⚈ Kuopassa.net

Lisää kirjoituksia netistä.

Kreatiini

Kirjoitettiin
Päivitettiin 16. heinäkuuta 2017

Olen kiinnostunut kreatiinin nootropiittisista vaikutuksista, mutta sitä nauttimista ennen haluan selvittää mitä haittoja kreatiinilla voi olla. Hakemalla Siitä Hakukoneesta tietoja kreatiinista, ainakin suomenkielisten hakutulosten kärjessä möllöttää linkki Fitnesstukun tuotekategoriaan. Siellä kreatiinin kerrotaan parantavan urheilusuorituksia lyhytkestoisissa, räjähtävissä suorituksissa. Samalla sivulla kreatiinia kerrotaan muodostuvan luonnostaan lihaksistossa noin yksi tai pari grammaa päivässä. Sitä voi saada ravinnosta, ainakin valkoisesta ja punaisesta lihasta. Tuon aineen aivojen (ja sitä kautta toivoakseni myös ajattelukyvyn) toimintaa tehostavat vaikutukset perustuvat Nootriment.com-sivuston artikkelin mukaan siihen, että kreatiini tukee aivojen energia-aineenvaihduntaa.

Nootropiment.comin mukaan kyseistä lisäravinnetta pitäisi survoa torvesta alas 2–5 grammaa päivässä. Ensin pitäisi saturoida lihasmassa kreatiinilla imuroimalla sitä muutaman päivän ajan isompi annos ja sitten laskea annosmäärä tuohon max. viiden gramman pintaan. Samalla nettisivulla kreatiinin haittapuoliksi ehdotetaan munuaisvaivoja, sydänongelmia, lihaskramppeja, elimistön kuivumista, ripulia ja muita vatsavaivoja. Netissä pyörii myös sellaisia väitteitä, että kaljuuntumiseen taipuvilla henkilöillä kreatiinin nauttiminen lisäravinteena edesauttaa hiustenlähtöä.

Kreatiini ja kaljuuntuminen

Examine.com-sivuston artikkelissa Does creatine cause baldness? kirjoitetaan, että sellaiset henkilöt, ensisijassa miehet, joilla on jo vetäytyvä hiusraja, tai suvussa on sellainen ilmiö, voivat kreatiinin avulla pahentaa hiustenlähtöä. Asiaa on tutkittu ainakin yhden kerran vuonna 2009 yläkouluikäisillä miespuolisilla urheilijoilla.

Vain kolmen viikon pituinen tutkimus suoritettiin Etelä-Afrikassa niin, että tutkimuskohteille annettiin päivässä joko 25 grammaa kreatiinia + 25 grammaa glukoosia, tai vaihtoehtoisesti 50 grammaa glukoosia (plasebo) ensimmäisten seitsemän päivän ajan. Sitten seuraavien 14 päivän ajan heille annettiin päivittäin joko 5 grammaa kreatiinia + 25 grammaa glukoosia, tai plasebopuolella 30 grammaa glukoosia. Lopputulos oli sellainen, että kreatiinilla voi olla pitkäaikaisessa käytössä terveyshaittoja ja että dihydrotestosteronin taso kasvoi 56% seitsemän päivän päästä kreatiinipaukun ottamisesta. Se pysyi kohonneena viikkojen ajan.

Medical News Today -sivustolla lokakuussa 2015 julkaistun artikkelisarjan mukaan tuo dihydrotestosteroni (DHT) jonkin tuntemattoman mekanismin välityksellä kutistaa karvatuppeja. Se luultavasti tarkoittaa, että karvan tupsahtaessa tupesta ulos, seuraavan kerran se kasvaa pienemmäksi, ja sitä rataa uudelleen.

Tagit: ,

Tietoa kirjoittajasta