⚈ Kuopassa.net

Lisää kirjoituksia netistä.

Affiliate-linkin piilottaminen

Kirjoitettiin
Päivitettiin 19. elokuuta 2020 kello 01.35

Mainoslinkkien pitäminen esillä blogissa tai millä tahansa nettisivulla arvatenkin jakaa mielipiteitä. Onneksi mielipiteet eivät ole kiinnostavia, joten en kirjoita niistä, vaan siitä kuinka mainoslinkin voi mahdollisimman pienellä vaivannäöllä piilottaa. Piilottaminen ei ehkä ole paras termi sille. Ehkä sitä voisi kutsua osoitteiden siistimiseksi. Affiliate-linkkejä voi siistiä useilla eri tavoilla. Niistä vaivattomimpia ovat PHP:n ja .htaccess-toiminnon avulla toteuttavat kikat.

Ensimmäinen tapa

Mainitsen nämä kaksi esimerkkiä, koska ne ovat todella, todella iisejä. Nämä temput toimivat tekstilinkeissä, eli niillä ei voi sörsselsöönätä jotain <script>-tagin muodossa tapahtuvaa JavaScript-koodia. Ensiksi .htaccess-ratkaisu:

Redirect 301 /siirry/tradedoubleriin/ http://tc.tradetracker.net/?c=2883&m=12&a=97722

Tuo on yhden rivin koodi, älä laita siihen rivinvaihtoja. Koodi asetetaan .htaccess-tiedoston sisälle omalle rivilleen. Koodissa numeron 301 oikealla puolella on se osoite, joka näkyy linkissä. Se on esimerkiksi tällainen: kuopassa.net/siirry/tradetrackeriin/. Toki osoitteen voi koodata yksinkertaisemmaksikin, sillä sanoja ”siirry” ja ”tradetrackeriin” ei ole pakko käyttää, mutta jotain toki on, muuten nettisivuston toimivuus voi muuttua jännittäväksi. Osoitteen voi muokata halutunlaiseksi, kuten vaikka:

Redirect 301 /annamullehilloo.html http://tc.tradetracker.net/?c=2883&m=12&a=97722

Tuossa tapauksessa affiliate-linkki olisi näin: kuopassa.net/annamullehilloo.html. Tuon .htaccess-koodirivin oikeanpuoleisessa laidassa on affiliate-linkki. Se on esimerkissä TradeTrackerin. Klikkaamalla tuota linkkiä päädyt TT:n rekisteröitymissivulle. Linkki voisi yhtä hyvin olla mikä tahansa muukin osoite, jopa omalle nettisivustolle viittaava osoite. Itse asiassa se voi hyvinkin olla omalle nettisivulle viittaava osoite, sillä jos myöhemmin päätät yhteistyösi mainosohjelman kanssa, voit yhtä tiedostoa (.htaccess) muokkaamalla vaihtaa linkkien osoitteet viittaamaan vaikkapa blogisi etusivulle.

Toinen tapa

PHP on toinen juttu, jolla voi saada mainoslinkin osoitteen siistityksi. Tämä on ykkösvaihtoehtoa asteen verran työläämpi, sillä yksinkertaisimmillaan pitää:

  1. Luoda PHP-tiedosto, jonka tiedostonimeen linkität kun haluat ohjata kävijän affiliate-ohjelman osoitteeseen.
  2. Liittää PHP-tiedoston lähdekoodiin header-toiminnon sisälle affiliate-linkin todellisen osoitteen.

Toki PHP:n avulla toimivaa systeemiä voisi virittää toisenlaiseksi. Yllä oleva temppu ei vaadi koodaamisen opettelemista, joten suosittelen sitä ainakin aluksi jos monimutkaisempien PHP-toiminnallisuuksien tekeminen ei kiinnosta. Systeemi toimisi simppeleimmillään niin, että PHP-tiedoston sisälle tallennetaan:

<?php
header('Location: http://tc.tradetracker.net/?c=2883&m=12&a=97722');
?>

Tuossa on kolme riviä koodia. Ylimmäinen aloittaa PHP:n, keskimmäisessä määritellään affiliate-ohjelman osoite, joka on esimerkissä prikulleen sama TD-linkki kuin ensimmäiseksi esittelemässäni ratkaisussa, ja alimmaisella rivillä päätetään PHP-koodi. Kolme riviä. Mikäli käytät tätä koodia, älä laita PHP-tiedoston sisälle minkään valtakunnan HTML-tageja, koska niistä ei ole hyötyä ja koska ne voivat rikkoa koodin toimivuuden. Jos HTML-merkkausta olisi ennen yllä olevaa PHP-koodia, header-toiminto ei toimisi, skulaisi eikä pelaisi.

Tuon tiedoston nimeksi voi asettaa mitä haluatkin. Se voi olla yhtä hyvin annamullehilloo.php tai tracetrackeriin.php. Jos linkin osoitteeksi halutaan kuopassa.net/mene/tradetrackeriin.php, pitää palvelimella tehdä erikseen mene-kansio. Sen kansion sisälle asetetaan sitten tuo PHP-tiedosto. Jos linkin osoitteeksi halutaan PHP-tekniikalla pelkästään kuopassa.net/mene/, täytyy PHP-tiedosto laittaa kansion sisälle nimellä index.php.

Lopuksi

Näiden kahden esimerkin lisäksi mainoslinkkien siistimistä voi tehdä muillakin eri tekniikoilla. On myös mahdollista yhdistää eri tapoja. Tässä kirjoituksessa näkyvät linkit ovat sellaisia, jotka johtavat TD:n sivuille. Ne ovat siis toimivia affiliate-linkkejä. The real deal.

Loppujen lopuksi

Päivitetty 25.5.2018: Vaihdettu esimerkeissä olevat TradeDoublerin linkit TradeTrackerin linkkeihin, sillä TD ei näytä toimivan kunnolla.

Tagit:

Tietoa kirjoittajasta