⚈ Kuopassa.net

Lisää kertomuksia netistä. 摆烂

Yhdysvaltojen presidentinvaalit näyttävät pressin todelliset kasvot

Kiitos kännykän, jossa on kamera, ja kiitos Internetin, pystyy kuka tahansa lähettämään hyödyllistä informaatiota nopeasti muiden ulottuville. Viimeisin Hillary Clintonin kanttuveikohtaus, jossa hän menetti kykynsä kävellä, ja jonka seurauksena hänet jouduttiin raahaamaan mustaan ambulanssiin, sai perinteiset uutislähteet (kuten New York Timesin), näyttämään sangen puolueellisilta. Ne eivät halunneet toimittaa äänestäjille rehellisesti informaatiota siitä mitä paikalla tapahtui.

Suomessa seuraavat presidentinvaalit järjestetään vuonna 2018. Vaalien lähestyessä voidaan nähdä, mikäli yhtenä ehdokkaana on Niinistö, ja toisena kilpailijana on jokin pressin mielestä parempi vaihtoehto (esim. seksuaalivähemmistöön kuuluva), tullaan sitä parempaa vaihtoehtoa markkinoimaan ennalta voittajana. Siinä on samanlainen ilmiö kuin Clintonin ja Trumpin välillä — Clinton on ”oikean” median mukaan ehdoton voittaja. Äänestäjiä halutaan sillä tavalla sysätä äänestämään voittajaa. Onhan fantsumpaa olla voittajan puolella kuin häviäjän.

Vuoden 2012 Suomen presidentinvaalin aikana näin Facebookissa kommentin, jossa eräs nuori nainen hehkutti äänestävänsä sentään Haavistoa, koska Haavisto on homo. Sain siitä kommentista vaikutelman, että hänen mielestään se on tärkein syy miksi Haavistoa äänestettiin. Kuulostaako absurdilta? Onhan se, mutta sillä tavalla Tarja Halonenkin pääsi presidentiksi ensimmäisen kerran. Häntä äänestettiin, koska oli naisen vuoro olla presidentti. Samanlaista kampanjointia on rouva Clintonin kohdalla nyt Yhdysvalloissa. Siellä äänestäjät voivat tuntea olevansa suvaitsevaisia ja edistyksellisiä (sitä voi hehkuttaa esim. Facebookissa) jos he äänestävät naisen valtaan.

Tietoa kirjoittajasta