⚈ Kuopassa.net

Lisää kertomuksia netistä. 摆烂

Ajatuksia valokuvanegatiivien digitoimisesta digikameralla

Postissa tuli Telefoton kehittämiä valokuvanegatiiveja. Ne ovat mustavalkoisen Fomapan 100 -filmin negat, jotka olin kuvannut Lubitelilla. Liuskojen joukossa on jonkin verran tyhjiä ruutuja. Joukossa on muutama kuva samasta aiheesta, mutta hieman eri valotusajoin. Päätin kokeilla noiden negatiivien digitoimista. Teippasin läpinäkyvän CD-taskun tietokoneen monitoria vasten. Yritin laittaa sen taskun mahdollisimman litteäksi niin ettei negatiiviliuska pääse kupristelemaan.

Lopputuloksena on melkein käyttökelpoisia kuvia. Monissa kuvissa oli valtava moire-kuvio arvatenkin monitorin virkistystaajuuden takia, mutta sen sai aika hyvin Lightroomilla katoamaan. Joissain kuvissa moirea ei näkynyt juuri lainkaan. Valtaosassa kuvista näkyy harmillisesti monitorin pikselit tai paremminkin pikseliän välillä olevat tummat kohdat. Niiden takia kuvat näyttävät siltä kuin niissä olisi hyvin säntillinen ja suuri raekoko (kohina).

Tuota ristikkokuviota ei saa näistä digitoiduista fotoista poistettua. Uskon parempaan lopputulokseen päästävän jos halpismonitorin sijaan käytetään jotakin muuta taustavalon lähdettä, kuten tablettitietokonetta kunhan sen näytössä pikselitiheys on suuri.

Alla näkyvä kuva on Lubitelilla räpsäisty ehkä joulukuun lopulla tai tammikuun alussa. Kuvan digitaalinen versio on otettu Nikon D610:llä, jossa on Tamronin 90mm makrolinssi. Aukko oli f/8 ja ISO 100. Valotusaika tasan yksi sekunti. Tarkennettu manuaalisesti.

Talvinen metsämaisema Porvoossa.

Tagit: ,

Tietoa kirjoittajasta