⚈ Kuopassa.net

Lisää kertomuksia netistä. 摆烂

Dynaamisesti kutistettaville kuville puhtaat URL-osoitteet

Vuoden päivät sitten koodasin Goottideitti.net-treffipalvelun saatuani Gootti.netin käyttäjiltä kipinän tuollaisen seuranhakusaitin tekemiseksi. Koodasin saitin PHP:llä, johon ymppäsin MySQL-tietokannan muun muassa käyttäjätilien tietojen tallentamista varten. Osa sivustolla olevista tiedoista tallennetaan tekstitiedostoihin, sillä haluan olla rasittamatta tietokantaa eräissä pienissä askareissa, kuten profiilisivujen kävijälaskureiden päivittämisessä. Sivustolla on PHP-skripti, jolla ilmoituksen jättäjien kuvat kutistetaan eri kokoisiksi. Kuvista luodaan lennosta alkuperäisen version lisäksi 145×145- ja 80×80-pikselin kokoiset versiot. Niitä käytetään esimerkiksi etusivulla ja Ihannekumppani-hakutuloksissa. Dynaamisesti luodut kuvat cachetetaan, jotta nettisivusto ei rasittaisi muutenkin rasittunutta ja aika rasittavaa SunCometin palvelinta.

Lennosta luotu miniatyyrikuva saa suttuisen osoitteen, sillä kuvan mittasuhteet ilmoitetaan kuvan URL-osoitteessa. Sen takia nyt vihdoin päätin opetella piilottamaan suttuosoitteet ja laittaa näkyville vain puhtaat URL:it. Se onnistui parilla hyvin yksinkertaisella rivillä. Ne näkyvät alapuolella. Esimerkki toimii Goottideitti.netissä prikulleen tällä periaatteella, mutta ei täsmälleen näillä koodeilla. Haluan pitää alkuperäisen kuvan generaattoriskriptin osoitteen piilossa. :-) Siis .htaccess-tiedoston sisälle menee:

RewriteRule ^kuva/iso/([-a-zA-Z0-9.]+)$ ./kutistusskripti.php?src=kuvakansio/$1&pituus=145&korkeus=145 [NC]

RewriteRule ^kuva/pieni/([-a-zA-Z0-9.]+)$ ./kutistusskripti.php?src=kuvakansio/$1&pituus=80&korkeus=80 [NC]

Koodiriveissä ehtojen vasemmalla puolella näkyy se kuvan julkinen osoite, joka on meikäläisen profiilisivulla tämän tekstikappaleen alla oleva. Kuvan tiedostonimessä voi olla aakkosia, numeroita ja pisteitä sekä väliviivoja. Koodirivien oikealla puolella ilmoitetaan minkä ehtojen täyttyessä vasemmanpuoleinen osoite voi olla käytössä.

http://www.goottideitti.net/kuva/iso/ilmoituskuva-6.jpg

Tagit: ,

Tietoa kirjoittajasta