⚈ Kuopassa.net

Lisää kertomuksia netistä. 摆烂

Aamu Porvoossa (timelapse-video)

Verkkokauppa.comin nettikaupasta löysin GoPro HERO3: White Edition -rambokameran 200 euron hintaan (Pixmaniassa kalliimpi, joskin tuolla myynnissä parempia tuotesettejä). Sitten säädin kameran asetuksista purskekuvauksen* käyttöön muistaakseni sillä viisiin, että kuvia otetaan joka toinen sekunti. Sitten laitoin kameran tuuletusikkunan kahden lasin väliin ja käynnistin vehkeen. Se sai räpsiä fotoja niin kauan kuin akussa riitti virtaa. Kuvia kertyi noin 6000 kappaletta. LÖÖÖL. En tiedä miten pahasti tuollainen rynkytys kameraa kuluttaa, mutta luulen sen aiheuttavan eniten viadolorosafiilistä muistikortille. Jotkut digikuvausfoorumilla, tai jossain, timelapse-kuvauksesta keskustelleet tyypit varoittelivat erästä heppua siitä kuinka mekaanisella sulkimella toimivat kamerat voivat mennä pitkäkestoisen purskekuvauksen vuoksi epäkuntoon. En tiedä miten on GoPron kanssa. Tässä jutussa kerron hieman tuon otsikossa esitellyn timelapse-videon tekemisestä.

Kameran kellon mukaan kuvaaminen käynnistyi aamulla puoliyhdeksän maissa ja viimeiset kuvat se otti kello 11.58. Kolmisen tuntia siis. Ei lainkaan hullumpi saavutus. Muistikortin mukaan kuvia oli 11,5 gigatavua. GoPro ryhmitteli kuvat 1000 kuvan kansioihin. Eka kansio on nimeltään 100GOPRO, toinen 101GOPRO, kolmas 102GOPRO jne. Viimeisessä kansiossa oli 80 fotoa. Sen jälkeen akku loppui.

Aivan kuvasarjan alussa oli 35 kuvaa, jotka jouduin hylkäämään sen takia kun ne olivat heilahtaneet. Olin siinä vaiheessa asettelemassa kameraa paikoilleen.

GoPro HERO3: White Editionilla otettu tärähtänyt valokuva.
Tässä yksi hylätyistä kuvista.

GoPro HERO3: White Editionin asetuksista Spot oli laitettu On. En tiedä miten paljon tämä lopulta vaikutti hommaan ja millä tavalla. Seisoin samana aamuna noin 50 minuuttia helevetin jäätävässä vesisateessa yrittäessäni kuvata samanlaista timelapse-videota Mannerheiminkadun sillan yli kulkevasta liikenteestä. Silloin oli vielä hyvin hämärää. Eikä kamerassa ollut Spot-asetus onnissa vaan offissa. Löntystelin kotiin mielessäni "nyt on hjuva fiilis". Sitten kun tökkäsin USB:n kameraan ja uploadasin datan kovalevylle, huomasin kuinka kaikki kuvat olivat lähes pikimustia yksittäisiä parin pikselin kokoisia valopisteitä lukuun ottamatta. Siksi tässä tapauksessa Spot on On.

Kameran ottamat kuvat ovat pikselimitoiltaan 2592×1944 ja tiedostokooltaan noin 1,5 megatavua.

Käytin ilmaista IrfanView-kuvankatseluohjelmaa fotojen mittasuhteiden säätämiseen. Samalla kuvien tiedostokokoja pakattiin. IrfanView’ssä on sellainen työkalu kuin Batch conversion. Sillä saa säädettyä vaikka 6000 kuvaa kerralla.

Kuvien eräajo eli batch-säätö

Tein ensin niin, että latasin fotot kameran muistikortilta tietokoneen kovalevylle. Sitten laitoin jokaisen kuvakansion sisälle uuden kansion, nimeltään valmiit. Sen jälkeen avasin IrfanView’n Batch conversionin, valitsin muokattujen kuvien tallennuspaikaksi (engl. output directory) tuon luomani tyhjän kansion. Säädin kuvat tallennettavaksi JPG-formaattiin. Ohjelman Advanced-nappulaa klikkaamalla säädin RESIZE-kohdasta lopullisten kuvien mitoiksi 1920×1080 kuvapikseliä. Otin samalla pois rastin siitä ruudusta, jonka luona lukee Preserve aspect ratio (proportional). Tällöin tallennettavat kuvat ovat taatusti haluamieni mittojen mukaiset.

Testasin ennen isompien erien muokkaamista yhdellä kuvalla miltä se näyttää. Mallikappale vaikutti käyttökelpoiselta valmiit-kansion sisällä, joten lisäsin batchiin koko kansion fotot ja klikkasin Start Batch -nappia. Sama operaatio toistui tietennii kaikkien kuvakansioiden kohdalla. Säästin alkuperäiset kuvat myöhempää käyttöä varten. Niistähän voisi koostaa esimerkiksi joiltain osin blurratun tai muuten erilaisen timelapse-videon, tai käyttää johonkin muuhun tarkoitukseen. Esimerkiksi noiden kuvien esittäminen unettomuushoitomuotona voisi olla aika hyvä.

Valmiit timelapse-videossa käyttämäni kuvat ovat siis 1920×1080 kuvapikseliä. Yksittäisen kuvan tiedostokoko on vain 100–200 kilotavua.

Timelapse-videon tekeminen

Timelapse-videon voisi ehkä pyöräyttää Windows Movie Makerissa. Tein Aamu Porvoossa -videon maksullisella Adobe Premiere Elements 12 -softalla. Sitä myydään satasen hintaan Adoben sivuillla, tosin luulenpa sen olevan alituiseen alennuksessa. Kun meikäpoika tilasi softan Adoben kotisivuilta, se oli paria kolikkoa vaille 70 euroa. Haluan mainita tässä saumassa: tuon softan installeeraaminen on tehty piruuttaan mahdollisimman hankalaksi. Se siis noudattaa Adoben linjaa tehdä asiat. Sama linja näkyy Premiere Elementsin sisälläkin. Sielläkään asioiden tekeminen ei suju luontevasti vaan suurta ärsytystä ja hämmennystä herättäen.

Kun sain Adobe Premiere Elementsin toimimaan, valitsin aloitusvalikosta Video Editor ja sen jälkeen New Project. Tyhjän projektitiedoston avauduttua tallensin sen oikeassa yläkulmassa olevaa Save*-nappia napauttamalla. Kun tiedosto on kertaalleen seivattu, sen tallentaminen myöhemmin on vähän helpompaa kun ei tarvitse keksiä tiedostonimeä tai asettaa polkua, johon tiedosto tallennetaan. Sitten hiiren kursori siirtyi softan vasempaan laitaan, josta löytyy pudotusvalikko *Project Assets. Avasin tuon pudotusvalikon ja loin sinne uuden tyhjän kansion. Windowsia kun käytän, se tapahtui klikkaamalla hiiren oikeanpuoleista nappia ja valitsemalla New Folder. Annoin kansion nimeksi setti1. Kaksoisklikkasin kansiota. Sitten taas hiiren oikeanpuoleista buttonia klikkaamalla valitsin vaihtoehdon Get Media fromFiles and folders.

Tällä viisiin pystyn tuomaan tuon kansion sisälle kaikki ensimmäisestä valmiit-kansiosta löytyvät kuvat. Kun olin tuonut ensimmäiset noin 1000 kuvaa tuon kansion sisälle, palasin Project Assets -pudotusvalikon "juureen". Tein sinne kansion setti2, avasin tuon kansion ja importtasin seuraavat 1000 kuvaa. Sama homma toistui kunnes kaikki kuvat oli tuotu. (Kun projekti oli valmis, Project Assets -kansiossa oli tällaista tavaraa.)

Tässä kuvakaappauksessa näkyy Adobe Premiere Elementsin projekti Aamu Porvoossa -timelapsevideota varten.
Projektitiedosto avattuna Adobe Premiere Elementsissä.

Kun kaikki timelapse-videota varten tarvitsemani kuvat oli tuotu ohjelmaan, ryhdyin laittamaan niitä videoksi. Se oli noin 10 minuutin pituinen vaihe. Kuvia ei tarvitse siirtää yksi kerrallaan, koska kokonaisen kansion voi raahata aikajanalle. Se tietysti vie jonkin verran aikaa, kun huimasti kuvia rouskutetaan järjestykseen. Laitoin kuvakansiot järjestyksessä aikajanalle siten, että setti1 meni videon alkuun ja setti7 videon loppuun. Ennen kansioiden raahaamista aikajanalle laitoin ohjelman asetuksista niin, että yksi kuva vastaa yhtä framea. Se tapahtui menemällä Edit → Preferences → General.

Mitäs sitten?

Tässä vaiheessa timelapse-video on jotakuinkin 99-prosenttisesti valmista kauraa. Laitoin videoon muutamia hienosäätöjä: poistin eri kuvasettien välillä aikajanalle jääneet tyhjät kohdat, koska haluan videon pyörivän ilman tyhjiä kohtia, sekä ymppäsin klipin alkuun ja loppuun valkoista tekstiä mustalle pohjalle ja taustamusiikiksi jotain taivaallista tunnelmointihuminaa. Tallensin videon melkoisen korkealaatuiseksi. Videon tiedostokoko on noin 655 megatavua.

Seuraavaksi tätä timelapse-hommaa voisi kokeilla johonkin maisemaan, joka ei ole ruma. Shoppailin jo GoProhon polarisoivan filtterin tai jonkin sellaisen linssin. Se tullee postissa ensi viikolla. Videohommaa voisi toki ehostaa järjestämällä moottoroidun jalustan tai jonkin sellaisen. Lisäksi jos akun kestoa saisi kasvatettua, voisi tehdä pitemmän aikavälin klippejä siltä seisomalta.

Se video

Huomioita

*) Onko purskekuvaus sopiva termi tälle asialle? En tiedä, mutta tuon sanan ollessa niin siisti haluan käyttää sitä tässä.

Tietoa kirjoittajasta