⚈ Kuopassa.net

Lisää kertomuksia netistä. 摆烂

Tagipilvi

"ukraina"

Koska Kuopassa.net-blogissa on niin paljon sisältöä, jo 1362 julkaistua kirjoitusta, katsoin parhaaksi ryhtyä hyödyntämään Textpatterniin (siis siihen systeemin, jolla näitä blogikirjoituksia ko. sivustolla julkaistaan), luotua tagipluginia. Tuo tagiplugini mahdollistaa yksittäisten blogikirjoitusten merkitsemisen tietyillä avainsanoilla. Suosituimmat avainsanat ryhmitellään tagipilveen. Tällä sivulla listataan kaikki tagilla, siis avainsanalla ukraina, merkityt blogikirjoitukset.

Ukraina kutsuu ulkomaalaisia taisteluun

Ukrainan presidentti käyttää ahkerasti Twitteriä viestinnässään. Niin ehkä sen vuoksi, että venäläisten tukemat DDoS-hyökkääjät eivät saa Twitteriä nurin, toisin kuin monia ”tavallisia” ukrainalaisia nettisivuja. Presidentti Volodymyr Zelenskyin viesti tweetattiin päivämääränä 27.2.20222: Kuka tahansa, joka haluaa osallistua Ukrainan puolustamiseen, Euroopasta tai muualta maailmasta, voi tulla ja taistella ukrainalaisten rinnalla venäläisiä sotarikollisia vastaan. Samanlaisen viestin, ja täydennystä presidentin ilmoitukseen, tweettasi Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba päivämääränä 27.2.2022: Kutsun teidät ottamaan yhteyttä Ukrainan lähetystöihin kotimaissanne. Suomessa on Ukrainan suurlähetystö Helsingissä. Sen nettisivut on dossattu, mutta lähetystön Twitter-sivu toimii.

Lue kokonaan…

Ukrainan uusi raja

Ukrainan kartta, jossa Dnepr merkkaa rajaa.

Laitan tämän screenshotin voidakseni myöhemmin tarkastella osuiko ennustukseni oikeaan. Ukrainan keskellä, maan halki pohjoisesta etelään asti, kulkee Dnepr-niminen joki. Sen itäpuolella olevia rajaseutuja on ollut venäläisten miehityksen alaisena vuodesta 2014 lähtien. Epäilen Dneprin idänpuoleisen alueen jäävän itänaapurin haltuun.

Lue kokonaan…

Suomi myi Ukrainan Venäjälle

PACE, eli Parliamentary Assembly of the Council of Europe, teki kesäkuussa päätöksen laskea Venäjä takaisin sen sisäpiiriin jos se täyttää viimeistään huhtikuussa 2020 tietyt vaatimukset. Niiden vaatimusten joukossa ei ole Venäjän luopuminen miehittämistään Ukrainalle kuuluvista alueista. Äänestettäessä Venäjän laskemisesta PACE:en, 15 äänestysvaltaista oli poissa, 62 oli ehdotusta vastaan ja 116 kannatti sitä. Äänestystulokset sijaitsevat täällä.

Lue kokonaan…

Amerikkalaisen huomioita venäläisten taistelutavoista Ukrainassa

Yhdysvaltojen armeijan eversti kirjoitti Association of the United States Army -sivustolle yhteenvedon ajatuksistaan. Niiden ajatusten otsikko on: ”Uusi itärintama: mitä Yhdysvaltojen armeijan tulee oppia sodasta Ukrainassa”. Yhteenvedon yhteenveto on tämä: venäläisten tapa taistella Ukrainassa muistuttaa 1. maailmansodan tapoja sillä erolla, että käytössä on myös modernia teknologiaa.

Lue kokonaan…

Chernobyl.3828

Ukrainan atomivoimalaonnettomuuden siivoamisen ensivaiheista kertova dokumenttielokuva Chernobyl.3828 tunnetaan myös nimellä Chornobyl.3828. Numero 3828 tarkoittaa niitä likvidaattoreiksi, tai bioroboteiksi, kutsuttuja miehiä, jotka komennettiin siirtämään käsipelillä laitoksen katolle ja ympäristöön kröhäistyt grafiitti- ja muut kappaleet. Masha oli kolmas ja kuolettavin niistä työskentelyalueista, joihin likvidaattorit joutuivat menemään ohuet lyijylevyt suojanaan. Miehille annettiin kannettavat säteilyannosmittarit. Suurin sallittu annos oli 25 röntgeniä, mutta osa miehistä jätti mittarin pois työvuoron alettua säästääkseen tovereitaan. Chernobyl.3828 valmistui vuonna 2011. Se on ollut katseltavissa YouTubesta vuodesta 2012 asti.

Lue kokonaan…

Avdiivkassa rikottiin tulitaukoa lukemattomia kertoja

U.S.-Ukraine Foundation uutisoi kuinka tammikuun lopulla Ukrainan hallinnoima Avdiivkan kylä itärintamalla joutui venäläisten tukemien terroristien hyökkäyksen kohteeksi huolimatta tulitauosta. Tulitaukoa rikottiin 28.1. lukemattomia kertoja — räjähdyksiä laskettiin 2300 kappaletta. Ukrainan asevoimat pysäytti venäläisten tukemien terroristien hyökkäystoimet, mutta sen jäljiltä kahdeksan ukrainalaista kuoli ja 26 haavoittui. Avdiivkassa on nyt 17 000 asukasta ilman hanavettä, sähköä tai lämmitystä. Asukkaista 2500 on lapsia. Niin sanotun Minskin sopimuksen mukaan molemmat osapuolet lakkaavat ammuskelemasta toisiaan ja poistavat alueelta raskaat aseet. Ukrainalle tarjotaan lämmintä kättä ja myötätuntoa. Samaa olisi tarjolla jos Avdiivkan sijaan olisi kyse Lappeenrannasta, Ilomantsista tai Lieksasta.

Lue kokonaan…

Venäläisten miehitysjoukkoihin liittyneen Maximim tarina

Lugansk News kertoo Maximista, Ukrainan kansalaisesta, jonka Venäjän kansalainen värväsi maaliskuussa. Hänet värvättiin Itä-Ukrainaa miehittävän terrorismikoplan jäseneksi. Hänelle luvattiin 1000 Yhdysvaltain dollaria vastaava kuukausipalkka. Maxim on kotoisin Ukrainan Mariupolista. Mariupolista hän matkusti ensin Venäjän Samaraan. Sieltä kaverinsa kanssa he menivät Rostoviin. Rostovin bussiasemalla hän sai kyydin Ukrainan Donetskiin. Samassa kyydissä tuli kaksi venäläistä. Donetskin bussiasemalle päästyään heidät vietiin venäläisen toimesta taksilla värväystoimistoon. Toimistossa he tapasivat henkilöstöä, jotka kyydittivät miehet Novoazosvskiin. Siellä sijaitsevassa sotilasyksikössä heille annettiin tehtäväksi alueen turvaaminen. Paikalla vieraili venäläisiä komentajia. Maxim yllättyi kurin puuttumisesta ja siitä kuinka yleistä alkoholismi oli joukkojen keskuudessa. Hän huomasi myös, ettei luvattu kuukausittainen rahapinkka pidä paikkaansa, sillä vaivoistaan hän sai palkaksi vain 2000 ruplaa (noin 30 USD). Petyttyään tuohon touhuun hän pakeni ja antautui ukrainalaisille joukoille.

Lue kokonaan…

Taistelu Mariupolista

Ukrainan Mariupol on vähän kuten Suomen Kotka, paitsi väkiluvun osalta Kotka jää kakkoseksi. Molemmat sijaitsevat rannikolla. Ovat satamakaupunkeja. Molempien itäpuolella on Venäjä. Ukrainan Mariupol on pian venäläismielisten hyökkäysjoukkojen ulottuvilla. Rintama on saapunut kaupungista vain 10 kilometrin etäisyydelle, kun hyökkääjien vahvistettu komppania noin viiden panssaroidun ajoneuvon ja panssarivaunun voimin valloitti Kominternoven kylän joulukuussa 2015. Ukraina yrittää olla vastaamatta tällaisiin sotatoimiin halutessaan noudattaa niin sanottua Minskin sopimusta.

Lue kokonaan…

Ukrainan turvallisuuspalvelun uutisia, osa 2

Tiivistelmä Ukrainan turvallisuuspalvelun julkaisemista tiedotteista. Tuoreimmat ovat syyskuun alulta, loput elokuun lopusta. Jos olet kiinnostunut tuoreemmista Ukrainan kuulumisista, kannattaa tutustua Lugansk News Today -sivustoon. Se on englanninkielinen, blogimuotoinen saitti. Siellä kerrotaan esimerkiksi, että 25.9. venäläinen majuri Vladimir Starkov taannoin autoiltuaan erehdyksessä ukrainalaisten tarkastuspisteeseen joutui pidätetyksi ja nyt hänen päivänsä pilattiin kun hän sai 14 vuoden vankeustuomion. Kyseessä on historiallinen juttu, sillä ilmeisesti koskaan aikaisemmin ei ole Venäjän kansalaista tuomittu Ukrainassa artikkelin tai artiklan 437 mukaan. Sen mukaan on rangaistava teko suunnitella, valmistella ja käydä sotaa (arveltavasti Ukrainaa vastaan). Samansuuntaisen tuomion sai edellä mainitun majurin autonkuljettaja. Hän tosin sai vain 10 vuotta jälkkäriä.

Lue kokonaan…

Avustuskuorma itäukrainalaisille

Facebookissa kerätään varoja neljännen suuren vaatekuorman lähettämiseksi Ukrainaan. Vaatekuorma on jo kasassa. Sen varastointi ja kuljettaminen hätää näkevien siviilien ulottuville maksaa noin 3000 euroa. Siitä on lyhyessä ajassa saatu kasaan jo kaksi kolmasosaa. Jos haluat osallistua hankkeeseen, klikkaa edellisestä linkistä auki Facebook-tapahtumasivu, jonka alkuosassa kerrotaan tilinumero lahjoituksia varten, sekä saajan nimi, keräyslupa ja tietenkin tarkempia tietoja Ukrainan pakolaisten apu -vapaaehtoisjärjestön hankkeesta.

Lue kokonaan…

Lugansk News Todayn mukaan hyökkääjät rikkoivat tulitaukoa 109 kertaa 24 tunnin aikana

Lugansk News Today on englanninkielinen uutissivusto, jossa kerrotaan Ukrainan itäpuoliskolla sijaitsevan Luganskin ja Donetskin ja kohta varmaan Mariupolinkin kuulumisista. Sivustolla ilmestyi 4. elokuuta uutinen, jossa esitettiin väite, että viimeisten 24 tunnin aikana (3.–4.8.2015) venäläiset ja venäläismieliset hyökkääjät ovat rikkoneet tulitaukosopimusta ei enempää eikä vähempää kuin 109 kertaa. Ukrainaa vastaan on hyökätty etenkin raskaan tykistön voimin. Hyökkääjät ovat käyttäneet ainakin 120 mm kranaatinheittimiä, 152 mm tykistöä, 122 mm tykistöä, panssarivaunuja ja lähettänyt sabotöörejä Nikopolin lähellä sijaitsevaan Leninsken kylään, josta ukrainalaiset karkottivat heidät tulitaistelun jälkeen.

Lue kokonaan…

Mitä sinä teit silloin?

Ohhoijaa, onpas tänään tullut koodattua. Ehkä tästä ei tule kaikkein hehkeintä blogikirjoitusta, mutta yritän. Aloitetaanpa. Vuonna 1939, sekä sitä seuranneina vuosina Suomen oltua rajanaapurin mukiloitavana, epäilen monien minun ikäisten ruotsalaisten eläneen omaa arkeaan suuremmin miettimättä mitä jossain fyifittan idässä tapahtuu. Jotkut niistä ruotsalaisista halusivat silloin konkreettisesti sponssata suomalaisia lähettämällä kamppeita, kovaa valuuttaa tai peräti itsensä avuksemme. Samanlainen tilanne on Ukrainassa tänään. Eiköhän se ole useimmille niin kaukainen asia, ettei sen pohtimiseen tule annettua montaa hetkeä. Ukrainan taistellessa sisukkaasti venäläisiä valloitusjoukkoja vastaan kerätään ukrainalaisten tueksi jatkuvasti varoja erilaisten järjestöjen ja organisaatioiden toimesta. Yksi niistä on Phoenix Wings.

Lue kokonaan…