⚈ Kuopassa.net

Lisää kertomuksia netistä. 摆烂

Tietoa Pantonesta ja maailman rumimmasta väristä

Kesäkuussa 2016 uutisoitiin maailmalla kuinka australialaisen markkinatutkimuksia tekevän yrityksen, Gfk Bluemoonin, mukaan maailman rumin väri on nimeltään Pantone 448 C. Tuota ruskean ja oliivin välimaastoon sijoittuvaa väriä on tupakoitsijoiden keskuudessa kuvailtu sellaisilla sanoilla kuin ”kuolema”, ”lika” ja ”piki”. Niiden seikkojen vuoksi australialaiset tupakoitsijat ovat saaneet ihastella savukeaskeissa väriä Pantone 448 C. Värin lempinimi on opaque couché.

Australian hallitus palkkasi GfK:n selvittämään millä keinoin voidaan markkinoida savukkeita sellaisella tavalla, joka kannustaa ihmisiä lopettamaan tupakoimisen, ja tietenkin edes aloittamatta sitä. GfK käytti kolme kuukautta pahimman mahdollisen värisävyn etsimiseen. Nykyisin kengurumaassa myytävissä tupakka-askeissa on Pantone 448 C taustavärinä. Kutakin askia koristavat myös valokuvat ja varoitustekstit, kuten Smoking clogs your arteries.

Pantone 448 C:llä on oma värikoodinsa, joten periaatteessa modernit nettiselaimet pystyvät toistamaan sen vaikkapa tällaisessa yhteydessä: tässä on maailman rumin väri vitivalkoisen tekstin taustalla. Värin heksadesimaalikoodi on #4A412A. Sen RGB-koodi on 74,62,42.

Pantone tarkoittaa yhdysvaltalaista väreihin erikoistunutta yritystä. Sen värisävyjä hyödynnetään kaikkialla maailmassa — esimerkiksi graafisessa suunnittelussa (johon kuuluu muun muassa nettisivujen ulkoasujen tekeminen sekä tuotepakkausten etikettien ym. suunnittelu) sekä vaateteollisuudessa. Pantonen värijärjestelmää voi hyödyntää esimerkiksi asentamalla iPhoneen Pantone-nimisen applikaation. Sen avulla voi luoda erilaisia väripaletteja hyödyntämällä värijärjestelmän yli 10 000 eri värisävyä. Monet nettisivujen trendit ennen ja nyt hyödyntävät Pantonen värijärjestelmää joko tietoisesti tai tietämättään — värijärjestelmä on integroitu moniin kuvankäsittelyohjelmiin, kuten Adobe Illustratoriin, Photoshopiin sekä InDesigniin.

Kuten edellä mainittiin, kuvankäsittelyohjelmistaan tunnettu Adobe tekee yhteistyötä Pantonen kanssa. Yhteistyökuvion viimeisimpiä tuloksia on Adobe Creative Cloudiin rakennettu Pantone Connect -niminen lisäohjelma. Sen voi ladata täältä. Sen avulla voi muuntaa Photoshopissa, Illustratorissa ja InDesignissa eri väriulottuvuuksien (RGB, HEX ja CMYK) värikoodit Pantone-väreiksi.

RGB tarkoittaa punaisen, vihreän ja sinisen värin muodostamaa sävyä. HEX-koodi tarkoittaa samaan tapaan punaisen, vihreän ja sinisen värin yhdistelmää esitettynä kuuden numeron pituisena koodina. CMYK on lyhenne englannin sanoista Cyan, Magenta, Yellow ja Key.

Tietoa kirjoittajasta