Yksin Brittein saarilla myytävät Fairtrade-tuotteet, kuten kahvi, suklaa ja banaanit, ovat sangen herkullista bisnestä. Engelsmannit ostavat Fairtraden tuotteita vuositasolla noin 2,1 miljardin euron edestä. Siitä pitäisi valua melkoisia summia tuotteiden valmistajille esimerkiksi Ugandaan ja Etiopiaan. Niin ei tietenkään käy. Jos kirjoittaisin tähän, että koko homma on huijausta, se olisi… Öö… Se olisi…
Yhdistyneiden kuningaskuntien, elikkä brittien, hallituksen tukemassa selvityksessä, jonka toteutti lontoolainen School of Oriental and African Studies, selvitettiin miten hyvin Fairtrade auttaa köyhistä köyhimpiä. Fairtraden slogan "Guarantees a better deal for Third World Producers" on vain sanahelinää. Tyypit selvittivät 1500 fairtradelaisen työntekijän asioita. Kävi ilmi, että Fairtraden dudesoneilla lapsityövoiman käyttö on suosittu tapa hoitaa hommia. Alle 10-vuotiaitakin laitetaan töihin. Lapio kouraan ja pellolle.
Professori Christopher Cramerin Daily Mailille antamassa kommentissa kerrotaan, ettei Fairtrade ole ollut tehokas mekanismi ihmisten elämien parantamiseksi. Ei ainakaan kaikkien. Nykyaikaisia vessoja on saatu jonnekin päin, joskin siellä jossakin päin niiden käyttöä on rajoitettu johtavassa asemassa oleville.
The Guardianin muutaman vuoden (vuoden 2009) takaisessa kirjoituksessa, joka on otsikoitu Not so fair trade väitetään vain noin viiden prosentin Fairtrade-tuotteen myyntihinnasta päätyvän takaisin sen alkutuottajalle. Väitetysti se ~95% pysyy länsimaissa.