⚈ Kuopassa.net

Lisää kertomuksia netistä. 摆烂

Parhaat tutustumisen arvoiset pelit!

Carcassone

Lautapelien klassikko Carcassone on kaikessa hiljaisuudessaan valloittanut jalansijaa kahviloista baareihin. Peli ei ole kuitenkaan uusi. Peliä on pelattu yli kaksi vuosikymmentä ja kestosuosikki on tässä ajassa kasvanut laajaksi peliperheeksi. Peliä voisi kuvata helpoksi, kiinnostavaksi ja tyylikkääksi vaihtoehdoksi seurallisiin peli-iltoihin. Peliä suositellaan kaikille niille, jotka haluavat olla osa laajempaa historiallista esileikkiä luostareiden ja kaupunkimuurien viidakossa. Seikkailla pelilaudalla ja etsien ulospääsyä voittajana. Peli pohjautuukin nimensä mukaisesti Carcassonen kaupunkiin, joka sijaitsee Ranskassa. Tämä Unescon perintökohde on peliä kunnioittaen linnoituskaupunki ja historiallinen näyttämö, jota on rikkaaalla ja historiallisella tapahtumanäyttämöllä rakennettu.


Kuvasta kiitos Aksel Fristrupille.

Pelin idea on selkeä. Pelissä kisataan kaupungin rakentamisesta pelilaatoilla. Jokainen pelaaja voi osallistua pelaamiseen ja kaupungin rakentamiseen pelilaattoja asettelemalla. Pelilaatta sisältää tyypillisesti joko peltomaastoa, tietä tai kaupunki. Jokkainen pelilaatta tulee sopia toiseen laattaan, esimerkiksi tien tulee jatkua. Mikä tekee pelistä mielenkiintoisen on se, että jokainen pääsee vaikuttamaan pelin kulkuun. Rakentamaan tiestöä, kaupunkia tai luostarin. Matkalla voit kohdata rosvon, ritarin, maanviljelijän, tai munkin. Peli päättyy kun viimeinen pelilaatta on asetettu pelipöydälle. Tällöin peli pisteytetään. Jokaisesta valmiista kaupungista pelaaja saa esimerkiksi neljä pistettä. Keskeneräisestä kaupungeista jaetaan yksi piste sekä yksi piste jokaisesta kaupungista löytyvästä vaakunasta. Munkki tuo omistajalleen yhden pisteen pelilaatasta, jolla luostari sijaitsee sekä yhden pisteen jokaisesta pelilaatasta, joka ympäröi luostaripelilaattaa. Lopulta pisteytetään tiet. Keskeneräisestä tiestä saa yhden pisteen jokaista pelilaattaa kohden.


Kuvasta kiitos Amanda Jonesille.

Pokeri

Yksi suosituimmista pöytäpeleistä nykyään on pokeri. Pokerin peluu lyö suosiollaan lähes minkä tahansa pelin selvällä etumatkalla. Sitä pelataan kotona, tilaisuuksissa, televisiossa ja mobiilisti tietokoneella tai puhelimella. Pokerin peluun keskeinen tekijä on pelaajat, jotka pelaavat pelikorteilla ja tavoittelevat pelipanoksilla kertyvää yhteispottia. Pelissä on lukuisia muunnelmia, jotka jaetaan joko avopokeriin tai käsipokeriin. Jälkimmäinen tunnetuimpana, jossa pelaajan kortit pidetään piilossa toisilta pelaajilta. Edellisessä pokeripelin kortit pidetääån näkyvillä ja pelaajat pääsevät näkemään pelin kulkua ilman arvailua. Pokerin kuuluisana tunnusmerkkinä niille, jotka tutustuvat peliin ensimmäisellä kerrallla ovat turnaukset. Turnauksia pelataan useissa pelipöydissä kunnes parhaat pelaajat jäävät enää jäljelle ja huomio keskittyy yhteen pelipöytään. Turnauksia on helppo seurata ja niistä oppii paljon, jos mielenkiintoa ei ole vielä pelata itse, mutta haluaa oppia jotain uutta pelityyleistä ja taktiikoista.

Pelistä enemmän kiinnostuneet voivat tutustua peliin muillakin tavoilla. Ensimmäisenä tee pokeri sanasto tutuksi tutustumalla pelin ohjeistukseen ja termistöön tarkemmin. Tämä mahdollistaa paremman pelituntuman ja tarjoaa luottamusta pelintaitojen hiomiseen myöhemmässä vaiheessa. Ohjeistus on mainio tapa tarkastaa osaamisen tasoa ja hakea varmuutta pelaamiseen. Jos kysyttäisiin mitä tarkoitetaan nopealla, flopilla, ilmaisella kortilla, osaata paremmin vastata kun harjoittelet myös itse tilanteita, joita tulet kohtaamaan. Pokerin pelaamisessa on kuitenkin se hyöty, että pelikieli muuntautuu helposti. Nopea viittaa nimensämukaisesti nopeasti pelaamiseen.

Flopilla tarkoitetaan kolmen ensimmäisen kortin korttijakoa, jossa kortit jaetaan kuvapuoli ylöspäin. Ilmaisella kortilla tarkoitetaan korttia, jonka näkemiseksi ei tarvitse maksaa käden aikana aikaisemmin tehtyjen toimien ansiosta. Kaikki kaikessa, osa on pääteltävissä ja osa pitää selventää ohjeistuksella. Tärkeää, että ohjeet ja termistö on helposti saatavilla ja siihen pääsee tutustumaan rauhassa.

Trivial Pursuit

Kaikkien älykköjen suosikkipeli on Trivial Pursuit. Vaikka peliä ei missään nimessä pidä rajata vain älykköjen peliksi, on pelin tarkoituksena löytää pelin joukosta kaikkein tietoviisain, vaikka tämäkin saattaa joskus tuntua vitsiltä. Peli soveltuu erinomaisesti kielestä, kulttuurista, urheilusta ja politiikasta kiinnostuneille. Toisaalta peli on oivallinen valinta myös älyllisten lahjojen harjoittamiseen ja seurapeliksi, jossa sinulla on mahdollisuus tutustua toisiin ihmisiin uudella tavalla. Pelin idea on klasisen hienostunut. Pääset tutustumaan maantiedon, viihteen, historian ja yhteiskunnan, kulttuurin ja taiteen, luonnon ja tieteen sekä urheilun ja vapaa-ajan teemoihin vastaamalla parhaalla osaamisellasi ja taidollasi sinulle esitettyihin kysymyksiin. Vastaamalla oikein pelaaja saa jatkaa vuoroaan ja valita uuden kysymyksen, johon vastaa. Tavoitteena kerätä pelipöydän väreihin soveltuvia nappuloita. Kun pelaaja vastaa oikein, pääsee pelaaja liikkumaan pelipöydällä. Oikein vastaamisen jälkeen pelaaja voi valita liikkumissuunnan. Osuessaan isoon väriruutuun silloin kun vastaa kortin kysymykseen oikein saa pelaaja palkinnoksi värinappulan. Kun kaikki värinappulat on onnistuneesti kerätty on aika suunnistaa pelin viimeiseen ja keskellä sijaitsevaan ruutuun sekä vastata oikein pelin viimeiseen kysymykseen. Oikein vastaamalla pelaaja voittaa pelin.

Pelin mekanismi on perinteisen klassinen ja ei tarvitse suurta ponnistelua. Peli soveltuukin seurapeliksi, jossa ei tarvitse valmistautua tai penutua pelin ohjeisiin ja ohjeistukseen. Peli onkin esitetyistä peleistä säännöiltään helpoin ja nopein opittava. Kysymykset voivat olla vaikeita ja niihin vastaaminen oikein voi viedä aikaaa jopa kymeniä pelikertoja. Tyypillisessä pelipakassa on tuhansia kysymyksiä ja uusia pelipakkoja saa lisävarusteena. Pelin hienous on, että sen ikä mahdollistaa eri aikakausien mukaiset kysymyspatteristot. Niille, jotka haluavat vastata historiallisiin kysymyksiin valitsevat vanhemman ja hyllyjen takana pölyttymässä olleen pakan. Ne, jotka haluavat helpottaa pelin jouhevuutta ja nopeuttaa pelin saattamista loppuun voivat hankkia itselleen helpompia kysymyspakkoja. Tästä syystä peli on edelleen neljän vuosikymmenen jälkeenkin suosittu peli. Jos tämä peli ei löydy klassikkojen hyllystä, niin mikä peli sitten.

Tietoa kirjoittajasta