⚈ Kuopassa.net

Lisää kertomuksia netistä. 摆烂

Miten vankilassa olo eroaa vapaana olemisesta?

No tietenkin siten, että vankilassa ei saa mennä ulos kun mieli tekee. Tai ainakin joskus se on näin. Joskus tämä on se suurin ero vankilassa olemisen ja vapaana olemisen välillä, luulen mä. Iltis kirjoittaa hienosti kuinka ankaraa vangin elämä Suomessa on.

Vangin elämä on niin ankaraa tässä maassa, että vanki saa käyttää nettiä. No, eihän se kuulosta kovin ankaralta näin äkkiseltään ajateltuna, mutta ehkä se nettiyhteys ei ole kovin nopea. Huono nettiyhteys olisi aika hyytävä rangaistus mistä tahansa rikoksesta. Joka tapauksessa vanki saa hoidella netin välityksellä kaikenlaisia asioita, jotka liittyvät työhön, opiskeluun, sossuasioihin, toimeentuloon, asuntoasioihin, pankkiasioihin. Se on niin ankaraa, että siellä pitää kysyä lupa herra tirehtööriltä jotta voisi lähettää ja vastaanottaa sähköpostia. Onneksi avovankilassa voi sentään käyttää kännykkää. Mikäli Iltiksen uutisoima lakimuutos toteutuu, vanki voi käyttää myös Skypeä, joten niiltäkin osin se ankaruus vähän lientyy.

Vangilla saa olla televisio, DVD-soitin, radio ja muita tällaisia laitteita. Nämä Iltalehden uutisen mukaan maksetaan verorahoilla. Olisihan sviitissä, tai siis sellissä, aika tylsää ilman moisia vehkeitä. Harmi vain kun minä en täällä omassa kerrostalosellissäni, tai siis -lukaalissani, saa ilmaiseksi noita vaan joudun ostamaan ne.

Onneksi Iltalehti tekee erittäin hyvää työtä selvittäessään mikä asia on loppujen lopuksi suurin ero vangin ja vapaalla jalalla olevan henkilön välillä. Se ero on huppari. Vanki ei saa käyttää hupparia vaikka hän kuinka haluaisi. Vapaalla oleva henkilö saa laittaa hupparin päälleen, alleen, ylleen tai vaikka millä tavalla.

Eli nyt tähellistä asiaa, hyvät kansalaiset. Muistakaa olla ihmisiksi jos haluatte käyttää huppareita. Jos teette jotain hyvin, hyvin tuhmaa, teiltä saatetaan ottaa hupparit pois. Sen jälkeen teidät saatetaan laittaa turvamiesten ympäröimään "gated communityyn".

Tietoa kirjoittajasta