⚈ Kuopassa.net

Lisää kertomuksia netistä. 摆烂

Presidentti Kekkosen kanssa pidetyn jäähyväistilaisuuden asioita käsittelevän teleksin yhteenveto

Vau, onpas siinä otsikolle pantu merkkejä! Eikä siinä vielä kaikki, sillä tuo otsikkohan olisi voinut sisältää jossain raossa vielä sellaisenkin sanan kuin "yhdysvaltalaisilta". En laittanut sitä siihen. Joku vasurihan saattaisi nähdä sellaisen vuoksi punaista. Tai punaisempaa. No joo. Tämä blogikirjoitukseni käsittelee erästä Wikileaksin dokumenttia. Se lähetettiin 21.3.1973, eli yli vuosikymmen ennen meikäpojan syntymää.

Teleksi tai sähke lähetettiin yhdysvaltalaisten toimesta heidän toimipisteestään Helsingissä. Sen aiheena oli summata presidentti Urho Kekkosen kanssa tehdyn jäähyväistapaamisen (tai -puhelun) aikana käsitellyt asiat. Tuo viesti oli kaiketi salainen sen lähettämisen aikoihin. Se on sittemmin merkitty unclassifiediksi eli ei-salaiseksi. Kahden sivun pituinen viesti julkaistiin osana hyvin laajaa viestikokoelmaa Wikileaks-nettisivustolla. Viestejä oli paljastettu yhdysvaltalaisilta toimijoilta huimasti. Mukana on myös runsaasti Suomeakin käsitteleviä juttuja. Esimerkiksi avainsanalla "finland" Wikileaksista löytyi yli 19 000 dokumenttia. Niistä vanhimmat ovat vuodelta 1973 ja tuoreimmat vuodelta 2009.

Tässä nimenomaisessa viestissä viestin lähettäjä kertoo jättäneensä jäähyväiset Kekkoselle samana päivänä (21.3.1973) kuin kyseinen viesti lähetettiin eteenpäin. Keskusteluissa Kekkonen kertoo uskoneensa heidän, siis suomalaisten poliitikkojen, onnistuneen säilyttämään kohtalaisen hyvin tasapainon aktiivisen puolueettomuuden ja Yhdysvaltain-suhteiden välillä. Viestin lähettäjä oli tehnyt huomautuksen Kekkoselle, että se tasapaino olisi voinut olla jonkin verran parempikin. Presidentti oli maininnut, ettei hän pitänyt siitä puolueellisesta tavasta, jolla Suomen valtion radio ja televisio Yhdysvallat esitti. Kekkosen mielestä se oli osittain selitettävissä sillä, että Suomeen virtasi runsaasti materiaalia yhdysvaltalaisista lähteistä. Viestin lähettäjä vastasi tuohon, että Yhdysvallat uskoo vakaasti ilmaisunvapauteen ja jotenkin taidokkaasti esitti sellaisen sivuhuomautuksen, jota en vielä osaa suomentaa järkevästi. Se kuuluu:

[…] but preferred the suggestion that the Finns should not necessarily choke us with our own virtue.

Yhteenvetoviestin toisella ja samalla viimeisellä sivulla kerrotaan kuinka keskustelu oli ottanut suunnakseen senhetkisen Suomen kotimaan politiikan tilanteen. Presidentti sanoi olevansa hyvin huolestunut palkkaneuvottelujen tilanteesta ja hallituksen ajamista lakimuutoksista hintoihin ja palkkoihin. Hän huomautti kuinka hän oli joutunut puuttumaan asiaan vuonna 1971. Toisen kerran asioihin puuttuminen tulisi olemaan hankalampaa. Koska en ole kiinnostunut ainakaan tällä hetkellä viestin muista asioista, jätän ne summaamatta ja haluan enemmänkin kiinnittää huomiosi viestissä aikaisemmin esiintyneeseen kohtaan. Se kohta on esitetty alun perin näin:

President Kekkonen volunteered the opinion that he did not like the anti- US bias in the Finnish state radio and TV […]

Valtion televisio ja valtion radio.

Tagit: , ,

Tietoa kirjoittajasta