⚈ Kuopassa.net

Lisää kertomuksia netistä. 摆烂

Tagipilvi

"nikon"

Koska Kuopassa.net-blogissa on niin paljon sisältöä, jo 1364 julkaistua kirjoitusta, katsoin parhaaksi ryhtyä hyödyntämään Textpatterniin (siis siihen systeemin, jolla näitä blogikirjoituksia ko. sivustolla julkaistaan), luotua tagipluginia. Tuo tagiplugini mahdollistaa yksittäisten blogikirjoitusten merkitsemisen tietyillä avainsanoilla. Suosituimmat avainsanat ryhmitellään tagipilveen. Tällä sivulla listataan kaikki tagilla, siis avainsanalla nikon, merkityt blogikirjoitukset.

Nikon Z on Nikon 1

Nikon 1 on pian vuosikymmen sitten aloitettu peilittömien kamerarunkojen ja niihin tarkoitettujen objektiivien sarja. Sen valmistaminen ja kehittäminen keskeytettiin, sillä tuohon sarjaan kuuluvat tuotteet ovat kalliita, ominaisuuksiensa puolesta vaatimattomia, ja rumiakin kaiken lisäksi. Nikonin olisi pitänyt Z:n sijaan pitänyt kehittää keskikoon kennolla varustettu peilitön järjestelmäkamera.

Lue kokonaan…

Irix

Irix on uusi kameraobjektiivin valmistaja. Yksikössä. Irix on niin nuori ja tuore, että se on vasta aikeissa julkaista ensimmäisen objektiivinsa. Se on hyvin laajakulmainen ja kohtalaisen suuriaukkoinen: 15 millimetrin polttoväli, jossa f/2.4. Se tulee olemaan kilpailija ainakin Samyangin (jolla siis on monta nimeä) 14 mm:n ja aukon 2.8 manuaalilinssille. Irix kertoo pressitiedotteessaan tarjoavansa rakenteellisesti ja optisesti erittäin hyvän manuaalitarkenteisen linssin. Sen lähin tarkennusetäisyys on 28 senttimetriä. Se on suunniteltu ns. täyden kennon kameroille. Se tulee myyntiin keväällä. Hintaa ei ole kerrottu.

Lue kokonaan…

Sigma sd Quattro

Sigma valmistaa lähinnä objektiiveja. Se on kokeillut myös kameroiden valmistusta. Mullistava Sigma Merrill -sarja sisälsi kolme kameraa. Sitä seurasi Sigma dp Quattro -kolmikko. Nyt Sigma aikoo tuoda kauppoihin kaksi kameramallia käsittävän Sigma sd Quattron. Kaikki nämä ovat kroppikennon peilittömiä kameroita. sd Quattro tulee olemaan ensimmäinen, jossa on mahdollisuus vaihtaa objektiivia. Se on samalla ensimmäinen Sigman peilitön digijärkkärikokeilu. Sigma hyödyntää kameroissaan Foveon-sensoria. Se poikkeaa valtavasti tavanomaisista kamerasensoreista siinä miten eri aallonpituudet poimitaan talteen. sd Quattro on APS-C-kamera. sd Quattro H on APS-H-kamera. APS-H on hieman suurempi kuin APS-C.

Lue kokonaan…

Ajatuksia valokuvanegatiivien digitoimisesta digikameralla

Postissa tuli Telefoton kehittämiä valokuvanegatiiveja. Ne ovat mustavalkoisen Fomapan 100 -filmin negat, jotka olin kuvannut Lubitelilla. Liuskojen joukossa on jonkin verran tyhjiä ruutuja. Joukossa on muutama kuva samasta aiheesta, mutta hieman eri valotusajoin. Päätin kokeilla noiden negatiivien digitoimista. Teippasin läpinäkyvän CD-taskun tietokoneen monitoria vasten. Yritin laittaa sen taskun mahdollisimman litteäksi niin ettei negatiiviliuska pääse kupristelemaan.

Lue kokonaan…

Couple points about the monstrously bulky Jupiter-21M

Few days ago I got one massive Jupiter-21M lens from eBay. It’s 30 years old. Weight is nearly one kilogram. An adapter ring is required to fit it to a camera using Nikon F mount. There are several types of adapters, but the cheap ones without optical element in them work just fine. After adjusting Jupiter’s focus ring, it looks like focusing to infinity is not indeed possible as the eBay seller warned. So focusing is OK to around 50 meters and further that things get really blurry.

Lue kokonaan…

1/750s, f/5.6, ISO 100

Eilen olin kuvaustuulella, joten ajattelin käydä ottamassa vuosisadan luontokuvan. Kaivoin Nikon D7100:n esiin, laitoin siihen akun ja Huuto.netistä käytettynä bongaamani Nikkorin 55–300mm f/4.5-5.6G -linssin. Ajoin lintutornia kohti. Sen juurelle päästyäni näin pitkospuiden jääneen veden alle. Tornille vievällä reitillä oli pari lintua. Ehkä ankkoja, ehkä sorsia. Sain niistä pari kuvaa asetuksilla 1/750s, f/5.6, ISO 100. Tässä kuvasarjan viimeinen. Koska siivekäs purskahti ilmaan, kuvan tarkennus taisi jäädä jälkeen jonnekin alla roiskuvan veden kohdalle.

Lue kokonaan…

Tarkentaminen digikameralla manuaalisesti

Tämä toimii ainakin Nikoneissa, ehkä myös Canoneissa ja muissa. Jos haluat tarkentaa digikameralla manuaalisesti, siis siten, että ruuvaat käsipelillä objektiivin tarkennusrengasta, ei ole pakko luottaa silmämääräiseen arvioon. Eikä ole pakko käyttää Live View -toimintoa. Monissa Nikonin kameramalleissa etsimen läpi katsottaessa näkyy etsinalueen laidalla/kulmassa valkoinen ympyrä (eli tämäntapainen: •) silloin kun tarkennuspisteen osoittama kohta on kuvassa tarkka. Jos ympyrän sijaan näkyy vasemmalle tai oikealle osoittava nuoli, tarkennusrengasta pitää veivata joko loitommas tai likemmäs.

Lue kokonaan…

Käytetyt objektiivit netistä

Laitan tähän linkkejä muutamiin kotimaisiin kauppoihin, jotka myyvät netin kautta käytettyjä objektiiveja. Koska käytän Nikonin kameroita, linkkisuosituksiin pääsevät sellaiset kaupat, jotka myyvät ainakin Nikonin kameramalleihin istuvia linssejä. Vinkkilinkeistä löytyy toki yleensä myös esim. Canon-yhteensopivia tuotteita.

Lue kokonaan…

Kamerapaketti 4670€

Huuto.netissä on kaupan sellainen kamerapaketti, jonka "Osta heti" -hinta on 4670 euroa. En marise enkä narise sen hinnan takia, vaan haluan tässä järkeillä kuinka tuohon hintaan voi päästä. Hintaan sisältyy reppu, kaksi objektiivia, Hoyan linssisuojukset, Nikon D600, kaksi Hähnelin akkua, yksi Nikonin oma akku, sekä monopodi. Siis reppu, pari objektiivia, pari linssisuojusta, runko, kolme akkua ja monopodi on ripsakat 4670 euroa.

Lue kokonaan…

Kehnoin Nikon DX -formaatin objektiivi

Se on Tamronin laajakulmalinssi 10–24mm. Älä osta sitä. Sitä myydään uutena puolen tonnin hintaan. Hankin sellaisen käytettynä parilla satalappusella, muttei se ole senkään arvoinen, sillä kuvista ainoastaan keskiosa on terävä. Reunat ovat hyvin pehmeitä kuvattaessa millä tahansa aukolla. Saatan toki olla maanantaikappaleen omistaja. Tamroniltahan on ilmestynyt erittäin tarkka makrolinssi. Siinä siis kuvan laatu on kiitettävä. Sen ainoa huono puoli on suriseva tarkennusmoottori.

Lue kokonaan…

SP AF 90mm F/2.8 Di MACRO 1:1

Mahdollisimman kryptinen otsikko tällä blogikirjoituksella. Se on kopsattu suoraan Tamronin nettisivuilla sijaitsevan makro-objektiivin esittelystä. Tilasin käytetyn Tamronin makrolinssin Huuto.netistä, kävin hakemassa sen älypostista ja räpsin jo muutamia testikuvia. Tässä pari. Toinen on kuolleesta puun lehdestä ja toinen kahden euron kolikosta.

Lue kokonaan…