Survos-salaus

Survos on yksinkertainen kaksisuuntainen viestien salausjärjestelmä, joka perustuu merkkien korvaamiseen toisilla merkeillä. Sillä salattavat viestit voi purkaa käsipelillä, mutta nopeimmin sen voi tehdä alla näkyvällä lomakkeella. Muunnettaessa selkokielistä sanomaa salatuksi viestiksi, vaihtaa järjestelmä aakkoset ja eräät välimerkit niiden numerollisiksi vastineikseen. Vastaavasti salattua viestiä purettaessa numerojonot muunnetaan kirjaimiksi ja välimerkeiksi.

Tällä työkalulla voi lähettää salattuja viestejä, jotka voi sitten kopioida lähetettäväksi vaikkapa sähköpostina.

On hyvä ymmärtää kuinka Survos käsittelee salattavia numeroita: ne muunnetaan numeroita vastaaviksi suomenkielisiksi sanoiksi. Esimerkiksi numero 55 salataan muodossa: VIISIVIISI. Tällöin kellonaika 12.30 salataan muodossa YKSIKAKSI.KOLMENOLLA.

Miten hidastaa salakielisen viestin avaamista tällä työkalulla?

Salatun viestin lopussa on aina tarkistusnumero. Jos siis poistat salakirjoitetun viestin lopusta esimerkiksi kaksi tai kolme viimeistä numeroa, Survos-työkalu alapuolella ei kykene avaamaan salakirjoitettua viestiä. Voi tietenkin itse avata salakirjoitetun viestin missä vaiheessa tahansa, kunhan muistat viestin lopussa olevat numerot. Niitä numeroita voi siis ajatella eräänlaisena PIN-koodina.

Salaa viesti tai pura viestin salaus

Tästä takaisin T&p-osioon

Tsekkaa myös Salakirjoitus-työkalu.