikaa käytettiin puolalaisten, ruotsalaisten, romanialaisten ja yhdysvaltalaisten liikenteen sieppaamiseen ja analysoimiseen. Suomalaiset onnistuivat jäljentämään ensin venäläisten viisimerkkisen koodin. Se annettiin saksalaisille. Lisäksi suomalaiset saivat purettua venäläisiltä nelimerkkisen laivastokäytössä olleen systeemin, viisimerkkisen "tuplakorvauskoodin" ja selvittivät myös kolmi- sekä nelimerkkiset koodit ainakin venäläisten salaiselta poliisilta. Tuo saattaa tarkoittaa NKVD:tä.

Venäläisten lisäksi suomalaiset kykenivät lukemaan amerikkalaisten strip systemiä, joka tarkoittaa luultavasti M-94:ää tai jotakin sen varianttia. Saksalaiset kutsuivat sitä nimellä AM 10. Myös ruotsalaisten diplomaattiliikennettä kyettiin lukemaan.

NSA:n raportin mukaan Viestikoelaitoksella oli (datan) sieppausyksikkö, jolla oli kiinteä asema komppanian päämajassa sekä neljä muuta kiinteää asemaa ja yksi motorisoitu komppania. Saksalaisten mukaan Viestikoelaitoksen arviointiyksikköä ei ollut organisoitu kunnolla ja se oli epäpätevä — tähän sakkiin arvioitiin kuuluneen 20 henkilöä.

Tietoa kirjoittajasta