Britanniassa toimivan National Health Servicen eli NHS:n nettisivuilla julkaistiin 13.2.2018 tutkimustulos. Se väittää sanasta sanaan näin: Tyypin 2 diabeteksen voi kumota vähäkalorisella dieetillä
. Englanniksi kirjoitetun jutun voi lukea tältä sivulta. Summaan tähän blogipostaukseen tuon linkin takaa löytyvän raportin tärkeimmät kohdat.
Tutkimuksessa havaittiin kuinka lähes puolet heistä, jotka noudattivat heille annettua ruokavaliosuositusta* kolmesta viiteen kuukauteen, ja sen laihdutuskuurin jälkeen totuttautuivat suurempikaloriseen ruokavalioon, kakkostyypin diabetes meni remissiovaiheeseen. Tutkimukseen osallistuneita henkilöitä tuettiin painonpudotuksen aikaansaamisessa ja sen ylläpitämisessä joko omahoitajien tai ravitsemusterapeuttien avulla.
Kokeeseen osallistui 298 aikuista ihmistä iältään 20–65 vuotta Skotlannista ja Englannista, joilla 2-tyypin diabetes oli diagnosoitu viimeisten kuuden vuoden sisällä, ja jotka käyttivät insuliinia. Niiden osallistujien joukossa, jotka noudattivat heille annettua ruokavalio-ohjeistusta, pudottivat muita osanottajia todennäköisemmin painoa — keskimäärin 10 kilogrammaa. Samalla interventioryhmällä myös diabeteksen painuminen remissioon oli vertailuryhmää yleisempää. Yli kaksi kolmaosaa interventioryhmän henkilöistä oli voinut lopettaa verenpainetablettien syömisen, ja jonkin osan diabeteslääkityksestä.
Kunkin interventioryhmän osanottajan kohdalla heille määriteltiin yksilökohtaisesti ruokavalion muutos, kuten myös millä tavalla ruokavalio palautetaan normaaliksi ja missä ajassa, sekä miten sitä ylläpidetään. Heitä kannustettiin lisäämään liikuntaa niin, että tavoitteena kullakin oli saavuttaa enintään 15 000 kävelyaskelta päivässä. Osanottajien askelmittarien lukemat osoittavat, ettei monilta liikunnan lisääminen onnistunut.
Kokeen tulokset kerättiin vuoden jälkeen. Seuraavan kerran siihen osallistuneilta kerätään tuloksia neljän vuoden jälkeen.
*) Suosituksen mukaan osanottajan tuli nauttia päivässä 825–853 kaloria kolmesta viiteen kuukautta. Sen jälkeen ruokavaliota normalisoitiin 2–8 viikon siirtymäkaudella.