Marcello Pellegrino Ernetti (1925–1994) oli sekatyömies. Hän oli pappi, tiedemies ja manaaja. Englantilaisen ufoja ja yliluonnollisia asioita fanittavan Jenny Randlesin kirjoittamassa opuksessa Breaking the Time Barrier: The Race to Build the First Time Machine (2005) kerrotaan Ernettin puuhailleen 1950- ja 1960-luvulla sellaisen laitteen kanssa, jonka nimi on Chronovisor. Jos sille annettaisiin suomenkielinen nimi, se voisi olla Ajankatsoja, tai jotakin sellaista.
Ernettin aparaatilla pystyi katsomaan ajassa taaksepäin lähes kuin tavallisen kuvaputkitelevision näytöltä. Sen käyttäjä pystyi siis sieppaamaan menneisyyden tapahtumista kuvamateriaalia ja näyttämään ne telkkarin ruudulla. Jenny Randlesin kirjassa kerrotaan laitteen arvellusti toimineen mikroaaltoenergialla, joka "manipuloi äänen ja valon aaltoja" tuottaakseen kuvia halutuista menneisyyden hetkistä. Laitteella pystyi katsomaan vain ajassa taaksepäin. Tulevaisuutta ei harmillisesti voinut vilkuilla etukäteen, sillä tulevaisuutta ei ole vielä muodostunut eikä siitä siten ole energiajäämiä, joita voisi havaita, voimistaa ja tuoda visuaalisesti esille.
Manaajapappi Ernetti seurasi Chronovisorilla historiallisia merkkitapahtumia, kuten muinaisen Rooman Forumilla tapahtuneita asioita. Ernetti tallensi yhden kuvakaappauksen, luultavasti valokuvan, jossa esitetään väitetysti Jeesus Kristus riippumassa ristillä. Ernetti siis kelasi Chronovisorilla noin 2000 vuoden päähän menneisyyteen, kohdisti kuvakulman johonkin paikkaan jossakin päin maailmaa ja räpsäisi siitä kuvan. Kristuksen kuvan Ernetti toi esille italialaisessa lehdessä vuonna 1972. Kuva sai jo seiskytluvulla kritiikkiä osakseen, sillä se vaikutti kopiolta eräästä puukaiverruksesta.
No, joka tapauksessa Ernettin Chronovisor jouduttiin erään ranskalaisen papin ja Ernettin kaverin julkituoman väitteen mukaan purkamaan. Vatikaani kun oli huolissaan siitä, että kyseistä pömpeliä voisi käyttää jumalattomiin tekoihin. Siksi Vatikaanin pyhät miehet komensivat Ernettin purkamaan laitteen ja levittämään sen osaset eri puolille maailmaa.
Wikipediassa on Pellegrino Ernettistä englanninkielinen artikkeli. Siinä kerrotaan Chronovisorin tekemiseen mahdollisesti osallistuneen Enrico Fermi ja kymmenkunta muuta maailmankuulua tiedemiestä. Myös saksalainen Wernher von Braun on voinut olla yksi projektin jäsenistä.
Että tällainen annos humbuugia. Jos minä olisin tekemässä Chronovisor 2.0:aa, joutuisin varmaan pähkäilemään esimerkiksi näitä jutskia:
- Mistä kuvakulmasta menneisyyden tapahtumat esitetään ruudulla? Ylhäältä, alhaalta, joka suunnasta?
- Millä tavalla valitaan mitä menneisyyden hetkeä halutaan tarkastella?
- Kuinka laitteella siirrytään kuvaamaan haluttujen koordinaattien menneisyyttä?