⚈ Kuopassa.net

Lisää kertomuksia netistä. 摆烂

Kryptomarkkina sukeltanut yli 50% huipustaan

Kryptovaluutat ovat nopealiikkeinen ja äärimmäisen volatiili varallisuusluokka. Sijoittajien keskuudessa onkin nähty sekä huikeita menestystarinoita että katastrofaalisia tappioita. Marras-joulukuun taitteessa saavutettiin toistaiseksi korkeimmat lukemat, kun johtava kryptovaluutta Bitcoin (BTC) ylitti hetkeksi 68 000 dollarin hinnan. Samalla monet kilpailevat valuutat saavuttivat toistaiseksi korkeimmat hintansa eli ATH (all time high) -lukemat.

Marraskuusta on vain puoli vuotta, mutta alas on tultu rytkeellä. Kurssit kääntyivät laskuun jo joulukuussa, ja viimeistään Venäjän hyökkäys Ukrainaan toi markkinoille pysyvän epävakauden. Alkukevään mittaan kryptojen hinnat ovat sahanneet suhteellisen pientä väliä, mutta suunta on ollut pääasiassa alaspäin.
Dramaattisimmat liikkeet markkinoilla onkin nähty vasta viikon sisään. Toukokuun 11. ja 12. päivän aikana Bitcoin painui alle 30 000 dollarin ensimmäistä kertaa sitten kesän 2021, ja alimmillaan se kolkutteli jo 24 000 dollarin rajapyykkiä. Kirjoitushetkellä ”pitko” on toipumassa ja käytännössä koko varallisuusluokka vilkkuu vihreänä 24h aikavälillä mitattuna.

Vapaapudotuksen hetkellinen pysähtyminen ja korjaus ylöspäin ei kuitenkaan tarkoita sitä, että pohja olisi saavutettu. Vaikka moni sijoittaja hyödynsikin jyrkät hinnanheilahdukset ja tankkasi kryptoja alennushintaan, ei uusi nousukausi eli ”bullrun” liene vielä oven takana.

Altcoinit dippasivat eniten

Bitcoin ei suinkaan ole ainoa kryptovaluutta, joka on menettänyt arvoaan huippulukemista. Monet vaihtoehtoiset kryptot eli altcoinit ovat myös pudonneet.
Markkinan kakkossijaa pitävä Ethereum (ETH) ylitti korkeimmillaan 4 800 dollarin rajan, kun taas kuluvalla viikolla sitä on saanut alle 1 800 dollarilla.
Moniin pienempiin kryptoihin verrattuna BTC ja ETH ovat kuitenkin pitäneet pintansa melko hyvin. Esimerkiksi viime vuoden parhaimpiin nousijoihin kuulunut Solana (SOL) on puolen vuoden sisään menettänyt arvostaan 75%.

Etenkin sponsorointisopimuksillaan mainetta niittänyt Crypto.com-yhtiön oma valuutta Cronos (CRO) on myös pudonnut rumasti. Kiivaimman ostovimman aikaan CRO kolkutteli jo dollarin rajaa, kun taas nyt ”croisanttia” saa alle 20 sentillä. Kyseessä on siis 80% hinnankorjaus.

Muita merkittäviä putoajia ovat:

  • Binance Coin (BNB): −54 %
  • Ripple (XRP): −69 %
  • Cardano (ADA): −67 %

Mikä painaa altit alas?

Altcoinien pudotuksen taustalta löytyy monia syitä. Yleensäkin altit noudattelevat Bitcoinin hinnan yleisiä trendejä nousussa ja laskussa, mutta heilahtelut tuntuvat voimakkaampina. Nousukaudella altit tarjoavat verraten hidasliikkeistä pitkoa nopeampia voittoja, mutta kryptotalven tullessa sijoittajat vetävät rahansa pois alteista turvallisemmiksi katsomiinsa kohteisiin. Jotkut taas siirtyvät kryptokasinoille pelaamaan arvoaan menettäneillä valuutoillaan.

Kun altin arvo sukeltaa, myös projektin ylläpitoon ja kehittämiseen jyvitettyjen varojen arvo kutistuu. Rahoituksen puute puolestaan tarkoittaa sitä, että vähemmän suosittuja projekteja ei ole rahaa kehittää suunnitellulla tavalla, jolloin tulevaisuuden näkymät heikkenevät entisestään. Projektin arvo sijoittajan silmissä heikkenee samassa suhteessa.

Toisaalta yksittäisten alttien menestykseen vaikuttaa muukin, kuin koko markkinan rakenne. Ethereumin hinnannousua on pitkään jarruttanut suunniteltua hitaampi siirtymä perinteisestä proof of work -louhinnasta uusien lohkojen proof of stake -varmistusmalliin. Kyseessä on siirtyminen energiaintensiivisestä konsensusmekanismista huomattavasti kevyempään malliin. Samalla se mahdollistaisi erilaiset ansaintalogiikat ja suurten sijoittajien saavuttamat mittakaavaedut. Tahti on kuitenkin pettänyt sijoittajien odotukset kerta toisensa jälkeen.

”Ethereumin tappajaksi” povattua Solanaa taas ovat riivanneet verkon skaalautuvuusongelmat ja tehottomuus. Solanan päälle on rakennettu useita tänä vuonna julkaistuja NFT-pelejä, jotka ovat kuormittaneet verkkoa melkoisesti. Jos muutama ensimmäisen aallon pelijulkaisu voi laittaa koko Solana-verkoston polvilleen, ovat monet sijoittajat kyseenalaistaneet sen kyvyn haastaa Ethereumia edes pitkällä tähtäimellä.

Crypto.comin CRO-valuutan laskun takana taas voidaan nähdä hypetyksen ja lupausten pettämisen sykli. Cronoksen ollessa huippulukemissaan Crypto.com pelasi isosti julkisuuspeliä. Yhtiö osti aiemmin Staples Centerinä tunnetun Los Angelesissa sijaitsevan monitoimihallin nimeämisoikeudet. Nyt esimerkiksi Los Angeles Clipper, Lakers ja Kings pelaavat kotimatsinsa Crypto.com-areenalla. Lisäksi yhtiö on esimerkiksi Formula 1 -sarjan näkyvimpiä sponsoreita.

Julkisuus ei kuitenkaan tule ilmaiseksi. Crypto.com on tuntuvasti leikannut CRO-valuutan omistamisella ansaittavien VISA-korttiensa ehtoja. Esimerkiksi cashback-etuja on leikattu lähes 50 %. Tästä suivaantuneet sijoittajat ovat lähteneet etsimään parempia ehtoja muualta. Kryptoihin liitettyjen korttien pioneerina tunnettu Crypto.com onkin saanut haastajia markkinoille.

Tietoa kirjoittajasta