⚈ Kuopassa.net

Lisää kertomuksia netistä. 摆烂

miniBB syrjäseudulle

Luin miniBB-foorumisoftan omalta keskustelupalstalta jostakin hankkeesta, jossa pyritään avaamaan nettiyhteyden avulla myös syrjäseutujen asukkaille mahdollisuus päästä käsiksi terveystietoihin, osallistua vaaleihin ja jopa hoitaa pankkiasiointia. miniBB:n foorumilla epäkaupallinen organisaatio selvittää, onko juuri miniBB heille sopivin vaihtoehto tuohon projektiin, jonka heille on valtio antanut hoidettavaksi. Projektiin kuuluu "staattisen kommunikaatiosysteemin" avaaminen ja eräs systeemin tärkeimmistä asioista on huomioida huonot nettiyhteydet.

Koska miniBB-foorumi on hyvin kevyt eikä sisällä moniin kilpailijoihinsa verrattuna paljon turhanpäiväisiä toiminnallisuuksia, tuo nimeltä mainitsematon taho on päätynyt tutkimaan sitä tarkemmin. Järjestelmän halutaan olevan ehdottomasti sellainen, jota voi käyttää erittäin hitailla ja huonoilla nettiyhteyksillä. Toinen kriteeri, joka valittavalle softalle on asetettu, on ettei se ns. soita kotiin. Ohjelman ei siis haluta tekevän ulkomaailmalle minkäänlaisia kyselyitä arvatenkin arkaluontoisten tietojen leviämisen pelossa.

Minua tuossa hommassa kiinnostaa juuri miniBB:n keveys, sekä se, miten sitä voisi hifistellä eteenpäin. Testasin eräällä tuohon foorumisoftaan tekemälläni teemalla, että sen etusivulla on yhteensä 19 kilotavua ladattavaa tavaraa. Se on todella hyvä saldo, mutta vieläkin paremmaksi sen voisi saada. Ulkoasuahan ei olisi pakko käyttää, joten ilman ulkoasun CSS- ja kuvatiedostojen painolastia foorumin etusivun saisi ladatuksi vain 2,2 kilotavun kokoisena. Siitäkin voisi vähän nipistää jos löytyisi joku koodi HTML:stä ylimääräisten rivinvaihtojen jne. deletoimiseksi. Pari kilotavua dataa voisi kulkea kivuttomasti myös tuossa syrjäseutuprojektissa, jossa foorumia tultaisiin käyttämään maailman äärissä sellaisilla tietokoneilla ja kännyköillä, joiden käyttövirta saadaan aurinkopaneelista tai käsin veivaamisesta.

Lisää aiheesta on täällä.

Tietoa kirjoittajasta