Kuopassa.net

Lisää kirjoituksia netistä.

Etsi blogista

Tagipilvi

"ruotsi"

Koska Kuopassa.net-blogissa on niin paljon sisältöä, jo 1216 julkaistua kirjoitusta, katsoin parhaaksi ryhtyä hyödyntämään Textpatterniin (siis siihen systeemin, jolla näitä blogikirjoituksia ko. sivustolla julkaistaan), luotua tagipluginia. Tuo tagiplugini mahdollistaa yksittäisten blogikirjoitusten merkitsemisen tietyillä avainsanoilla. Suosituimmat avainsanat ryhmitellään tagipilveen. Tällä sivulla listataan kaikki tagilla, siis avainsanalla ruotsi, merkityt blogikirjoitukset.

Ruotsissa vuodettiin kaikki

Otsikko on tietysti vähän leväperäinen, mutta jos luet eteenpäin, ei se ole liikaa liioiteltu. Nimittäin joskus vuonna 2015 tai jopa vuotta aiemmin Ruotsissa tapahtui valtava tietovuoto. Se purkautui maailman tiedotusvälineiden tietoon vasta viime viikolla. Skandaali on sellainen, että periaatteessa jokaisen Ruotsin kansalaisen tiedot vuosivat ulkomaille. Tuollaisen kikkiriikkisen möhläyksen jäljiltä Ruotsin hallitus miettii kannattaako sen jatkaa toimintaansa vai olisiko heidän kenties erottava. Ottiatuota…

Lue kokonaan…

Kaupunkimetsä

Porvoossa on sellainen juttu kuin kansallinen kaupunkimetsä. Kaupunki ja metsä. On haluttu keksiä tuollainen kaupunkimetsä-sana, koska on sellainen unelma tai tavoite tai haave. Käytännössä se ei voi toteutua. Se ei ole mahdollista. Metsä ei elä kauan kaupungissa eikä kaupunki halua olla metsässä. Kun metsä ja kaupunki pannaan toistensa naapureiksi, ne kamppailevat toisiaan vastaan. Koska kaupungit harvoin metsittyvät, kaupungit useimmin voittavat tuollaiset kamppailut. Porvoon kansallisessa kaupunkimetsässä kaupunki laajenee metsän kustannuksella. Samaan tapaan monikulttuurisuus tarkoittaa jomman kumman osapuolen tuhoamista toisen kustannuksella. Ruotsissa se kulttuuri-osa tuhoutuu, moni-osa leviää.

Lue kokonaan…

Stridsvagn 103

Tokan maailmansodan aikana saksalaiset valmistivat erilaisia tornittomia panssarivaunuja, kuten Stugeja (Sturmgeschütz) ja StuHeja (Sturmhaubitze), ja sodan lopussa myös Hetzereitä (Jagdpanzer 38). Sitten vierähti vuosikymmen ja ruotsalaiset rupesivat rakentamaan samaa konseptia hyödyntävää Stridsvagnia eli S-tankkia. Saksalaisten mielestä Stugit ja sellaiset, joita Suomessa kutsutaan rynnäkkötykeiksi, oli tarkoitettu väijytyshommiin. Saksalaiset halusivat Sturmin olevan ”vänta på” -moodissa jossain puskassa — ei siis hyökkäävän. Sen haluttiin olevan puolustus-, ei hyökkäysase. Ruotsalaisten suunnitelmissa Stridsvagn 103:a käytettiin kuten normaalia panssarivaunua, mutta Swedish Tank Archivesin artikkelin mukaan vaunun miehistön piti pyrkiä yllättämään vihollinen ja tulittaa sitä tarkasti, koska panssarivaunujen välisessä mittelössä ensimmäisenä tulittava vaunu lähes aina tuhoaa vastustajan.

Lue kokonaan…

Den glider in

Viihdytetään itseämme. Wikipedia on hauska paikka kun ensin sitä huomaa lukevansa jotain asiaa fillareista ja hetkeä myöhemmin jotain aivan toista Ruotsista. Wikipedian englanninkielisellä puolella kerrotaan, että länsinaapurimme on hankkinut seurakseen 81 300 turvapaikanhakijaa vuonna 2014. Luultavasti hakijoiden lukumäärä on 90 000 vuonna 2015 ja 80 000 vuonna 2016. Aikamoinen saavutus, eikö? Jos tarkastellaan vain saapuvan väen määrää, sehän on kuin valtakuntaan pullahtaisi joka vuosi Kouvolan tai Joensuun kokoinen kaupunki.

Lue kokonaan…

Tsekkaa myös minkälaisia valokuvia teen: www.pjti.fi