⚈ Kuopassa.net

Lisää kirjoituksia netistä.

Henkilötietojen salaaminen

Kirjoitettiin
Päivitettiin 8. kesäkuuta 2014 kello 01.46

Otsikko on sensaatiohakuinen. Lisäksi haluan tarkentaa jo tämän kirjoituksen alussa, ettei tässä kerrota turvakiellosta, vaan parin minuutin pituisesta operaatiosta, jolla saa kiellettyä omien henkilötietojen välittämisen kaiken maailman tarkoituksiin.

Omien henkilötietojen luovuttamisen väestötietojärjestelmästä voi kieltää. Se ei maksa mitään. Sen hoitaminen edellyttää esimerkiksi jonkin nettipankin* tunnuksia. Jos sellaiset tunnarit löytyvät, tai jos löydät miljoonaflopiksi osoittautuneen "varmennekortin" eli sirullisen henkilökortin lompakosta, tai mobiilivarmenteen, käy aluksi kirjautumassa täällä näin. Minä kirjauduin Nordean tunnuksilla.

Heti kirjautumisen jälkeen ruudulle lävähtää yhteenveto omista tiedoista: nimi kokonaisuudessaan, syntymäaika yms. Kun siirryt varsinaiselle omien tietojen sivulle, löydät sieltä paljon yksityiskohtaista dataa elämästäsi: nimen, henkilötunnuksen, kansalaisuuden, siviilisäädyn, äidinkielen, ammatin, kutsumanimen, syntymäkotikunnan ja -valtion nimen, nykyisen kotikunnan, siihen muuttopäivän, asuinosoitteen, mahdollisesti myös sähköpostiosoitteesi jos olet sellaisen ilmoittanut, vanhempien tiedot, äänestyspaikan tiedot, tietojenluovutuskiellot, edelliset kotikunnat, edelliset vakinaiset osoitteet, edelliset tilapäiset osoitteet, edelliset postiosoitteet ja entiset nimet. Näistä kaikista katse kannattaa suunnata otsikon Tietojenluovutuskiellot alapuolelle. Meikäläisen kohdalla se sisältää tällaisen kieltoluettelon:

  • Suoramarkkinointi
  • Henkilömatrikkeli
  • Sukututkimus
  • Yhteystietojen luovutuskielto
  • Asiakasrekisterin päivityskielto

Tuossa luettelossa on kaikki jutut, jotka voi kieltää. Voit asettaa haluamasi estot klikkaamalla sivun yläosasta Ilmoita itse -linkkiä, jonka jälkeen napsauta linkkiä, jossa lukee Tietojenluovutuskiellot. Samalta sivulta voi paitsi asettaa kieltoja myös ottaa blokkauksia pois käytöstä jos haluat esimerkiksi sallia sukututkijoille mahdollisuuden päästä käsiksi tietoihisi.

Omien tietojen tarkastus väestötietorekisteristä.
Valitse tältä sivulta Tietojenluovutuskiellot.

Tässä näytetään mitä kieltoja olen asettanut, jotta henkilötietojani ym. tietojani ei levitetä pitkin pitäjää.
Tältä sivulta voi hallita omien tietojen levittämistä pitkin pitäjiä.

*) Osuuspankin, Nordean, Danske Bankin, Handelsbankenin, Aktian, Säästöpankin, Pop-pankin, Ålandsbankenin, LähiTapiolan tai S-Pankin nettipankkitunnukset käyvät.

Tagit:

Tietoa kirjoittajasta