⚈ Kuopassa.net

Lisää kertomuksia netistä. 摆烂

Tagipilvi

"tauti"

Koska Kuopassa.net-blogissa on niin paljon sisältöä, jo 1365 julkaistua kirjoitusta, katsoin parhaaksi ryhtyä hyödyntämään Textpatterniin (siis siihen systeemin, jolla näitä blogikirjoituksia ko. sivustolla julkaistaan), luotua tagipluginia. Tuo tagiplugini mahdollistaa yksittäisten blogikirjoitusten merkitsemisen tietyillä avainsanoilla. Suosituimmat avainsanat ryhmitellään tagipilveen. Tällä sivulla listataan kaikki tagilla, siis avainsanalla tauti, merkityt blogikirjoitukset.

Virpominen on sallittu

Tiesittekö, että virpomista ei ole kielletty? Virpomiseen on annettu suostumus. Voi, kuinka armollisia hallitsijamme ovatkaan! He eivät sittenkään ole tyrannosauruksia eivätkä tiktaattoreita, vaan reiluja järjen ihmisiä.

Lue kokonaan…

Koululaisille ei tule antaa toista kesälomaa

Jos koulut ovat olleet kiinni ”vallitsevan tilanteen vuoksi”, ja koululaisille on järjestetty etäopetusta netin kautta, silloin koululaiset ovat saaneet opetusta vallitsevan tilanteen aikana. Jos etäopetus on ollut pakollista, siis sellaista, että siihen osallistumatta jättäminen aiheuttaa sanktioita, kuten pudotuksen koulutodistuksen arvosanoihin, on esille nostettava yksi asia:

Lue kokonaan…

Tietoa Pantonesta ja maailman rumimmasta väristä

Kesäkuussa 2016 uutisoitiin maailmalla kuinka australialaisen markkinatutkimuksia tekevän yrityksen, Gfk Bluemoonin, mukaan maailman rumin väri on nimeltään Pantone 448 C. Tuota ruskean ja oliivin välimaastoon sijoittuvaa väriä on tupakoitsijoiden keskuudessa kuvailtu sellaisilla sanoilla kuin ”kuolema”, ”lika” ja ”piki”. Niiden seikkojen vuoksi australialaiset tupakoitsijat ovat saaneet ihastella savukeaskeissa väriä Pantone 448 C. Värin lempinimi on opaque couché.

Lue kokonaan…

Järvisyyhy

Tartun järvisyyhy-sanaan sen ollessa hieno sellainen. Suomenkielisen Wikipedia-artikkelin mukaan järvisyyhyä voidaan haukkua myös uimarinkutkaksi. Latinaksi se on cercarial dermatitis, mutta ehkä sen voisi kotomaallistaa muotoon: kerkariaalinen/kerkaarinen dermatiitti.

Lue kokonaan…

Drupal on matopitoinen

Viime aikoina Drupal Shell -sivustolla on kirjoitettu useita juttuja Drupal-julkaisujärjestelmästä sillä viisiin, että juttujen otsikoissa on käytetty sellaisia sanoja kuten ”haavoittuvuus” ja ”Drupalgeddon”. Drupal Shellin mukaan Drupal on suurten webbisivujen suosima julkaisujärjestelmä. Työkalu on laaja. Siksi hyökkääjillä on paljon tarttumapintaa.

Lue kokonaan…

Sähköpostin lähettäminen niin, ettei SpamAssassin pidä sitä roskapostina

Innostuin tekemään Vieraskirja.info-sivuston kun halusin koodata jotain monimutkaisempaa kuin tavallisesti, ja kun huomasin, etteivät takavuosien suositut vieraskirjapalvelut Freebok ja Shinybook ole enää toiminnassa. Wikipedian Freebokista kertovan sivun mukaan tuo vieraskirjasivusto toimi vuodesta 1998 lähtien. En tiedä missä vaiheessa sen tarina päättyi, mutta yksien kansien sulkeuduttua avautui toinen: Shinybook. Shinybookin tekijä taisi huomata markkinaraon avautuneen joskus vuonna 2007. Silloin se avattiin osoitteeseen www.shinybook.net. Shinybook taisi Suomi24:n keskustelufoorumilla näihin päiviin säilyneen uutisen mukaan uudistua vuonna 2010, jolloin sen osoitteeksi tuli www.shinybook.fi.

Lue kokonaan…

Avast kertoo: CCleanerin versiota 5.33.6162 käytettiin haittakoodin kuljetusvälineenä

Tässä esityksessä on monta osapuolta. Siitä maailmalle ensimmäisten joukossa raportoinut Avast on virustorjuntaohjelman valmistaja. Narrin rooliin joutunut Piriform tunnetaan parhaiten CCleaner-nimisestä ohjelmistostaan. CCleanerilla voi poistaa esimerkiksi turhia tiedostoja tietokoneen kovalevyltä. Kolmas osapuoli on mahdollisesti kiinalainen hyökkääjä. Avast on kirjoittanut blogiinsa viime päivinä ahkerasti siitä kuinka CCleaneria on käytetty luultavasti Kiinasta peräisin olevan, hyvin tarkkaan kohdistetun, kyberhyökkäyksen matkavälineenä. CCleanerin versiota 5.33.6162 käytettiin toimittamaan suurille teknologia- ja telekommunikaatioalan firmojen tietokoneille haittakoodia. Hyökkäyksen kohteeksi joutui esimerkiksi korealainen Samsung, japanilainen Fujitsu ja Sony, yhdysvaltalainen Intel ja taiwanilainen Asus.

Lue kokonaan…

"Meille saa tulla — örkkifobialle ei sijaa näinä aikoina", summaa Gríma Kärmekieli

Hallitsija Théodenin lehdistötiedottaja Gríma Kärmekieli kertoo Rohanin avaavan porttinsa mordorilaisille örkkipakolaisille, ja kehottavan maanmiehiään suhtautuvan tulokkaisiin suopeasti ja avoimin mielin. Kärmekielen mukaan örkkifobialle ei ole sijaa eikä paikkaa näinä valistuksen aikoina — me kaikkihan vuodamme verta. ”Erinäisiä välikohtauksia on toki voinut sattua kulttuurien kohdatessa, mutta niistä ei saa tehdä pitkälle vieviä päätelmiä.”, Kärmekieli muistuttaa. Hän toivoo kantaväestön ymmärtävän kuinka Rohan on aina ollut eri kansojen sulatusuuni.

Lue kokonaan…

Kaupunkimetsä

Porvoossa on sellainen juttu kuin kansallinen kaupunkimetsä. Kaupunki ja metsä. On haluttu keksiä tuollainen kaupunkimetsä-sana, koska on sellainen unelma tai tavoite tai haave. Käytännössä se ei voi toteutua. Se ei ole mahdollista. Metsä ei elä kauan kaupungissa eikä kaupunki halua olla metsässä. Kun metsä ja kaupunki pannaan toistensa naapureiksi, ne kamppailevat toisiaan vastaan. Koska kaupungit harvoin metsittyvät, kaupungit useimmin voittavat tuollaiset kamppailut. Porvoon kansallisessa kaupunkimetsässä kaupunki laajenee metsän kustannuksella. Samaan tapaan monikulttuurisuus tarkoittaa jomman kumman osapuolen tuhoamista toisen kustannuksella. Ruotsissa se kulttuuri-osa tuhoutuu, moni-osa leviää.

Lue kokonaan…

Alvar Aalto on suurin arkkitehtuurille Suomessa tapahtunut vahinko, ja ullatusrakastelu on niiiin hyvä sana

Ullatuus! Höhö. Tämän blogin slogani ja tagline ja tunnari on ”Lisää kirjoituksia netistä” siksi, että netti on siisteimpiä ihmiskunnan keksimiä asioita. Netissä voidaan jakaa ajatuksia ja ideoita, kuten ajatus siitä kuinka Alvar Aallon stailin fanittaminen on johtanut kaikkialla rumien rakennelmien yleistymiseen. Rumuudesta juolahti pieneen, arvatenkin monien lukijoideni mielestäni turhankin pieneen, pollaani ehdotus pressille. Pressillähän on tapana kertoa asioista valikoiden. Siksi toimittajat joutuvat jatkuvasti keksimään uusia kiertoilmaisuja asioiden kuvaamiseen. Esimerkiksi sellaiset sanat kuin ”kultamuna”, ”moniosaaja” ja ”uussuomalainen” on jo loppuun käytetty. Haluankin jelpata toimittajakuntaa, tai siis lehtineekereitä, kuten tuota ammattikuntaa aikoinaan (toimittajien itsensä toimesta) kutsuttiin. Se idea on tähän aikaan täydellisesti sopiva upouusi uuskielinen sana. Se on: ullatusrakastelu. Sitä voidaan käyttää kun joku väkisinmaataan uussuomalaisen toimesta.

Lue kokonaan…

Roki Vulović

Netissä huudahdukset ”Remove kebab!”, ”Serbia stronk!” ja Roki Vulovićin nimi kulkevat usein käsikynkkää. Rokin poppi on tuttu juttu etenkin Venäjällä, Puolassa ja Bulgariassa. Vulović on oikealta nimeltään Rodoljub Vulović. Hän syntyi entisessä Jugoslaviassa, mutta hän on serbi ja asuu nykyisessä Serbiassa. Hänet tunnetaan netissä parhaiten tekemistään patrioottisista poppilauluista, joita hän teki vuosien 1992–1995 aikana Jugoslavian hajoamissotien aikana. Nyt 66-vuotias mies, entinen opettaja, viettää eläkevuosiaan.

Lue kokonaan…

Hyttysten aivojen prosessien takaisinmallinnus eli reverse engineering

Postia Postista noutaessani mietin jos olisi mahdollista kirjoittaa tietokoneohjelma, joka suorittaisi samoja asioita kuin hyttysen aivot pystyvät handlaamaan. Sellaisen yksinkertaisen ötökän kaaliin ei kai mahdu hirveästi asioita. Saatan tietysti olla pahasti väärässä, esimerkiksi siten jos ötökän aivot sisältävät jonkinlaisen koodin pakkausalgoritmin tai sellaista vastaavan asian, jolla pieneen tilaan pystytään survomaan paljon infoa. Huolimatta siitä mietin minkälaisia juttuja olisi koodattava? Hyttynen pystyy arvatenkin tekemään paljon asioita ilmankin, että aivot raksuttaisivat niiden takana, sillä pystyväthän ihmisetkin tekemään paljon asioita ilman aivojen rasittamista, kuten elämään elämänsä alusta loppuun. Jos kuitenkin oletetaan, että aivoja tarvitaan johonkin, niitä tarvittaneen ainakin: 1) syömiseen, 2) lisääntymiseen, 3) liikkumiseen, 4) ruumiin vaurioitumisen välttämiseen (esim. suojaan hakeutuminen kaatosateen aikana) ja 5) ruumiin toimintakyvyn ylläpitämiseen (esim. jos hyttynen älyää puhdistaa siipensä liasta jotenkin sukimalla). Jos keksit tuohon luetteloon täydennyksiä niin laita viestiä.

Lue kokonaan…

Maailman hepatiittipäivä

Se on tänään 28. heinäkuuta. Mielestäni A-kirjain on myös päivän arvoinen. Ehdotan siis Maailman A-kirjainpäiväksi päivämäärää 29.7. Usein A-kirjaimen keskeltä kulkee horisontaalinen viiva. Se horisontaalinen viiva on todella, todella tärkeä. Maailman A-kirjaimen poikkiviivan päivä voisi olla 30.7. Sen poikkiviivan muodostavat pisteet tai kuvapikselit ovat tietenkin äärimmäisen merkityksellisiä, joten eiköhän niillekin voitaisi nimetä jokin merkkipäivä. Jokaiselle niistä.

Lue kokonaan…

Yksi hyvä keino hillitä ebolan leviämistä

Se yksi hyvä keino on olla kuljettamatta tartunnan saaneita henkilöitä eri puolille maailmaa. Jotkut yhdysvaltalaiset sairastuivat ebolaan, joten heidät kuljetettiin Yhdysvaltoihin. Espanjalainen kirkonmies sai ebolan, joten hänet kuljetettiin Espanjaan. Jos jonkun on pakko mennä seikkailemaan sellaiselle alueelle, jossa riehuu verenvuotokuume, sellaista henkilöä ei pitäisi laskea takaisin etenkään jos hän on jo saanut tartunnan. Pölhökustaat taas vauhdissa.

Lue kokonaan…