⚈ Kuopassa.net

Lisää kertomuksia netistä. 摆烂

Tagipilvi

"html"

Koska Kuopassa.net-blogissa on niin paljon sisältöä, jo 1348 julkaistua kirjoitusta, katsoin parhaaksi ryhtyä hyödyntämään Textpatterniin (siis siihen systeemin, jolla näitä blogikirjoituksia ko. sivustolla julkaistaan), luotua tagipluginia. Tuo tagiplugini mahdollistaa yksittäisten blogikirjoitusten merkitsemisen tietyillä avainsanoilla. Suosituimmat avainsanat ryhmitellään tagipilveen. Tällä sivulla listataan kaikki tagilla, siis avainsanalla html, merkityt blogikirjoitukset.

HTTP-tilakoodit

Sähköpostiohjelmani kehottaa suorittamaan levyn eheytyksen, sillä jotakin väliaikaistiedostoa ei kyetä kirjoittamaan. Nyt se defragmentointitoiminto rupsuttaa taustalla. Yritän keksiä sen vievälle ajalle järjellistä käyttöä. Tämä on se syy miksi World Wide Webiin eli Internettiin ilmestyi blogipostaus HTTP-tilakoodit. Kun avaat sen, tai siis tämän, blogisivun, saat vastaukseksi statuskoodin 200 mikäli kaikki sujuu kuten pitää. Tuollaiset statuskoodit ovat kolminumeroisia viestejä, joilla jotakin webissä surffaavaa tahoa ohjeistetaan kun se taho tekee jonkin kyselyn.

Lue kokonaan…

Evästeen sijaan kanvaasisormenjäljennös

Englanninkielisten termien kääntäminen suomeksi on hankalaa. Sen voi todeta katsomalla joitain elokuvia, joille on annettu suomenkielinen nimi. Esimerkiksi elokuva Independence Day on saanut suomenkieliseksi nimekseen Maailmojen Sota. Leffasivusto Den of Geek! kertoi toukokuun lopussa, että sille tulee seuraaja vuonna 2016 — siis 20 vuotta ensimmäisen osan jälkeen. Leffan nimeksi tullee ID Forever Part 1. Ykkösosan nimen voi muuntaa muotoon ID4, joten kakkosen nimeksi voisi taiteilla ID4 Part 1.

Lue kokonaan…

HTML5 on yleensä HTML 4 Transitionalia

Suurin ero HTML 4 Transitionalin, eli HTML 4 Loosen, ja HTML5:n välillä on nimessä. HTML5 kirjoitetaan yhteen ja se on siten hipimpi ja päheempi kuin HTML 4. Näen hötömölön nelosversiosta vitosversioon siirtymisen tarkoittavan monille vain sitä, että kerrotaan nettisivun olevan HTML5-merkkausta eikä missään nimessä sitä vanhaa ja muodista pois mennyttä HTML 4:ää.

Lue kokonaan…

Tavutustagi tuntuu toimivan nykypäivän nettiselaimissa

Kielessämme on monia pitkiä sanoja, jotka voivat aiheuttaa ongelmia mikäli ne yritetään sulloa nettisivuilla pieneen tilaan. Esimerkiksi tässä blogissani on melko kapoinen alue tekstiä varten. Siksipä jos kirjoitan tekstiä, joissa mainitaan pitkiä sanoja, kuten "ambulanssikuskikurssi" tai "valokuvausprojekti" tai "televisiovastaanotin", ne vievät riviltä hyvin paljon tilaa. Mikäli sanassa ei ole yhdysviivaa välissä, nettiselain ei yleensä osaa tavuttaa sanaa automaattisesti, siis pilkkoa sanaa useammalle riville. Yhdysviivalliset sanat tarpeen vaatiessa, eli tilan loppuessa riviltä, katkaistaan eri riveille. Onneksi HTML:ssä on ­-tagi.

Lue kokonaan…

humans.txt

robots.txt-tiedostojen käyttäminen nettisivuilla on vuosien ikäinen asia, jonka perimmäisenä tarkoituksena on ohjeistaa hakukoneiden robotteja pläräämään tai olemaan pläräämättä joitain kohtia nettisivustolla. Sen avulla voidaan esimerkiksi suositella hakurobotteja olemaan indeksoimasta sivuja. Käytän tarkoituksellisesti sanoja "ohjeistaa" ja "suositella", sillä robots.txt-tiedostossa määritellyt asiat eivät ole pyhiä ja loukkaamattomia. Robottitiedoston vastapainoksi syntyi humans.txt. Sen kehittänyt taho haluaa tempauksellaan muistuttaa, että me olemme ihmisiä emmekä koneita. Tekstitiedoston avulla halutaan tuoda julki tietoa nettisivuston rakentamiseen ja valmistamiseen osallistuneista henkilöistä.

Lue kokonaan…