Kuopassa.net

Lisää kirjoituksia netistä.

Etsi blogista

Köntsävaroitus

Huomaan täällä blogissa nurisevani asioista niin usein, että koen tarpeelliseksi varoittaa lukijoitani mikäli he ovat saamassa silmilleen valituspitoisen blogipostauksen. Tämä postaus on tunnistettu sellaiseksi. Jos valittaminen ei just nyt inspaa, siirry lukemaan jotain muuta.

HTTP-kyselyiden määrän vähentäminen base64-koodauksen avulla

Kirjoitettiin
Päivitettiin 8. kesäkuuta 2014 kello 13.36

Tutustuin Perishable Press -blogissa maaliskuussa 2011 julkaistuun kirjoitukseen, jossa esiteltiin idea base64-koodauksen käyttämisestä pienten kuvatiedostojen syöttämiseksi nettiselaimelle. Ideana tällaisessa kikkailussa on pyrkiä vähentämään HTTP-kyselyiden tekemistä, joka vaikuttaa käyttökokemukseen myönteisellä tavalla kun latenssi nettisivun latautumisessa kutistuu. Perishable Pressissä ehdotetaan base64-koodausta käytettäväksi kaikenlaisissa tiedostokooltaan pienissä kuvatiedostoissa, kuten favicon-kuvakkeissa.

Olen tänään ryhtynyt testaamaan miten hyvin tai miten huonosti faviconin syöttäminen sujuu, kun se on koodattu base64:ksi. Kuvake näyttää latautuvan hyvin. Ongelmia ei toistaiseksi ole ilmennyt. Olen samaa mieltä PP:n kanssa siinä, ettei pari kilotavua dataa haittaa jos sillä voi vähentää pari HTTP-pyyntöä.

Kuvatiedoston flippaaminen base64-formaattiin sujuu esimerkiksi tällä työkalulla, jolla ladataan tietokoneen kovalevyltä haluttu kuva ja sitten vain napsautetaan Convert the source data -nappia. Sen jälkeen lomakkeen yläosassa olevaan moniriviseen tekstikenttään ilmestyy sekalainen läjä kirjaimia. Merkkipötköön ei kannata tehdä itse rivinvaihtoja eikä muutenkaan koskea siihen, sillä se rikkoo kuvan. Niistä muodostuu esimerkiksi juuri favicon-kuvake. Kuvakoodin kopioimisen jälkeen se voidaan liittää nettisivun head-lohkon sisälle. Tässä on Kuopassa.netin käyttämä favicon:

<link href="data:image/x-icon;base64,iVBORw0KGgoAAAANSUhEUgAAABAAAAAQCAMAAAAo
LQ9TAAAABGdBTUEAALGPC/xhBQAAAFdQTFRF
AAAAMSMgMyUiNSYjOysnXE9MZVhVbGtrcGVicnBvdWlmgn9+
iIiIj42Mk5OTvbi3x8bG0c3N09DP
2NfX2dnZ3NrZ3t7e9PT0+vr6+/v7/f39
/v7+////wlgg4wAAAAF0Uk5TAEDm2GYAAABKSURBVBjT
Y2DAACwogHoCjJzsnExIAox8YuIiPMwIAV4paWlpCW6Eg
LC0jIy0tABCQBAoICPNjxDgAKmQZEWy
hUtUWoiNBIehAQC0NAWvE7oG1wAAAABJRU5ErkJggg==" rel="icon"
type="image/x-icon" />

Olen tehnyt ylimääräisiä rivinvaihtoja tuohon esimerkkiin, sillä rivittämättömänä se rikkoo blogin ulkoasun. Koodiesimerkissä oma base64-koodattu kuva alkaa välittömästi kohdan base64, jälkeen.

Saatat olla kiinnostunut näistä:
Tietoa kirjoittajasta

"HTTP-kyselyiden määrän vähentäminen base64-koodauksen avulla" on saanut pisteet 8,5 yhteensä 10 pisteestä. Julkaisu on pisteytetty 2 kertaa. Tämä juttu mukaan laskettuna blogissa on julkaistu yhteensä 1296 kirjoitusta. Tämän sivun niin sanottu kestolinkki on tässä siltä varalta jos haluat linkittää siihen esimerkiksi blogista tai joltain foorumilta. Tagi tai tagit: .

Kommentit

Blogiin ei nyt oteta vastaan uusia kommentteja, sillä käyttämäni Web-palvelin tapaa jättää lähettämättä sähköposti-ilmoituksen kun joku tallentaa uuden kommentin. Siksi en pysty moderoimaan kommentteja kunnolla. Kommentointi tulee mahdolliseksi myöhemmin. Tämän jutun saamat kommentit näkyvät alapuolella.

Rolle kirjoitti 28. heinäkuuta 2011

Siistiä että taas bloggaat! Syöte ei vain vielä toimi?

Petri kirjoitti 28. heinäkuuta 2011

Joo, aloitin taas ja jatkan niin kauan kunnes aiheet loppuvat. ;-) Syötteen pitäisi löytyä osoitteesta kuopassa.net/rss/. Eikö se sinulla toimi?

Tsekkaa myös minkälaisia valokuvia teen: www.pjti.fi