⚈ Kuopassa.net

Lisää kertomuksia netistä. 摆烂

Artikkelin geotaggaaminen

Tässä on yksi keino tehdä otsikossa esitelty homma. Tätä voi soveltaa helposti Textpatternin, WordPressin ja muiden julkaisujärjestelmien artikkeleissa ja sivuissa käyttämällä avainkenttiä (custom field). Ideana on liittää artikkeliin siinä käsiteltävän aiheen maantieteellisestä sijainnista kertovaa informaatiota. Sitä informaatiota saattavat nyt tai myöhemmin hyödyntää vaikkapa hakukoneet, mikäli hakukoneella etsitään vaikkapa Helsingin tuomiokirkkoa, torniolaista lemmikkihoitolaa tai Pohjanmaan kahvilaa.

Geotaggaaminen on tehty helpoksi: Geo Tag Generator on näppärä työkalu, jolla voi luoda vaivatta HTML-tagit jostakin katuosoitteesta tai muusta maantieteellisestä sijainnista. Tuolla tagigeneraattorilla esimerkiksi Eiffelin tornista kertovaan artikkeliin, jolla tarkoitan siis tällaista yksittäistä sivua, kuten blogipostausta, voidaan liittää sivun lähdekoodiin asetettavat HTML-tagit.

(Kuuntelen tätä tekstiä kirjoittaessani jotain taustapölinää, jotain YouTubeen uploadattua dokumenttielokuvaa, joten tämän asian jäsenteleminen on hieman hankalaa. Näin ollen sekavuuteen on vain yksi toimiva ratkaisu: suosittelen lukijaa asettumaan samalle aaltopituudelle kanssani ja laittamaan YouTubesta jonkun filmin päälle selaimen toiselle välilehdelle. Sitten jatketaan.)

Eiffelin tornin osoite on Googlen mukaan tällainen:

Champ de Mars, 5 Avenue Anatole France, 75007 Paris, Ranska

Syöttämällä tuon osoitteen yllä olevasta linkistä avautumaan geotagikoneeseen saadaan paljon jäntskiä tageja sivun alaosassa olevaan moniriviseen tekstikenttään. Eiffelin tornin kohdalla tuo tagigeneraattori osaa tunnistaa missä maassa se sijaitsee, missä läänissä/maakunnassa se sijaitsee ja mikä on paikkakunnan nimi. Näin ollen niitä ei tarvitse erikseen syöttää järjestelmään. Lopputulos on siis tällainen:

<meta name="geo.region" content="FR-75" />
<meta name="geo.placename" content="Paris" />
<meta name="geo.position" content="48.858891;2.294493" />
<meta name="ICBM" content="48.858891, 2.294493" />

Tuossa on neljä riviä HTML-merkkausta. Ylimmäinen rivi sisältää ymmärtääkseni ISO-3166-formaatissa maan kaksikirjaimisen maatunnuksen. Sen jälkeen on väliviiva. Sitten on kaksinumeroinen maakunnan/läänin tunnus. Eli ensimmäisellä rivillä kerrotaan mikä maa ja lääni taikka maakunta on kyseessä. Tokalla rivillä kerrotaan paikkakunnan nimi. Se on Eiffelin tornin kohdalla Paris. Kolmannella rivillä kerrotaan koordinaatit niin, että pituuspiirin arvot on eroteltu puolipisteellä. Samaan tapaan neljännellä ja alimmaisella rivillä näytetään sama informaatiota, mutta pilkulla ja välilyönnillä erotettuna.

Nuo HTML-rivit on tarkoitus laittaa nettisivun lähdekoodissa head-lohkon sisälle.

Tagit:

Tietoa kirjoittajasta