Yhdysvaltojen armeijan eversti kirjoitti Association of the United States Army -sivustolle yhteenvedon ajatuksistaan. Niiden ajatusten otsikko on: ”Uusi itärintama: mitä Yhdysvaltojen armeijan tulee oppia sodasta Ukrainassa”. Yhteenvedon yhteenveto on tämä: venäläisten tapa taistella Ukrainassa muistuttaa 1. maailmansodan tapoja sillä erolla, että käytössä on myös modernia teknologiaa.
Sen jutun voi lukea tästä.
Jutun tärkeimmät kohdat
Ukrainaa vastaan käytetään useita elektronisen sodankäynnin järjestelmiä. Niillä pyritään estämään langattomat viestiyhteydet, paikallistamaan päämajat, tai komentokeskukset, ja tuhoamaan ne pitkän kantaman tykistöllä. Jutussa mainitaan esimerkiksi, että eräs ukrainalainen upseeri oli vieraillut Saksassa ja huomauttanut, että siellä sijaitseva komentokeskus — tai päämaja — joutuisi itärintamalla iskun kohteeksi nopeasti johtuen lähistöllä sijaitsevista antenneista. Ukrainassa on huomattu, että antennit on laitettava satojen metrien päähän komentokeskuksesta jos halutaan kasvattaa eloonjäämismahdollisuuksia. Joukkojen on myös oltava luottamatta satelliitteihin (GPS:ään tai vastaaviin), ja kyettävä suunnistamaan kartan ja kompassin avulla.
Yksittäisiä ukrainalaisia sotilaita ja johtavassa asemassa olevia henkilöitä, sekä heidän perheitään, vastaan on käyty informaatiosotaa esimerkiksi puhelimitse ja sosiaalisen median välityksellä.
Ilmaherruuteen ei voi luottaa. Ukrainan ilmavoimat pysyy maassa. Ainoastaan helikopterit lentävät, ja nekin lentävät metrien korkeudella maanpinnasta.
Miehittämättömien lennokkien vuoksi maastoutumisen taito on elintärkeä. Kun viholliset havaitsevat lennokin kameralla arvokkaan kohteen, siihen voidaan laittaa tykistöisku muutamissa minuuteissa.
Venäläiset hakkerit ovat tunkeutuneet useimpiin ukrainalaisten tietoverkkoihin. Hakkerit ovat esimerkiksi kyenneet lähettämään valheellisia GPS-signaaleja, ja kaappaamaan dataa, jota ukrainalaisten lennokit ovat lähettäneet. ”Saastuneet” Android-laitteet ovat mahdollistaneet ukrainalaisen tykistön sijainnin seuraamisen.
Taajamat ja tiheään rakennetut alueet luovat omat haasteensa. Esimerkin vuoksi venäläiset rohkenevat siirtää oman tykistönsä kaupunkiin, ja ukrainalaiset epäröivät kannattaako sen tuhoamista yrittää kun lähistöllä on siviilejä.