⚈ Kuopassa.net

Lisää kertomuksia netistä. 摆烂

Liiketoimintasuunnitelma.comin tietomurto

Tekniikka & Talous -sivustolla ilmestyi Anna Juvosen kirjoittama juttu eilispäivänä. Sen otsikko on: ”Valtava tietomurto Helsingin Uusyrityskeskuksessa — 130 000 liiketoimintasuunnitelmaa vaarassa”. Tuo otsikko on totuudenmukainen. Nähdäkseni niiden Liiketoimintasuunnitelma.com-sivustolta vuotaneiden tietojen joukossa ei ole järin tärkeitä tietoja liiketoimintasuunnitelmien lisäksi. Mainitsen Tekniikka & Talouden jutun sen takia, että siellä on käytetty kuvituskuvana sellaista hakkerikliseetä, eli kasvotonta, hupparipäistä nörttiä räpläämässä läppäriä.

Liiketoimintasuunnitelma.com-sivustosta on jäljellä HTML:ää useilta sivuilta Googlen välimuistissa. Yksi niistä muistissa olevista sivuista kertoo mitä tietoja käyttäjä on rekisteröitymishetkellä voinut palveluun ilmoittaa. Ne ovat nämä:

  • Käyttäjätunnus
  • Salasana
  • Sähköpostiosoite
  • Postinumero
  • Vapaamuotoinen kuvaus käyttäjästä

Huomioita

  1. Viestintäviraston mukaan palveluun rekisteröityneiden käyttäjien salasanat on harmillisesti tallennettu selkokielisinä. Sellainen on amatööritason virhe ja antaa syyn epäillä palvelun teknisessä toteutuksessa olevan muitakin heikkouksia.
  2. Palveluun rekisteröityminen ja monet toimenpiteet näyttävät tapahtuneen Ajaxilla. Esimerkiksi käyttäjän rekisteröitymishetkellä ilmoitetut tiedot on lähetetty Ajaxilla PHP-koodin käsiteltäväksi.
  3. Sivustolla ei näytetä käytetyn mitään nykyään yleisesti käytössä olevaa julkaisujärjestelmää.
  4. HTML-puolella on tavoiteltu XHTML 1.0 Strictiä, joka on hieno asia.
Tietoa kirjoittajasta