⚈ Kuopassa.net

Lisää kertomuksia netistä. 摆烂

Kaksi omalaatuisinta digikameraa

Hinnan puolesta omalaatuisimpia voisivat olla 7000 euroa maksava Nikon D5 -kamerarunko tai kroppikennon Nikon D500, jonka senkin hintalappu on yli 2300 euroa. Näiden kahden kameramallin julkistamisessa ainoa mattimeikäläistä ilahduttava uutinen lienee, että vanhempien mallien hinnat voivat laskea ja vanhempia kameroita voi löytyä hyvään hintaan käytettynä ihmisten kerätessä rahoja noihin ylihintaisiin kameroihin. (Käytettyjä kuvausvehkeitä löytyy edelleen Pihinaattorista.) Tässä blogikirjoituksessa haluan mainita pari tekniikkansa ja toimintaperiaatteensa osalta omituisinta kameraa. Ne ovat Light L16 ja Lytro Illum.

Lytro Illum

Lytro Illum ei ole tavallinen digikamera vaan ”valokenttäkamera”. Se ottaa valokuvia, mutta niin, että kamera tallentaa kuvattavasta asiasta jokaisen valonsäteen, niiden voimakkuuden ja värin. Jälkeenpäin kuvassa tarkkana näkyvää asiaa voi vaihtaa, samoin kuvan perspektiiviä. Kamerassa on kiinteä optinen zoom-linssi, joka yltää 30–250mm alueille. Aukko on kiinteä f/2.0. Kameralla voi ottaa makrokuvia alkaen nollan millimetrin etäisyydeltä ja päättyen lähes äärettömään. Illum maksaa uutena noin 1200–1300 euroa. Esimerkiksi Amazonista tämän kameran voi saada yli puolet halvemmalla. Ehkä tämä on niin friikki vehje tai hankala käyttää ettei se muuten mene kaupaksi.

Light L16

Se toinen omituisin digikamera on tällä hetkellä valmistajansa nettikaupassa loppuunmyyty ja mahdollisesti vielä prototyyppiasteella oleva Light L16. Tuo julkistettiin viime vuoden lokakuussa. Tässä kamerassa on 16 kiinteää objektiivia kameran etupuolella. Ne ovat muovista. Kullakin objektiivilla on oma 13 megapikselin sensori. Viisi objektiiveista on 35-millisiä. Joukossa on myös viisi 70mm ja kuusi 150mm linssiä. Monet linsseistä ”laukeavat” samalla kuvauskerralla ja muodostavat 30–52 megapikselin kokonaisuuden. Kameran hinta tulee olemaan älyttömät 1500 euroa ja sen valmistus täydellä teholla käynnistyy vasta hieman myöhemmin. Tuotteen myynti suurelle yleisölle alkaa luultavasti syyskuussa 2016.

Päivitetty 15.7.2017: Light L16 valmistui 14.7. ja sen toimitukset ennakkotilaajille käynnistyivät. Myyntiin se tulee vasta loppuvuodesta 2017.

Tagit:

Tietoa kirjoittajasta