⚈ Kuopassa.net

Lisää kirjoituksia netistä.

British Airwaysin lento 5390

Kirjoitettiin
Päivitettiin 10. lokakuuta 2014 kello 18.08

Nettiselaimeni kirjanmerkeissä on kaikenlaisia lukuvinkkejä ja kiinnostavilta vaikuttavia juttuja. Haluan siivota niistä yhden pois ja tehdä tilaa uusille jutskille kirjoittamalla BA:n lennosta 5390. Se lennettiin Brittein Birminghamin ja Espanjan Málagan välillä kesäkuussa 1990. Kesken lennon tapahtui onnettomuus. Ohjaamossa vasemmalla ollut ikkunaruutu irtosi liitoksistaan ja lensi huitsin nevadaan. Samansuuntaisia ajatuksia sai äkillisesti myös kapteeni, joka oli aikaisemmin aukaissut turvavyönsä. Kapteenina oli 42-vuotias Tim Lancaster.

Lancaster oli ottanut siivet alleen, muttei päässyt täysin riuhtautumaan ulos ohjaamosta. Hän jäi roikkumaan puoliksi ikkunasta ulos niin, että miehen jalat olivat sotkeutuneet lentokoneen ohjaimiin. Lentokone oli tuolloin 5,3 kilometrin korkeudessa ja koneella oli nopeutta reilut 550 kilometriä tunnissa.

Kapteenin ruho paukahteli koneen kylkeä vasten. Stuertti tarrautui kapteenin vyöhön ja yritti estää hänen lipeämisen ilmojen teille, mutta joutui todella koeteltavaksi, sillä ilmeisesti viiden kilometrin korkeudessa ja 550 kilometrin tuulen ulvoessa ympärillä voi tulla vilu. Hän kaikesta huolimatta kykeni säilyttämään otteensa Lancasterista. Se voi osittain johtua siitä aavistuksesta, että mikäli kapteeni olisi imaistu kokonaan ulos, hän saattaisi slurpahtaa turbiinista läpi ja sillä keinoin pudottaa koko matkustajakoneen.

Lue koko juttu täältä.

Tagit:

Tietoa kirjoittajasta