⚈ Kuopassa.net

Lisää kertomuksia netistä. 摆烂

ISO-8859-1↔UTF-8

Vitsit, kun pitää jotenkin alustaa tämä asia, jotta hyvä lukija saa kammettua itsensä kärryille. Sinun on parasta laittaa turvavyöt korvillesi, sillä vien ne melkoiselle ajelulle. :-D Eiku, en viekään, kun tuon edellisen videon katselemisen jälkeen melkein unohdin mistä oli tarkoitus kirjoittaa. Se liittyi jotenkin tuohon otsikossa ilmoitettuun asiaan. Hetkinen…

Webhotelli.fi uutisoi helmikuun alussa aikovansa siirtää palvelimillaan sijaitsevia nettisivuja uudempiin, paremmin toimivampiin palvelimiin. Siitä ilmoitettiin pari päivää ennen siirtoa sähköpostin välityksellä. Siitä oli julkaistu firman omilla sivuilla uutinen jo tammikuussa, mutta en ollut huomannut sitä ennen tätä päivää. Ja tämä ei ole mikään kauhukertomus, joten jos odotat suuria tunteita ja kommerve… Eipäs kun!

Kommervenkkejä tuli, enhän muuten kirjoittaisi tätä tarinaa.

Ensimmäinen ongelma

Tietokantoja jäi siirtämättä. Jos en olisi ottanut niistä varmuuskopiota omalle tietokoneelleni, noin 10 vuoden ajalta dataa sisältävät tietsikkakannat olisivat luultavasti mennyttä kalua. En ole saanut Webhotellilta minkäänlaista selvitystä asiasta. Jos olet ollut hetkenkään tekemisissä hosting-alan yritysten kanssa, tiedät varmaan, että jos jotain ryssitään, on turha odottaa minkäänlaista hyvitystä.

Toinen ongelma

Siirtohommista ilmoitettiin pari päivää ennen H-hetkeä. Jos en olisi koneen edessä jatkuvasti möllöttävä ”svidun nörtti”, kuten joku Heluna tai sellainen tytteli minua nimitti joskus yläasteen ysiluokalla, en olisi ehkä huomannut muuttoilmoitusta ajoissa.

Kolmas ongelma

Merkistökoodaus useilla vanhoilla sivustoillani on ISO-8859-1 ja uudella serverillä se on jotakin kautta pakotettu UTF-8-muotoon. Ainoa toimivaksi havaitsemani korjaus on ollut laittaa sivustojen index.php-tiedostoihin tällainen koodirivi: ini_set(default_charset,'iso-8859-1');. PHP.ini-tiedostoon tai .htaccess-tiedostoon tehdyt merkistökoodauksen muutokset eivät tepsi.

Tietoa kirjoittajasta