⚈ Kuopassa.net

Lisää kertomuksia netistä. 摆烂

Miksi poliisi jatkaa hurjastelijan takaa-ajoa?

Jos katselet sellaista videota, jossa virkavalta yrittää napata liikenteessä hurjastelevan autoilijan, mopedistin tai motoristin, ehkä kuulet tai luet sen videon jälkeen kommentteja muilta videon katselijoilta. Niiden kommenttien joukossa on mahdollisesti sellainen, jossa pollareita syytetään viattoman kaahailijan kiusaamisesta. Sellainen kaahailijamyönteinen kommentti sisältää ajatuksen, että poliisi voisi yhtä hyvin kuvata sen kaahailijan ajamassa ylinopeutta ja sitten postittaa sakon rekisterikilvessä merkitylle ajopelin omistajalle.

Sellaisen ajatuksen kantava voima on, että sillä tavalla toimittaessa liikenne muuttuisi turvallisemmaksi kun kaahailijaa ei tarvitsisi jahdata ja virkavallan resurssit voisi käyttää johonkin parempaan.

Tuo järkeily on, kuten seuraavassa osoitan, tietysti tyhmeliinipitoista, totaali-idioottimaista spekkelishow’ta.

Ensimmäiseksi on huomioitava, että ylinopeuden ajaminen on laitonta. Sen vuoksi pollari ylinopeutta ajavan liikenteenkäyttäjän kohdatessaan voi antaa pysäytysmerkin. Pysäytysmerkin noudattamatta jättäminen on laitonta. Jos se ignoorataan, on hurjastelija osoitetusti syyllistynyt jo kahteen rikokseen.

Jos herra H. Urjastelija jatkaa kruisailua poliisin huohottaessa niskassa, hän voi pitää poliisilta pakenemista välittömän tulevaisuutensa päätöksenteossa tärkeimpänä asiana — tarkoitan, ettei hän välttämättä viitsi noudattaa, tai ehdi noudattamaan, esimerkiksi liikennesääntöjä, tai huomioimaan muita liikenteenkäyttäjiä.

Mikäli poliisi luopuisi takaa-ajosta, se antaisi hurjastelijalle mahdollisuuden palata tai olla palaamatta asiaan myöhemmin. Ehkä hän palaisi asiaan kun pää on selvinnyt, ajokortti on hankittu, veret pesty käsistä ja se tähtipistooli nakattu lepikkoon. Tietenkään ei ole todennäköistä, että hänellä olisi pistooli, verta käsissä, ajokortti uupuisi tai pää olisi sekaisin, mutta se on teoriassa mahdollista ja siihen malliin asiaan tulee takaa-ajohetkellä suhtautua.

Nykyisellään poliisin toimintamalli hurjastelijan pysäyttämiseksi on aivan liian lepsu. Mielestäni rikollisen pysäyttäminen tulisi tehdä parin minuutin takaa-ajon jälkeen ampumalla häntä kupoliin. Se katkaisee rikoskierteen välittömästi ja parantaa liikenneturvallisuutta.

Tietoa kirjoittajasta