⚈ Kuopassa.net

Lisää kertomuksia netistä. 摆烂

3 suosikkipeliä, joita et voi missata!

Backgammon

Tällä kertaa on suosikkipelien suositusten aika. Niistä ensimmäisenä tulee backgammon. Backgammon on yllättävän harvalle tuttu peli. Sanon yllättävän siksi, että se on oikeasti super viihdyttävä ja simppeli peli. Niille, jotka eivät backgammonia tunne, tietävät varmasti kuitenkin mikä monesti löytyy shakkilaudan toiselta puolelta — se on juurikin backgammonlauta.

Backgammonissa, tässä vanhassa klassikkopelissä, tarkoituksena on liikuttaa omat nappulat laudan toisesta päästä toiseen päähän ja sen jälkeen ulos laudalta. Se pelaaja, joka onnistuu nappuloiden poistamisesta laudalta ensimmäisenä, voittaa pelin. Peliä pelataan kahdella nopalla ja voit liikuttaa esimerkiksi kahta eri nappulaa noppien osoittamilla luvuilla. Jos saat kaksi samaa numeroa nopan lukemista, saat liikkua tuplamäärän. Eli esimerkiksi jos saat molemmista nopista numeron kuusi, saat liikkua yhteensä neljä kertaa kuuden liikun verran.

Backgammonissa pystyy myös syömään toisen pelaajan nappuloita, mutta vain silloin, jos nappula on jätetty yksin. Eli jos, nappuloita on päällekkäin kaksi tai enemmän, ei niitä voi syödä. Jos pelinappula onnistutaan syömään, joudutaan kyseinen nappula palauttamaan ns. pelilaudan ulkopuolelle. Jos pelaajan nappuloita on syötynä, tulee pelinappulat saada takaisin pelialustalle noppaa heittämällä. Tämä tarkoittaa siis sitä, että muu pelaaminen menee tauolle siihen asti, että saat pelinappulat takaisin laudalle.

Pokeri

Pokeri on viihdyttävä ja aivojumppaa vaativa korttipeli, joka on kuitenkin suhteellisen helppo oppia, mutta sitäkin vaikeampi masteroida. Pelistä löytyy myös useita eri variaatioita ja pokeri voidaan käytännössä jakaa avopokeriin ja käsipokeriin, joista avopokeri Texas hold’em on yleisin. Ihan perusperiaatteet ovat kuitenkin eri pokeriversioissa samanlaiset. Pokerissa jokaiselle pelaajalle jaetaan viisi korttia ja niistä on sitten tarkoitus muodostaa mahdollisimman hyvä käsi. Pokerikädet ovat siis kriittisessä asemassa mitä pokeriin tulee, sillä ne määrittävät pelin kulkua suuresti. Toinen tärkeä näkökohta on, että pokerikädet jaetaan arvojärjestykseen, joka määrittää, mikä käsistä on vahvempi kuin toinen. Arvojärjestyksen opettelu on erityisen tärkeää ja monella aloittelijalla tuleekin tässä kohtaa tehtyä virheitä, kun ei muista, kumpi käsistä on toista parempi.

Pokerikäsien arvojärjestys on seuraavanlainen:

 • Kuningasvärisuora
  • Kuningasvärisuorassa tulee olla viisi samaa maata olevaa korttia alkaen ässästä, toisin sanoen A, K, Q, J ja 10. On harvinaista, että kahdella pelaajalla on kuningasvärisuora, mutta jos näin kuitenkin käy, potti jaetaan. No-Limit Hold’emissä on lisäksi mahdotonta, että kahdella pelaajalla edes olisi kuningasvärisuora samanaikaisesti.
 • Värisuora
  • Värisuorassa kortteja tulee olla viisi peräkkäistä ja lisäksi niiden tulee olla samaa maata, esim. hertta 7, 6, 5, 4 ja 3. Jos molemmilla pelaajilla on värisuora, voittaa suurempi suora matalamman.
 • Neljä samaa
  • Neljä samaa tarkoittaa, että sinulla tulee kirjaimellisesti olla neljä samanarvoista numeroa, esim. 5, 5, 5, 5, 2. Jos molemmilla pelaajilla on neljä samaa, voittaa tässä kohtaa se, jolla on suurempi viides kortti.
 • Täyskäsi
  • Täyskädessä käsi muodostuu parista ja kolmesta samanarvoisesta kortista, esim. K, K, 3, 3 ja 3. Täyskädessä isommat kolmoset voittavat, jos ne ovat samat molemmilla pelaajilla, määrittää suurempi pari voittajan.
 • Väri
  • Väri tarkoittaa sitä, että sinulla tulee olla kädessä viisi korttia, jotka ovat kaikki samaa maata, joko pataa, herttaa, ristiä tai ruutua, esim. pata K, 8, 2, 4 ja 7. Jos molemmilla pelaajilla on väri, voittaa se pelaaja, jolta löytyy suurin kortti kädestä.
 • Suora*
  • Suorassa korttien tulee olla peräkkäisessä arvossa maasta riippumatta, eli esim. 10, 9, 8, 7, ja 6. Jos pelaajilla on molemmilla suora, voittaa suurempi suora luonnollisesti myös tässä tilanteessa.
 • Kolme samaa
  • Kolmessa samassa sinulla tulee olla kolme samanarvoista korttia, esim. 3, 3, 3, 2 ja 6.
 • Kaksi paria
  • Kahdessa parissa käsi taas muodostuu luonnollisesti kahdesta parista, esim. 9, 9, 8, 8 ja 3. Tässäkin kädessä suurempi pari voittaa, jos ne ovat samat, määrittää viides kortti voittajan.
 • Pari
  • Pelkässä parissa riittää, että sinulla on kädessäsi yksi pari, eli esim. Q, Q, 3, 8 ja 10. Sama kuin edellisessä — suuremmalla parilla voittaa ja jos pari on sama, katsotaan muista korteista suurin kortti.
 • Korkein kortti
  • Korkein kortti on pokerikäden arvoltaan korkein kortti — esim. A, 8, J, 5 ja 4. Korkeinta korttia kutsutaan pokerissa myös haiksi.

Lännen nopein -korttipeli

Lännen nopein -korttipeli on varmasti monelle tuttu, mutta monelle myös uusi tapaus. Kyseessä on siis korttipeli, jota voi pelata kerrallaan kaksi pelaajaa. Kortit jaetaan niin, että täydestä pakasta keskelle pöytää jaetaan avonaisesti neljä korttia ja loput 48 korttia jaetaan kahden pelaajan kesken. Jokaisen pelaajan 24 korttia jaetaan lisäksi niin, että ne ovat yhteensä kuudessa eri pinkassa, kukin sisältäen 4 korttia. Pelaajille jaetut kortit jaetaan kuvapuoli alaspäin. Tarkoituksena on kerätä näihin kuuteen eri pinkkaan jokaiseen neljä samaa numeroa — kortteja vaihdetaan keskellä olevien 4 kortin avulla. Kortit alkavat vaihtua automaattisesti, kun molemmat pelaajat vaihtavat kortteja. Pakkoja ei saa katsoa yhtä aikaa, vaan pelaajalla saa olla korkeintaan yksi pakka kädessään. Se pelaaja, joka on ensimmäisenä saanut kerättyä 6 pinkkaa valmiiksi, huutaa ”lännen nopein” ja voittaa pelin! Peli on melko jännittävä, sillä siinä tulee toimia nopeasti ja samaan aikaan tulee muistaa, mitä kortteja itsellään on kädessä.

Tietoa kirjoittajasta