⚈ Kuopassa.net

Lisää kertomuksia netistä. 摆烂

Tagipilvi

"wikipedia"

Koska Kuopassa.net-blogissa on niin paljon sisältöä, jo 1364 julkaistua kirjoitusta, katsoin parhaaksi ryhtyä hyödyntämään Textpatterniin (siis siihen systeemin, jolla näitä blogikirjoituksia ko. sivustolla julkaistaan), luotua tagipluginia. Tuo tagiplugini mahdollistaa yksittäisten blogikirjoitusten merkitsemisen tietyillä avainsanoilla. Suosituimmat avainsanat ryhmitellään tagipilveen. Tällä sivulla listataan kaikki tagilla, siis avainsanalla wikipedia, merkityt blogikirjoitukset.

Wikimedian tietokantadumpit ja muu sisältö

Wikimedia Downloads -sivulta löytyy muun muassa kokonaiset tietokantadumpit eri kielisistä Wikipedioista. Suomenkielisiä wikisivuja voi plärätä tuosta hakemistosta kirjoittamalla nettiselaimen hakukenttään ”fiwi” tai jotakin sellaista. Ne fi-alkuiset ladattavat paketit ovat suomenkielistä sisältöä. Ladattavat dumpit ovat nähdäkseni bzip2-pakattuja XML-tiedostoja. Suuria XML-tiedostojen sisältöjä voi selata (muttei muokata) esimerkiksi XML Explorer -ohjelmalla. Esimerkki Wikisanakirjan raakadatasta avattuna XML Explorerilla avautuu tästä.

Lue kokonaan…

About.com

Nyt jonkun yrittäessä avata About.com-sivusto, päätyy hän Dotdashiin. Sen yläreunassa lukee yksinkertainen viesti: Hi. We’re Dotdash. We were About.com. Dotdash on itse asiassa laskeutumissivu kuudelle eri brändille. Kukin niistä käsittelee eri aiheita. Ne näyttävät rakennetun About.comin 20 vuoden aikana tuottaman sisällön varaan. Tuolla strategialla Dotdash luultavasti haluaa lähettää hakukoneille, ja mainostajille, sellaisen signaalin, että ne sivustot käsittelevät joitain kapea-alaisia aihepiirejä. Dotdashin edeltäjä About.com sisälsi kaikkea kaikesta samojen kansien välissä ja se Wired.comin aiheesta aikaisemmin tällä viikolla julkaiseman uutisjutun mukaan saattoi johtaa About.comin hakutulosten sukeltamiseen. Toisaalta Wikipediakin sisältää valtavasti sisältöä mitä erilaisimmista aiheista eikä sillä ole ongelmia sijoittua hakutuloksissa. Ehkä esimerkiksi Google piti, ja pitää, Wikipediaa arvokkaampana kuin About.comia. Wikisaitti on ”kaikkien tekemä”, ”avoin” tietopankki, kun taas Abouttiasaitti on rahan tekemiseen tähtäävää yritystoimintaa.

Lue kokonaan…

Wikipedia on 15 vuotta vanha

Merkkipäivän kunniaksi Wikipedian nettisivuilla on osio, johon ihmiset eri puolilta maailmaa voivat kirjoittaa mitä Wikipedia heille tarkoittaa. Tuo nettisivusto avattiin 15.1.2001. Palvelu arvioi, että kestäisi 16 vuotta lukea kaikki sisältö, joka on tähän mennessä tuotettu englanninkieliseen Wikipediaan. (Olettaen, ettei lukija lepää hetkeäkään.)

Lue kokonaan…

Löydä Fennin aarre ja tienaat 0,95–2,84 miljoonaa euroa

Lienet kuullut merirosvojen hautaamista aarteista Karibian saarille ja muita sellaisia tarinoita. Fennin aarre on samanlainen, paitsi että se sijaitsee Yhdysvalloissa. Sen hautasi taidevälittäjä Forrest Fenn vuonna 1988 Kalliovuorille. Aarteeseen kuuluu kultanugetteja, arvokolikoita, koruja ja jalokiviä yhteensä noin 0,95–2,84 miljoonan euron edestä. Aarteen tarkkaa sijaintia ei ole kerrottu. Monet ovat lähteneet etsimään sitä, mutta toistaiseksi (tiettävästi) tuloksetta. Aarre sijaitsee yli 1500 metrin korkeudella merenpinnasta. Sitä ei ole haudattu mihinkään ulkohuussiin tai rakennukseen, eikä hautausmaalle. Tammikuussa 2015 aarteen piilottaja paljasti tietävänsä, että aarrearkku, joka on pronssista valettu, on märkä. Aarteessa pitäisi olla kultaa yhteensä kahdeksan kilogramman edestä. Jos löytäisit aarteen ja myisit Tavexille sen sisältämän kullan tänään, saisit vähintään 289 736 euroa.

Lue kokonaan…

Nyt tappajavalas on "hän"

Tilikum (syntyi joulukuussa 1981), lempinimeltään Tilly, on Floridan SeaWorld Orlandossa vankeudessa elävä miekkavalas. Hän on aikaisemmin asunut Sealand of the Pacificissa. Hän on siittänyt 21 jälkeläistä, joista 11 on vielä elossa. Hän on ollut osallisena kolmessa ihmisen kuolemaan johtaneessa välikohtauksessa vankeusaikanaan. Hän on aiheuttanut kahden valmentajan ja yhden asiakkaan kuoleman. Tilikum on lähes seitsemän metriä pitkä. Painoa hänellä on 5400 kilogrammaa. Tähän tapaan englanninkielisessä Wikipediassa kerrotaan eläimistä. Enkunkielinen Wiki on niin edistyksellinen, tai siis maalaisjärjellä ajateltuna degeneroitunut, että eläimistä on ruvettu kirjoittamaan niin kuin ne olisivat ihmisiä. "He" tai "she", ei "it".

Lue kokonaan…

Wikipediasta sisältöä skreippaavat dillet myyvät kirjoja 30 euron kappalehintaan

Sain uutiskirjeen Side-Line Magazinen edustajalta, joka halusi huomiota huomaamalle ilmiölle, jossa belgialainen elektronisen musiikin akti Psy’Aviah oli saanut faniltaan viestin. Viestissä fani ihmetteli, oliko bändi tai bändiä edustava levy-yhtiö jollain tapaa tekemisissä Psy’Aviahista kertovan elämänkertakirjan koostamisessa. Psy’Aviahista kirjan julkaissut kustantamo Barnes & Noble oli asettanut teokselle myyntihinnaksi 45 USD, eli noin 31 euroa. Tämä on jäävuoren huippu.

Lue kokonaan…