⚈ Kuopassa.net

Lisää kertomuksia netistä. 摆烂

aks_cache latautumisaikojen pienentämisessä

WordPressille on useita plugineja, joilla nettisivuston latautumisvauhtia voi nopeuttaa. Ehkä suositun lisäosa tähän tarkoitukseen on WordPressille on W3 Total Cache. Se on WP:n viimeisimmille versioille suunnattu läjä toiminnallisuuksia, joista yksi on sivun sisällön tallentaminen välimuistiin. Tuo liitännäinen sisältää myös tietokannan nopeuttamiseen pyrkiviä toiminnallisuuksia, mahdollisuuden jakaa sisältöä CDN-verkostoille ja niin edelleen. Textpatternia varten ei ole W3 Total Cachea, mutta yksittäisiä jokseenkin samaan pyrkiviä plugineja löytyy. Yksi niistä on aks_cache.

aks_cache mahdollistaa Textpattern-sivustolla sivun osien laittamiseen cacheen, välimuistiin, nopeuttaen siten sivun latautumista myöhemmillä latauskerroilla. Plugini tarjoaa käytettäväksi oman tagin, jolla lohkotaan lähdekoodista cachetettavaksi mieluiten sellaiset osat, jotka ovat staattisia tai päivittyvät harvakseltaan. Esimerkiksi tagipilvi, navigaatio ja tai luettelo tuoreimmista kommenteista voivat olla hyviä kohteita pistää jemmaan. Tässä blogissa aks_cache tallentaa osan head-lohkon sisällä olevista tavaroista, ulkoasun yläosasta staattiseksi katsomani kohdan ja koko sivun alaosan. Navigaatiota, siis sitä kolmen linkin valikkoa tuossa vasemmalla, en ole laittanut tallennettavaksi välimuistiin, sillä haluan merkitä osiokohtaisesti mikä osio käyttäjällä on kullakin hetkellä avoinna. Sen merkitseminen ei olisi mahdollista jos koko navigaatio olisi tallennettu yhdeksi kiinteäksi möykyksi.

Esittelemäni liitännäinen asennetaan kuten mikä tahansa muukin plugini Textpatternille. Aktivoimisen jälkeen ilmestyy Laajennukset-välilehdelle linkki tämän pluginin asetuksiin. Asetuksista voidaan:

  • Ottaa koko liitännäinen pois päältä.
  • Ottaa käyttöön debuggausmoodi.
  • Nollata cache jos sivua on päivitetty.
  • Ottaa liitännäinen pois päältä ylläpitäjäksi kirjautuneelta käyttäjältä.
  • Ottaa liitännäinen pois päältä tavalliseksi käyttäjäksi kirjautuneelta käyttäjältä.
  • Määritellä minuutin tarkkuudella miten pitkäksi aikaa kaikki välimuistiin tallennetut lohkot säilyvät muistissa.

Esimerkin vuoksi tässä on osa, jonka tallennan välimuistiin. Tämä osa sisältää vain vähän bittejä, joten kuvitelkaapa sen tilalle vaikka parikymmentä kilotavua painava tagipilvi.

<txp:aks_cache id="ylaosa3_a1">
<ul id="syotteet">
<li><a href="http://kuopassa.net/rss/" title="RSS 0.92">RSS</a></li>
<li><a href="http://kuopassa.net/atom/" title="Atom 1.0">Atom</a></li>
</ul>
</div>
<div id="keskiosa">
</txp:aks_cache>

Tärkeää on määritellä uniikki ID-tunnus lohkolle, joka halutaan pistää cacheen. Tässä koodiesimerkissä ID on ylaosa3_a1. Sen tilalle voi laittaa jotain paremmin lohkoa kuvaavan sanan. Tärkeää on vain, ettei kahta samannimistä lohkoa ole käytössä, koska se jos mikä luo psykedeelisiä kokemuksia.

Tietoa kirjoittajasta