⚈ Kuopassa.net

Lisää kertomuksia netistä. 摆烂

Tagipilvi

"google"

Koska Kuopassa.net-blogissa on niin paljon sisältöä, jo 1365 julkaistua kirjoitusta, katsoin parhaaksi ryhtyä hyödyntämään Textpatterniin (siis siihen systeemin, jolla näitä blogikirjoituksia ko. sivustolla julkaistaan), luotua tagipluginia. Tuo tagiplugini mahdollistaa yksittäisten blogikirjoitusten merkitsemisen tietyillä avainsanoilla. Suosituimmat avainsanat ryhmitellään tagipilveen. Tällä sivulla listataan kaikki tagilla, siis avainsanalla google, merkityt blogikirjoitukset.

Amazonittaminen

”Googlettaminen” on vakiintunut sana. Se tarkoittaa Google-hakukoneen käyttämistä. Seuraavaksi vakiintuu ”amazonittaminen”. Se tarkoittaa Amazon-nettikaupasta tilaamista.

Lue kokonaan…

Mikäli valtiovallan tukema organisaatio yrittää tunkeutua Google-tiliin

Kolme pistettä, ja sitten otsikko jatkuu näin: silloin Google voi lähettää vinkin hakkerointivaaraan joutuneelle käyttäjälleen. Googlen tietoturvallisuusasioihin painottuvassa blogissa kerrotaan, että vuodesta 2012 asti Google on voinut varoittaa käyttäjiään mikäli heidän Google-tiliinsä kohdistuu valtiovallan sponssaama hyökkäys. Iso-G voi toimittaa sellaisia ilmoituksia isoina ryppäinä käyttäjilleen silloin kun on havaittu sellaisen hyökkäysaallon olevan käynnissä, eikä ilmoitus välttämättä tule reaaliaikaisesti hyökkäyksen ollessa käynnissä. Hakukonejätti ei myöskään koskaan kerro mikä valtiovalta, eikä sitä minkä valtiovallan organisaatio, on hyökkäyksen takana. Sellainen hyökkäys voi kohdistua esimerkiksi käyttäjän Gmail-tiliin.

Lue kokonaan…

Google ei ole ikuinen

Google-hakukoneen kannalta on hyvä pitää kirjaa sitä käyttävistä ihmisistä. Se mahdollistaa yksinkertaisten asioiden, kuten lokalisoitujen hakutulossivujen, tuottamisen lisäksi käyttäjän kiinnostuksen kohteita vastaavien hakutulosten nostamisen hakutuloksissa. Se, että Google tekee lokimerkintöjä mitä asioita käyttäjät yrittävät netistä etsiä käyttämällä sen hakukonetta, voi tietysti käyttäjästä tuntua yksityisyyden rikkomiselta. Ehkä sen takia juuri viime kuukausina DuckDuckGo’n pariin on tulvinut uusia käyttäjiä. DuckDuckGo väittää, ettei se pidä kirjaa hakukoneensa käyttäjistä. Yksityisyyden suojaamisen lisäksi googlettajat voivat hakeutua ankkahakukoneen pariin sen johdosta, että Google sensuroi hakutuloksia joltisenkin ahkerasti. Hakukoneen tehtävä on yksinkertainen: näyttää mahdollisimman relevantit vastaukset käyttäjälle. Se on huono hakukone jos se ei halua tehdä niin vaikkapa oman poliittisen agendansa vuoksi.

Lue kokonaan…

Cloudflare vuotaa dataa ja pitää Ex-Perttejä pilkkanaan

CDN- ja DNS-palveluja sekä DDoS-suojausta myyvällä Cloudflarella on sellainen järjestely, että tietoturva-aukoista ja -haavoittuvuuksista raportoivat tahot palkitaan. Sen järjestelyn nimi on Cloudflare Vulnerability Disclosure Policy. Se esitellään kattavasti firman nettisivuilla, ja kyseisen esittelyn alussa lukija huomaa ensimmäiseksi Cloudflaren väittävän ottavan turvallisuuden, luotettavuuden ja läpinäkyvyyden vakavasti. Mutta palkinnot kertovat tarkalleen kuinka vakavasti… Palkinnoksi voi saada nimen jollekin toplistalle, t-paidan ja kaiken kukkuraksi joksikin aikaa Cloudflaren Pro- tai Business-palvelun.

Lue kokonaan…

Käännöksen ostaminen YouTube-videoon

YouTube on saatavilla eri kielille. Se on lokalisoitu esimerkiksi suomenkielisille käyttäjille, samoin ruotsinkielisille, ja oletuksena sen kieli on nähdäkseni englanti. Jos YouTubeen ladatussa videossa on otsikko, kuvausteksti ja tekstitys kielellä A, ne kaikki (tai vain sen minkä itse valitsee, esim. pelkästään tekstityksen) voi kääntää yhdelle tai useammalle kielelle kirjoittamalla käännöksen itse tai ostamalla käännöksen. Maksullisen käännöksen laskutusperiaatteena on käännettävien sanojen lukumäärä. Kääntäminen maksaa Translated-palvelua käytettäessä 7 USD, mutta Translation Cloudin kääntämänä huimat 49 USD. Nämä ovat siis lähtöhintoja. Lähtöhinta pätee tekemäni testin mukaan ainakin 70 sanaan — tarkkaa sanamäärää en ole vielä selvittänyt. Vastaavasti 503 sanan kääntäminen maksaa Translatedilla 40,24 USD ja Translation Cloudilla 75,45 USD. Mitä enemmän käännettäviä sanoja on, sitä isompi on maksettava summa. Tekstiä voi kääntää useista eri lähdekielistä (esim. suomesta) useisiin kieliin samalla kertaa (esim. saksaksi ja ruotsiksi). Käännöksen valmistuminen vie tällä hetkellä kaksi päivää.

Lue kokonaan…

YouTuben tilastoja

Google on ostanut vuosien aikana kaikenlaisia nettipalveluja ja teknologioita. Monet niistä ovat flopanneet. Esimerkiksi vuonna 2007 se osti suomalaisen Twitterin kilpailijan, Jaikun. Siitä ei tullut mitään. Pariin otteeseen firma on yrittänyt tehdä läpimurtoa Google Glasseilla. Vuosikymmen sitten tapahtunut YouTuben ostaminen lienee Googlen menestyksekkäimpiä ja kalleimpia hankintoja. YouTuben omassa lehdistömateriaalissa kerrotaan tuota nettipalvelua käyttävän yli miljardi ihmistä! Valtaosa YouTube-videoista katsellaan muualla kuin Yhdysvalloissa. Palvelusta kerättävät mainostulos ovat kasvamaan päin. Socialbladen statsien mukaan suosituimmat YouTube-kanavat (tilaajamäärien perusteella) julkaisevat viihdettä, musiikkia sekä peli- ja urheiluaiheista sisältöä.

Lue kokonaan…

RankBrain tasannee tietä kohti teknologista singulariteettia

Google paljasti joitain viikkoja sitten bisneslehti Bloombergille kutsuvansa yhtä hakualgoritminsa osaa RankBrainiksi. Se on ollut maailmanlaajuisesti käytössä muutaman viime kuukauden ajan. RankBrain yrittää oppia sille aikaisemmin tuntemattomia sanoja. Se yrittää sitten valistuneen arvauksen perusteella tarjota käyttäjille sopivia hakutuloksia. Googlen kanssa relevantin tiedon löytämisestä kilpaileva Bing käyttää jotain samanlaista järjestelmää, jotain systeemiä, jonka nimi on RankNet. Hakukonemaailmasta löytyy tästä asiasta kattavampi juttu.

Lue kokonaan…

Google Code suljetaan vuoden kuluttua

Google Code käynnistettiin vuonna 2006. Se suljetaan tammikuussa 2016. Tästä päivästä alkaen Google Codeen ei ole enää voinut luoda uusia projekteja. Seuraava päivitys järjestelmään tapahtuu 24.8. kun projekteihin ei voi enää tehdä lisäyksiä tai muutoksia. Luultavasti 25. tammikuuta 2016 Google Code tullaan sulkemaan. Google on siirtänyt lähes 1000 omaa projektiaan GitHubiin.

Lue kokonaan…

Wiido Oy

Pravdan uutinen pienestä tamperelaisesta nettiyrityksestä, joka haastoi Googlen oikeuteen, on melkoisen jännää luettavaa. Nokialta käsin toimiva, mutta kotipaikkakunnakseen Tampereen nimeävä Wiido Oy päätyi kaupparekisteriin 4. lokakuuta 2012. Wiido on rekisteröinyt ahkerasti .fi-päätteisiä domainosoitteita. Sillä on osoitteessa http://wiido.fi omat nettisivut ja niiden lisäksi ainakin 55 muuta domainia. Tsekkasin eräitä domaineja ja niistä monissa on nettisaitit pystyssä. Ainakin yhdessä tapauksessa domain on vain laitettu ohjautumaan jollekin toiselle Wiidon sivustolle. Niitä yritys onkin rekisteröinyt melko tasaista vauhtia — suunnilleen pari domainia kuukaudessa. Tosin viime vuoden elokuussa niitä tuli jo 14 kappaletta.

Lue kokonaan…

Tee rahaa netissä tällä ihmeellisellä systeemillä

Tässä on eräs video, joka edustaa niitä turhanpäiväisiä videotutoriaaleja, joita ei kannata katsella. YouTubessa on samankaltaisia kaupusteluvideoita sadoittain. Tällaisten videoklippien ideana on esitellä jotain hienoa systeemiä, jolla voi tehdä rahaa nettisivuilla. Linkittämästäni klipistä löytyy setämies selittämässä tussitaulun edessä kuinka voi lyödä rahoiksi teettämällä sivustoja ja myymällä niitä eteenpäin.

Lue kokonaan…

Googlen mainoskokojen opas uudistui

Tämä ei välttämättä ole uutinen, joskin se on uusi tieto minulle. Googlen Mainoskoko-opas on nyt erittäin informatiivinen setti tehokkaimmista ym. mainoksista. Se on hyödyllinen Googlen oman mainosverkon käyttäjille ja varmasti muillekin nettisivuilla mainoksia pitäville webmastereille.

Lue kokonaan…

Miksi Google jättää pois http: niistä JS-kirjastoista, joita se hostaa?

Joissain tapauksissa kysymyksen esittäminen on hankalaa, kuten tämän blogipostauksen otsikosta voi todeta. Ihmettelen miksi Googlen hostaamat JS-kirjastot ja muut ovat muodossa <script src="//ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/2.0.0/jquery.min.js"></script>? Tuostahan puuttuu http:-pätkä osoitteen alusta. Hieman ihmettelen myös miksi noista on päätetty jättää pois type="text/javascript.

Lue kokonaan…

Avainsanatyökalulla on känkkäränkkäpäivä

Minecraftin suosiota yritin selvitellä avainsanatyökalulla. Ei kuitenkaan onnistu, kun homma tyssää turvakoodin antamiseen. Ehkä Google on todennut, että tähän vuorokaudenaikaan ja tänä viikonpäivänä tulee niin paljon jonninjoutavia avainsanakyselyitä, että käyttäjille, jotka eivät ole tähän palveluun vielä kirjautuneet, näytetään vähän tavanomaista haastavampia kuvia.

Lue kokonaan…

Google Static Maps -kartan suurin koko

Se suurin koko on 640×640 pikseliä. Sitä isompaa ei saa ilmaisversiosta ulos vaikka kuinka yrittäisi. Sen sijaan jokin Business-versio tai sellaisista käyttöoikeuksista nauttiva taho voi tuottaa suurimmillaan 2048×2048 kuvapikselin karttakuvan.

Lue kokonaan…

Goooooglen kaltainen sivutus Textpatterniin

Se ei ole mahdollista. Kokeilin Textpattern Resources -hakemistossa esiteltyä liitännäistä, nimeltään ob1_pagination, joka väittää kykenevänsä toteuttamaan Googlen kaltaisen navigaation. Liitännäinen ei suostu toimimaan millään muotoa tämän järjestelmän viimeisimmällä kehitysversiolla, joka on 4.4.1. Plugini julkaistiin alun perin vuonna 2004, joten yhteensopivuusongelmat eivät yllätä. Harmin paikka. Tällainen navigaatio voisi nopeuttaa erityisesti laajempien sivustokokonaisuuksien hahmottamista ja kiinnostavan sisällön löytämistä. Textpatternin sisäänrakennettu sivutus mahdollistaa artikkelilistausten ja yksittäisten artikkelien välillä kulkemisen. Se on periaatteessa ihan hyvä tapa, mutta hidas.

Lue kokonaan…