⚈ Kuopassa.net

Lisää kirjoituksia netistä.

100 gigatavun M-DISC BDXL on tulossa

Kirjoitettiin
Päivitettiin 10. toukokuuta 2015

Haluatko säilyttää datasi seuraavat 1000 vuotta? Ajan hammasta tuhat vuotta kestävä M-DISC on tällä hetkellä saatavilla DVD- ja Blu-ray-levynä. DVD:ssä on säilytystilaa 4,7 gigatavua, Blu-rayssa 25 gigaa. Asiaan tulee pian muutos, kun M-DISC julkistaa 100 Gt:n Blu-ray-levyn. Sen hintatietoja ei ole vielä kerrottu, mutta esimerkiksi 15 levyn setti 25 gigan lättyjä maksaa 69 euroa. Niiden lisäksi tarvitaan polttava Blu-ray-laite. Sellainenkin on myynnissä M-DISCin nettikaupassa. Siellä tarjotaan eurooppalaiselle asiakaskunnalle Samsungin SE-506CB:tä, jonka hinta on nettikaupasta tilattuna 87,5 euroa.

Jos haluat tallentaa esimerkiksi valokuvasi, videosi ja muut tiedostosi loppuiäksesi ja vähän kauemmaksikin aikaa, M-DISC on luultavasti paras perustallaajalle saatavilla oleva vaihtoehto. M-DISC-kiekon pitäisi kestää äärimmäisiäkin olosuhteita, kuten kuumuutta, kosteutta ja valoa, mutta niille altistuminen lyhentää levyn ja sen sisältämän datan elinikää. M-DISC suositteleekin säilyttämään levyt vaikkapa muovi- tai metallikoteloissa, joissa levyjen pinnat eivät koske toisiaan. Säilytyspaikan on syytä olla vilpoisa, kuiva ja sellainen jossa levyt eivät altistu suurille lämpötilan muutoksille.

Mikä tahansa kirjoittava Blu-ray- tai DVD-asema ei sovellu näille levyille tallentamiseen. Ajankohtainen luettelo yhteensopivista soittimista löytyy täältä näin.

Tagit:

Tietoa kirjoittajasta