⚈ Kuopassa.net

Lisää kirjoituksia netistä.

Applen tuotteet ovat ylihintaisia, kuten kahden miljardin Curiosity osoittaa

Kirjoitettiin
Päivitettiin 8. kesäkuuta 2014 kello 00.07

Okei, otsikko on harhaanjohtava, mutta ehkä se saa sinut lukemaan tämän jutun. Curiosity maksoi 2,5 miljardia Yhdysvaltain dollaria. ExtremeTechin keräämien tietojen mukaan Curiosityn sisältä löytyy yksi tietokone, johon kuuluu emolevy, RAM- ja ROM- sekä CPU-palikat. Tuo tietokone on ollut myynnissä vuosikymmenen ajan ja se on ilmeisesti suosittua tavaraa avaruusaluksissa. Curiosityssä oleva prosessori on PowerPC G3, joka hyrrää 200 megahertsin kellotaajuudella. DRAM-muistia on 256 megatavua. SSD-muistia tai vastaavaa on kaksi gigatavua. Softapuolella NASA käyttää Curiosityssä 27 vuoden ikäistä VxWorks-käyttöjärjestelmää. Aika vaatimattomat speksit kun otetaan huomioon proggiksen hintalappu.

Laitteesta löytyy kuitenkin jotain moderniakin. Modernien juttujen muassa on 17 kameraa, joista neljä on parin megapikselin kennoilla toimivia CCD-kameroita. Mastossa oleva kamera, nimeltään yllättäen MastCam, ottaa värillisiä kuvia ja kykenee HD Ready -laatuisen videokuvan nauhoittamiseen 10 fps:n tahtiin. Erikoinen kamera on robottikäsivarressa, joka voi ottaa maaperästä lähikuvia. Lisäksi laitteesta löytyy ChemCam-aparaatti, joka hoitaa hieman epätyypillisiä kuvaustehtäviä.

Suomen Ilmatieteenlaitos on toimittanut alukseen about 50 gramman edestä tieteellisiä instrumentteja. Se kuulostaa aika vähäiseltä määrältä — Curiosityn elopaino on jotain 739–899 kilogrammaa. Ilmoitettu paino vaihtelee lähteen mukaan. Ilmatieteenlaitoksen nettisivuillaan julkaisemien tietojen mukaan rollaattorin painosta 80 kilogrammaa on omistettu tieteellisille instrumenteille.

Tietoa kirjoittajasta