Nettisivujen latautumisnopeutta haittaavia tekijöitä voi olla useita. Opin tämän ryhdyttyäni harrastamaan sivun latautumisaikojen optimointia käyttämällä hyödykseni GTmetrix-työkalua. Sillä analysoidaan eri tavoin halutun URL-osoitteen takaa löytyvä sivusto ja esitetään vinkkejä, miten sivuston voi saada latautumaan nykyistä nopeammin. GTmetrixin tulossivulla on lisäksi välilehti, jossa näytetään graafisesti mitkä komponentit latautuvat ja miten kauan.
Tänään torstaina analysoity blogini osoitteessa kuopassa.net sai Page Speed -testissä täydet 100 prosenttia. YSlow-testissä saavutus oli 98%. Timeline-välilehdellä väitetään, että blogin etusivulla ladataan yhteensä 17,4 kilotavun edestä tavaraa, joka sisältyy neljästä HTTP-kyselystä; varsinaisesta blogisivusta, tyylitiedostosta sekä kahdesta kuvatiedostosta. Vertailun vuoksi Suomi24:n etusivu saa prosentit 78 ja 65, sekä ladattavan datan määräksi 1,1 megatavua, joka muodostuu 146 kyselystä.
Tämä GTmetrixin työkalu on jännä. Se sisältää paljon hyödyllistä informaatiota ja vinkkejä, joilla nettisivun saa rivakammin käyttäjän silmille. Oman blogini kohdalla YSlow-pojot ei näytä täyttä satasta, sillä blogin tiedostoja ei ole ripoteltu CDN-verkostoon. CDN on lyhenne sanoista Content Delivery Network. Se on kuuminta hottia. Sen idea on levittää nettisivustoon kuuluvia tiedostoja eri palvelimille. Yahoon väki summaa CDN:n seuraavasti:
The user’s proximity to your web server has an impact on response times. Deploying your content across multiple, geographically dispersed servers will make your pages load faster from the user’s perspective.