⚈ Kuopassa.net

Lisää kertomuksia netistä. 摆烂

Huomioita Riina Mäkisen katoamisesta

Tämä ei ole mukavaa luettavaa. Murha.info-sivuston foorumilla on ajateltu Riina Mäkistä noin 1200 kertaa. Nuoren naisen omituinen katoaminen maisemista voi hyvinkin selittyä verityöllä. Kertaan tähän mistä on kyse, ja sitten menen niihin tekemiini huomioihin. Loviisan ja Porvoon välissä sijaitseva Vanhakylä toimii näyttämönä tälle kummalle tapahtumalle. 19-vuotias Riina Mäkinen ja häntä ruumiillisesti vanhempi kriminaalipoikaystävä polttivat toukokuussa 2017 autonsa lähellä moottoritietä sijaitsevan Vanhakylän metsän reunassa. Poikaystävä, tai oikeastaan miesystävä, ammuskeli pistoolilla saman päivän aikana. Hänet pidätettiin. Riina Mäkinen on ollut Vanhakylän-matkasta lähtien kateissa. Mäkisen ja miesystävän tiet erosivat poliisin mukaan riitaisissa merkeissä. Sen jälkeen Mäkistä on etsitty useaan otteeseen pollareiden ja vapaaehtoisten voimin. Naista ei ole vielä löytynyt, ainoastaan eräitä hänelle mahdollisesti kuuluneita tavaroita, kuten hiuslakkapullo.

Haluan antaa huomioita murhainfolaisille ja muillekin Mäkisen katoamisesta kiinnostuneille. Ensimmäinen huomio on, että monet tapausta Murha.info-foorumilla käsittelevät tiedot perustuvat MTV3:n ja muun keltaisen lehdistön esittämiin asioihin. Ne tiedot ovat usein epätarkkoja. Kannattaakin hyödyntää paikallislehteä kun siihen on kerran mahdollisuus: Loviisan Sanomat on harvinaislaatuinen lehti siinä mielessä, että sen toimittajalla Arto Henrikssonilla on taipumus teleportata itsensä sinne missä tapahtuu. Henriksson on tuottanut myös Riina Mäkisen katoamisen aikaa valaisevia uutisia.

Tapahtumia Loviisan Sanomien mukaan

Keskiviikkona 10.5.2017 kello 23.55: Virviiksdalintiellä (Virviksdalsvägen) oli Loviisan Sanomien mukaan poliisioperaatio, sillä alueella oli kello 17.40 pienehkö autopalo. Lehden toimitus kävi tapahtumapaikan seudulla 10.5. kello 22 aikaan, jolloin toimitus näki kolmen poliisiauton ajaneen pieneltä metsätieltä Isnäsintietä pitkin Vanhakylän suuntaan. Viimeiset poliisit vaikuttivat poistuneen paikalta 10.5. kello 23 aikaan.

Torstaina 11.5.2017 kello 12.30: Koskenkylään kuuluvan Vanhakylän alueella etsittiin 30-vuotiasta miestä ja naista, joiden epäiltiin liittyneen 10.5. havaittuun varastettujen veneen ja auton tulipaloon, sekä laukauksia muistuttaviin ääniin. Samassa uutisessa kerrottiin poliisin saaneen hälytyksen Koskenkylän Vanhakylään keskiviikkona 10.5.2017 kello 17.17. Pelastuslaitos hälytettiin sinne kello 17.41, mutta turvallisuussyistä sen sammutusauto ei ajanut perille (auton tulipalon paikalle) vaan jäi Vanhakylän ABC-huoltoasemalle. Uutisessa kerrotaan useita laukauksia muistuttaneita ääniä kuullun kello 17 aikaan. Lähialueen asukas kuuli niitä laukauksilta vaikuttavia ääniä keskiviikkona 10.5.2017 kahdessa erässä: ensin iltapäivällä ja sitten yksittäinen laukaus noin kello 19.30. Loviisan Sanomat kirjoittaa laukauksia muistuttaneita ääniä kuullun kaiken kaikkiaan kolme kappaletta. Rikoskomisario Leif Malmbergin mukaan poksahtelu on voinut syntyä myös palavasta autosta. Lisäksi Loviisan Sanomat kirjoittaa 10.5.2017, että (poliisi teki?) etsintöjä Viirviksdalintien alueelle saakka. Sitten torstaina aamulla 11.5.2017 (poliisi?) oli tehnyt etsintöjä painopisteenä Heskerintien alue.

Perjantaina 12.5.2017 kello 8.21: Loviisan Sanomat kirjoitti Vanhakylän poliisioperaation aiheuttaneen huolta lähialueen asukkaille. Lehden mukaan torstaina 11.5. poliisi oli saanut kiinni 30-vuotiaan miehen noin kello 9 aamulla.

Tiistaina 18.7.2017 kello 15.47: Loviisan Sanomat julkaisi Riina Mäkisen etsintöjen ennakkotiedon. Kadonneen Etsintäkoirat ry:n organisoima hakukeikka tehtiin viikonloppuna 22.–23.7.2017 niin, että etsijöitä kehotettiin kerääntymään Vanhakylän Tokmannnin luo osoitteeseen Heskerintie 17.

Murha.info-foorumin parranpäristäjän tekemiä karttamerkintöjä

Nimimerkki Etsivä Shitlock teki kaksi hyvää karttakuvaa tapahtumapaikasta. Niitä katseltaessa on tärkeää huomata, että MTV3:n mukaan auton palopaikka sijaitsee kapean metsätien päätteessä pellon reunassa. Lisäksi MTV3:n mukaan myöhemmin etsijöiden löytämä nuotiopaikka, jonka arvellaan kuuluvan Mäkiselle ja/tai hänen miesystävälleen, sijaitsee louhikossa tai hakkuuaukiolla melko lähellä ajokelpoista tietä. Olen Shitlockin kanssa samaa mieltä siinä, että mökin sijainti, josta oli käsittääkseni rikollispariskunnan suorittamana viety jotain arvotonta tavaraa, on merkitty oikeaan paikkaan. Auton palopaikka ja nuotiopaikka ovat ehkä virheelliset.

Murha.info-foorumilla julkaistu karttakuva Riina Mäkisen katoamiseen liittyvistä tiedoista.

Murha.info-foorumilla julkaistu karttakuva Riina Mäkisen katoamiseen liittyvistä tiedoista.

Mielipiteitäni tärkeistä sijainneista

Auton palopaikka on metsän reunassa pikkutien päässä, joten punaiset ympyrät merkitsevät mahdollisia palopaikkoja (mutteivät kaikkia mahdollisia):
Karttakuva, jossa Vanhakylä satelliittikuvana. Siihen laitettu kolme punaista ympyrää.

On kolme tietä, jotka pujottelevat Vanhakylän ABC:lle ja Tokmannille, joten on kolme mahdollista kulkureittiä:
Karttakuva, jossa Vanhakylä satelliittikuvana. Siihen laitettu kolme punaista nuolta.

Arvelen kadonneen henkilön löytyvän jostakin näistä alueista (siitä, joka on lähimpänä auton tsippaamispistettä, ja nuotiopaikkaa):
Karttakuva, jossa Vanhakylä satelliittikuvana. Siihen laitettu kolme eri väriseksi maalattua aluetta.

Sitten lopuksi

Yllä sijaitsevan kartan alueella on peltoja ympäröivät ojat syytä tarkistaa.

Jos nuoren naisen elämä päättyi toukokuussa 2017, ei maallisten jäännösten pysyminen samassa paikassa ole taattua, sillä metsissä liikkuu elukoita:

  • Rikollismies on, tai jos hän ei ole, ehkä hänen tuttavansa on palvelusta vastaan, voinut käydä myöhemmin asioimassa katoamispaikalla.
  • Uusimaa-lehti kirjoitti joulukuussa 2016 Ruotsinpyhtäällä arveltavasti kahden suden raadelleen ja tappaneen neljä lammasta. Ruotsinpyhtäältä Vanhakylään on noin 30 kilometriä.
  • Iltasanomat uutisoi huhtikuussa 2017 Porvoon Epoossa tehdystä karhuhavainnosta. Epoosta Vanhakylään on noin 15 kilometriä.

Hyvälaatuisia satelliittikuvia, joskin usean vuoden ikäisiä, löytyy osoitteesta zoom.earth.

Tietoa kirjoittajasta