⚈ Kuopassa.net

Lisää kirjoituksia netistä.

Tagipilvi

".fi"

Koska Kuopassa.net-blogissa on niin paljon sisältöä, jo 1318 julkaistua kirjoitusta, katsoin parhaaksi ryhtyä hyödyntämään Textpatterniin (siis siihen systeemin, jolla näitä blogikirjoituksia ko. sivustolla julkaistaan), luotua tagipluginia. Tuo tagiplugini mahdollistaa yksittäisten blogikirjoitusten merkitsemisen tietyillä avainsanoilla. Suosituimmat avainsanat ryhmitellään tagipilveen. Tällä sivulla listataan kaikki tagilla, siis avainsanalla .fi, merkityt blogikirjoitukset.

Kotisivut yrityksillä (%)

Olen nyt prosenttilukutuulella. Tilastokeskus on vuodesta 1998 kerännyt tietoja siitä kuinka isolla osalla Suomen yrityksistä on kotisivut. Sellaisia tilastoja on kerätty sillä viisiin, että satunnaisesti valituille yrityksille on lähetetty pääasiassa sähköinen lomake. Sinänsä erikoinen järjestely, mutta eivätköhän Statsikeskuksen tyypit tiedä mitä tekevät. Luultavasti vuoden 1998 ja joulukuun 2006 välillä Tilastokeskus kutsui tarkoittamaani tilastoa nimellä Internet ja sähköinen kauppa yrityksissä. Joulukuusta 2006 lähtien se on ollut nimellä Tietotekniikan käyttö yrityksissä.

Lue kokonaan…

.fi-domainien rekisteröintimaksu laskee

Ficoran eli Viestintäviraston uutiskirjeessä kerrotaan 5.9.2016 voimaan tulevan uusi hintataulukko .fi-päätteisille domainosoitteille. Nyt nettitunnuksen hinta on vuodeksi 12 euroa, kolmeksi vuodeksi 33 ja viideksi vuodeksi 50 euroa. Edellä mainitun päivämäärän jälkeen hinnat ovat 9 euroa vuodeksi, 18 kahdeksi vuodeksi, 27 kolmeksi vuodeksi ja 45 euroa viideksi vuodeksi. Syyskuun viidentenä astuu voimaan myös toinen muutos, eli se verkkotunnusvälittäjäsysteemi.

Lue kokonaan…

Piraattipuolueen Kiristyskirje

Piraattipuolueen Kiristyskirje.fi-sivustolla kerrotaan kuinka postissa tulleeseen Hedman Partnersin tai Adultian lähettämän "kiristyskirjeeseen" voi suhtautua. Edellä mainitut businekset laittelevat postitse maksuvaatimuksia sellaisille henkilöille, joiden he katsovat välittäneen netissä laittomasti esimerkiksi elokuvia tai ohjelmistoja. Piraattipuolue ohjeistaa tuollaisten kirjeiden saajia olemaan reagoimatta kirjeeseen mitenkään. Toinen tapa on raapustaa kirjeen lähettäjälle oma vastine. Kolmas keino hoitaa asia pois päiväjärjestyksestä on maksaa kirjeessä vaadittu summa. Ainakin Hedman Partners on jo vienyt oikeuteen sellaisia henkilöitä, jotka ovat jättäneet maksamatta.

Lue kokonaan…

Nimipalvelimet, Viestintävirasto ja GoDaddy

.fi-päätteisen domainin rekisteröinnin yhteydessä pitää ilmoittaa kaksi nimipalvelinta. Jos .fi-päätteisen domainin meinaa ottaa käyttöön GoDaddyssa, on .fi-domain ensin rekisteröitävä. Mutta sitä ei voi rekisteröidä ennen nimipalvelimia. Jos Viestintäviraston rekisteröintisysteemiin ilmoittaa rekisteröintihetkellä vialliset nimipalvelimet esimerkiksi sen takia, että ne voisi rekisteröimisen jälkeen vaihtaa GoDaddyn nimipalvelimiksi, se vaikuttaa aiheuttavan ison ongelman tähän vekslausoperaatioon. Kun Viestintävirasto havaitsee vialliset nimipalvelimet juuri rekisteröidyssä domainissa, ei domainosoitteen haltijalle lähetetä valtuutusavainta. Valtuutusavain tarvitaan nimipalvelintietojen muuttamiseksi. Näin on venynyt monen päivän pituiseksi asia, jonka voisi odottaa olevan reilun 30 sekunnin homma.

Lue kokonaan…

Viestintäviraston jonninjoutava välittäjäuudistus

Syyskuussa 2016 tuhannet ja tuhannet .fi-päätteiset domainit lingotaan limboon, koska kerran kampaviinereistä notkuvan pöydän äärellä lauma asiantuntijoita keksi aika jäntskän idean. Se on kuin jos tietokoneohjelmaan koodattaisiin ylimääräinen silmukka käsittelemään uudelleen tehtävä, joka on jo aikaisemmin käsitelty.

Lue kokonaan…

Akselintappaja.fi

Innostuin taas koodailemaan. Koodasin Akselintappaja.fi-sivuston. Ajattelin tuosta sellaista infosaittia, jolla autoilijat eri puolilla maata voivat ilmoittaa montuista ja kuopista tiessä. Ehkä sillä tavalla voidaan vähentää vanteiden vaurioitumista, jousien katkeamista, aurauskulmien muljahtelua ja akselien katkeamista. :-) Kun koodasin tuota hommaa omalla koneellani, sain LightOpenID:llä toteutettua kirjautumisen Google-tiliin. Sepä ei tietenkään live-versiossa toimi kun Google päätti äkkiseltään painostaa kehittäjiä hyödyntämään Google+-palvelunsa kirjautumistapaa enkä ole vielä jaksanut opetella hyödyntämään sitä. Saatan Googlen sijaan testata kuinka Facebook-tilillä kirjautuminen onnistuu.

Lue kokonaan…

Vieraslajit

Vieraslajit.fi kirjoittaa Määritelmiä ja käsitteitä -osiossaan, jotain, joka vaikuttaa vihapuheelta: Jotkin vieraslajeista menestyvät erityisen hyvin ja ovat huomattava uhka aiheuttaessaan vakavaa vahinkoa alkuperäislajeille, ekosysteemeille, viljelykasveille, metsätaloudelle tai muille elinkeinoille. Ne voivat myös aiheuttaa huomattavaa taloudellista haittaa vaikuttamalla ihmisten, eläinten tai kasvien terveyteen tai kiinteistöjen arvoon. Haitat voivat myös olla sosiaalisia tai esteettisiä. Tällaisia selkeitä haittoja aiheuttavia vierasperäisiä lajeja kutsutaan haitallisiksi vieraslajeiksi.

Lue kokonaan…

Yrittajat24.fi

Ehkä minun pitäisi luoda jokin hauskoja hintoja esittelevä artikkelisarja (lue edellinen täältä). Tässä olisi sellaiseen sarjaan täytettä. Ensimmäiseksi vähän pohjustusta esittelemästäni aiheesta: Yrittajat24.fi eli Yrittäjät24.fi on keskustelupalsta yrittäjille. Yrittäjäfoorumi vaihtoi omistajaa muutamia kuukausia sitten. Sen aikaisempi omistaja laittoi laudan myyntiin lokakuussa 2013. Oindex-tilastojen mukaan sivuston kävijäseuranta lakkasi keräämästä dataa huhtikuuhun 2014 mennessä. Helmikuussa foorumilla oli Oindexin mukaan käynyt noin 2500 uniikkia kävijää.

Lue kokonaan…

Mikael Junger haluaa helpottaa .fi-domainien kaappaamista

Lehdistö ilmoittaa Mikael Jungerin haluavan helpottaa domainosoitteiden kaappaamista. Tilanteessa, jossa joku taho varaa .fi-domainosoitteen ja päättää tai unohtaa rekisteröidä sen uudelleen kun domainosoite vanhenee, Jungerin mielestä verkko-osoitteen vanhan omistajan on hänen niin halutessaan saatava osoite takaisin itselleen. Näin siitä huolimatta vaikka joku toinen olisi sen jo ehtinyt varaamaan.

Lue kokonaan…