⚈ Kuopassa.net

Lisää kertomuksia netistä. 摆烂

Oi! Liftari, näin voit parantaa mahdollisuuksiasi saada kyydin

Eilen pimeyden jo tultua olin autoilemassa. Ajoin 80 kilometrin tuntinopeudella maantiellä, jossa ainoat valonlähteet ovat autojen lamput. Odottamatta ja yhtä äkkiä näin tien vieressä seisovan ihmishahmon. Sitten hän oli jo takanapäin. En ottanut häntä kyytiin useista syistä, mutta ensimmäinen ja niistä tärkein on, etten nähnyt liftaria ajoissa.

Haluan siis kertoa hänelle ja muille liftaajalle ideoita. Nämä ovat autoilijan näkövinkkelistä tärkeitä asioita:

Valaisemattomalla tieosuudella on tärkeää käyttää heijastinta tai edes taskulamppua. Jos autoilija näkee liftarin vasta kun valokeila osuu häneen, se jättää hyvin vähän aikaa päätöksentekoon. Heijastimellinen henkilö, etenkin jos heijastimen kanssa esiintyy liikettä, tarkoittaa että autoilija näkee peukuttajan paljon kauempaa.

Kannattaa tuottaa jonkinlaista liikettä. Ihmisen silmä, ainakin minun — molemmat silmät —, aistivat liikkeen paremmin kuin sellaisen staattisen patsastelun. On siis hyvä esimerkiksi muodostaa kädestä nyrkki, sitten vääntää peukalo ylös, ja sitten ulottaa käsivarsi mahdollisimman kauas. Sitten kättä voi heiluttaa ilmassa ylös ja alas.

Auto pysähtyy johonkin pisteeseen asti sitä todennäköisemmin mitä pienempi on tieosuuden suurin sallittu ajonopeus. Esimerkiksi jos liikennekyltissä on luku 50, se on liftaajan kannalta parempi kuin luku 80.

Ajonopeuden lisäksi liftauspaikka kannattaa miettiä. On turvallisempaa pysäyttää auto leveällä tiellä kuin kapealla, suoralla osuudella kuin mutkaisella, tasaisella kuin mäkisellä. Mikäli on liftattava, kannattaa sijoittaa oma maallinen olemus ennen bussipysäkkiä, levikettä tai taukoalueelle johtavaa kaistaa.

Liftaajan ei hämärään tai pimeään aikaan kannata mennä sellaiseen kohtaan, jossa on suuria tai monia liikennekylttejä. Jokainen niistä kylteistä heijastaa valoa. Voi olla hankala yksilöidä kaiken sen heijastavan tavaran joukosta sitä kyydin tarvitsijaa.

Haluatko jakaa oman ehdotuksesi? Lähetä se tänne, ja mainitse viestissä nimi/nimimerkki sekä saako idean julkaista netissä.

Tietoa kirjoittajasta