⚈ Kuopassa.net

Lisää kirjoituksia netistä.

Geenitesti

Kirjoitettiin
Päivitettiin 8. kesäkuuta 2014 kello 01.43

Televisiossa näytettiin joitain päiviä tai viikkoja aikaisemmin parikin allekirjoittanutta setämiestä kiinnostavaa dokkaria. Toinen niistä käsitteli koiria ja kiinnostavampi DNA-testauksen tuomia mahdollisuuksia löytää esimerkiksi ikäville vanhuuden- ja muille vaivoille altistavia geenejä. Katsottuani geenitestausdokumentin, innostuin asiasta niin paljon kuin yleensä innostun, eli en paljon, ja googletin sanan "geenitesti". Hakutuloksista löytyi pari kiinnostavaa sivustoa.

Geenitesti.fi mainostaa Googlen AdWordsissä tarjoamiaan geenitestejä. Niiden joukossa on Tromboguide-niminen testi, jolla voi selvittää onko henkilöllä taipumus saada verisuonitukoksia. Testi maksaa tällä hetkellä Geenitesti.fi:n kautta tilattuna 119 euroa. Hintaan sisältyy koko hela hoito: testi, ennakkoon maksettu kirjekuori sen palauttamista varten sekä nettiin siirrettävät testitulokset joidenkin suositusten ja ohjeiden kera. Tromboguiden tuotesivulla kerrotaan muun muassa seuraavaa:

Tieto perinnöllisestä tukosalttiudesta mahdollistaa tehokkaamman suojautumisen riskitilanteissa (pitkä lento, iso leikkaus, raskaus) ja auttaa laskimotukoksen riskin arvioinnissa esimerkiksi ehkäisymenetelmää valittaessa.

No minullahan ei ole pitkiä lentoja, isoja leikkauksia eikä raskaushommiakaan luvassa, mutta murjotan koneella aika paljon, joten veri saattaa pakkautua kinttuihin. Ja lähisuvussani on taipumus tyypeillä kehittää kaikenlaisia lorvikatarripohjaisia vaivoja. Istumisharrastuksen takia katsoin hyödylliseksi tilata tuon testin ja tehdä sen. Postitin eilen posken limakalvosta hangatun näytteen analysoitavaksi. Tulokset julkaistaan Geenitesti.fi:n nettisivuilla. Siihen menee pari viikkoa. Varmaan julkaisen testitulokset täällä joiltain osin mikäli muistan ja kehtaan. Sillä välin tuotepakkauksen sisältöön ym. voivat hyvät lukijani tutustua Tromboguide-albumissa.

Päivitys 25.11.2013: Sain sähköpostitse ilmoituksen geenitestin tuloksen valmistumisesta. Sähköposti-ilmoitus tuli 21.11.2013, eli kolmisen viikkoa testin postittamisen jälkeen. Testituloksen sivulla mainittiin testitulokset ja että DNA-näytteestäni oli analysoitu hyytymistekijä V-geenin G1691A-mutaatio sekä protrombiinigeenin G20210A-mutaatio. Tulossivulla kerrotaan hyvin selkeästi mitä tulos sanoo ja miten sitä voi tulkita ym. Rahanarvoista tietoa!

Tagit:

Tietoa kirjoittajasta