Kuopassa.net

Lisää kirjoituksia netistä.

Etsi blogista

Avoimena olevan navigaatiolinkin merkitseminen

Kirjoitettiin
Päivitettiin 8. kesäkuuta 2014 kello 13.43

Taisin vuosia sitten naputtaa samasta asiasta edellisessä Korinaa kuopasta -blogissani. Kuten silloin, myös nyt tämä vinkki on suunnattu Textpatternin käyttäjille. Vinkissä neuvotaan kuinka helposti on mahdollista asettaa esimerkiksi CSS-selektori avoimena olevaan navigaatiolinkkiin, joka voi olla osio tai vaikkapa yksittäinen blogimerkintä. Kummassakin tapauksessa voidaan hyödyntää TXP:n sisäänrakennettua ehtolausejärjestelmää. Sillä kun voi tunnistaa nimen perusteella onko esimerkiksi etusivu auki. Samaan tapaan yksittäinen artikkeli voidaan tunnistaa, mutta ei nimen vaan artikkelin ID-numeron avulla.

Käytän esimerkkinä tätä Kuopassa.net-blogia. Sen vasemmassa laidassa näkyy kolme linkkiä. Nuo linkit muodostavat blogin navigaation. Linkit on kääritty listasoluihin ja luettelotyyppinä on ul, eli järjestämätön luettelo. Avoimena oleva osio merkitään HTML-lähdekoodissa asettamalla id="avoin" luettelosoluun. Se on siis näin:

<li id="avoin">

Tuo on mahdollista toteuttaa hyvin, hyvin helposti. Etusivun kohdalla Textpatternin viimeisimmät versiot haluavat, että käytetään osion nimenä sanaa default. Koko Etusivu-linkin kohdalla oleva koodi näyttää tältä:

<li<txp:if_section name="default"> id="avoin"</txp:if_section>>
<a href="http://kuopassa.net/" rel="home">Etusivu</a>

Ensimmäisellä rivillä tsekataan onko avoinna etusivu. Jos se on niin, silloin laitetaan ensin yksi välilyönti, jotta koodi ei mene yhteen pötkään, jonka jälkeen tulee se CSS-selektori. Välilyönnin avulla siis saadaan estettyä, ettei tule näin: <liid="avoin"> vaan näin: <li id="avoin">. Muiden navigaatiolinkkien osioiden kohdalla voidaan käyttää osion nimeä. Esimerkin vuoksi tässä blogissa koko höskä on tehty näin:

<li<txp:if_section name="default"> id="avoin"</txp:if_section>>
<a href="http://kuopassa.net/" rel="home">Etusivu</a>
</li>
<li<txp:if_section name="arkisto"> id="avoin"</txp:if_section>>
<a href="http://kuopassa.net/arkisto/">Arkistoidut kirjoitukset</a>
</li>
<li<txp:if_section name="info"> id="avoin"</txp:if_section>>
<a href="http://kuopassa.net/info/">Tietoa blogista</a>
</li>

Jos navigaatiolinkit viittaisivat yksittäisiin artikkeleihin, tai kuten tässä blogissa, blogimerkintöihin, voitaisiin käyttää ehtolauseena artikkelin ID-numeron tunnistavaa härveliä. Ehtolauseen rakenne olisi sama kuin yllä, mutta artikkeli tunnistettaisiin sen uniikin numeron avulla. Esimerkiksi tällä viisiin:

<li<txp:if_article_id id="6"> id="avoin"</txp:if_article_id>>
<a href="http://kuopassa.net/juttu-numero-kuusi">Juttu numero kuusi</a>
</li>

Saatat olla kiinnostunut näistä:
Tietoa kirjoittajasta

Tämä juttu mukaan laskettuna blogissa on julkaistu yhteensä 1292 kirjoitusta. Tämän sivun niin sanottu kestolinkki on tässä siltä varalta jos haluat linkittää siihen esimerkiksi blogista tai joltain foorumilta. Tagi tai tagit: .

Tsekkaa myös minkälaisia valokuvia teen: www.pjti.fi