⚈ Kuopassa.net

Lisää kirjoituksia netistä.

Poimintoja Onnettomuustutkintakeskuksen raportista Vuosaaren kerrostalopalosta

Kirjoitettiin
Päivitettiin 7. kesäkuuta 2019

Onnettomuustutkintakeskus latasi maanantaina YouTubeen videon, jossa puolen tunnin aikana eri asiantuntijat selostivat käsityksistään Vuosaaressa, Itä-Helsingissä, tapahtuneesta tulipalosta. Kerrostalon ylimmässä, kuudennessa, kerroksessa tapahtui äidin ja kolmen lapsen kuolemaan johtanut tulipalo 9. joulukuuta 2016.

OTKES ajattelee tulipalon startanneen palojälkien perusteella saunasta, luultavasti kiukaasta. Se oli sieltä levinnyt pesuhuoneeseen ja osittain eteiseen. Valtaosa huoneistosta oli kärsinyt kattorajassa savuvahinkoja ja ilmeisen kovaa kuumuutta, sillä katon valaisimet olivat sulaneet.

Onnettomuustutkintakeskuksen havainnekuva Vuosaaren Vuotie 59:n A-rapussa sijaitsevasta, 6.12.2016 tulipalon kokeneen huoneiston pohjakaaviosta.Kuva: Onnettomuustutkintakeskus (Flickr)

Kuolemilta olisi voitu välttyä mikäli huoneistossa olisi ollut palovaroitin. Niitä olisi kyseisessä huoneistossa sen koosta johtuen pitänyt olla kaksikin kappaletta. Huoneistoon kuuluu kaksi makuuhuonetta, keittiö, olohuone, suuri lasitettu parveke, sekä tietysti pesuhuone, ja pesuhuoneesta on pääsy saunaan.

  • Videoraportin mukaan joku oli pelastajien saapuessa paikalle avannut huoneiston ulko-oven.
  • Saunassa oli palon käynnistymisen aikana vaatteita, kenkiä, hoitopöytä ja muita tavaroita.
  • Kiuas oli ollut päällä noin kello 01.40 alkaen suunnilleen yhden tunnin ajan.
  • Kiukaassa oli ajastustoiminto, jolla se oli voitu jopa kahdeksan tuntia aiemmin asettaa lämpenemään n. klo 01.40.
  • Kiukaan ajatuskytkin on sellaisessa paikassa, että lapsi on voinut virittää sen.
  • Palosta hätäkeskukselle soittanut henkilö neuvoi mielestään nopeimman reitin palopaikalle, sammuttajat käyttivät hieman eri reittiä ja huomasivat sen olevan kulkukelvoton. Vaihtoehtoinen reitti löytyi jonkin ajan päästä ajamalla nurmikon poikki ja sitten kevyen liikenteen väylää pitkin.
  • Kun pelastushenkilökunta saapui palopaikan ulko-ovelle ja huomasi oven olevan auki, ovi leikattiin keskeltä horisontaalisesti kahtia tarkoituksena jättää yläpuoli blokkaamaan savua leviämästä rappukäytävään.
  • Palopaikan ovikyltti viittasi siihen, että huoneistoa asutti maahanmuuttaja.
  • Onnettomuustutkintakeskus suosittelee mm. taloyhtiöitä järjestämään palovaroittimet ja huoltamaan ne, kiuasvalmistajia parantamaan laitteidensa käyttöliittymiä selkeämmiksi, selvittämään voiko uusiin ja peruskorjattaviin huoneistoihin asentaa sprinkelijärjestelmän ja parantamaan osoitejärjestelmää niin, että apu pääsee perille mahdollisimman nopeasti.

Tulipalo tapahtui osoitteessa Vuotie 59. Se vaikuttaa kuuluvan Heka-Vuosaari Oy:lle. Heka-Vuosaari Oy julkaisi nettisivuillaan 22.12.2016 tiedotteen, jossa muistutettiin asukkaiden olevan itse velvollisia hankkimaan palovaroittimen ja että varoittimia tarvitaan yksi per 60 neliömetri. Samasta aiheesta Heka-Vuosaari Oy uutisoi 18.5.2017 kirjoittamalla nettisivulleen uusivansa kaikkien huoneistojensa palovaroittimet syyskuun 2017 loppuun mennessä.

Tagit: ,

Tietoa kirjoittajasta