⚈ Kuopassa.net

Lisää kertomuksia netistä. 摆烂

Ruotsissa vuodettiin kaikki

Otsikko on tietysti vähän leväperäinen, mutta jos luet eteenpäin, ei se ole liikaa liioiteltu. Nimittäin joskus vuonna 2015 tai jopa vuotta aiemmin Ruotsissa tapahtui valtava tietovuoto. Se purkautui maailman tiedotusvälineiden tietoon vasta viime viikolla. Skandaali on sellainen, että periaatteessa jokaisen Ruotsin kansalaisen tiedot vuosivat ulkomaille. Tuollaisen kikkiriikkisen möhläyksen jäljiltä Ruotsin hallitus miettii kannattaako sen jatkaa toimintaansa vai olisiko heidän kenties erottava. Ottiatuota…

Mitä tapahtui?

Tietovuoto tapahtui sillä tavalla, että Ruotsin Transportstyrelsen, eli Suomen Liikenneviraston vastine, päätti modernisoida toimintojaan ja ulkoistaa datapalvelunsa ulkomaille. Asia hoidettiin jostain syystä hätiköiden, mutta hoidettiinpa kuitenkin. Homma annettiin Ruotsin IBM:lle. Sen kautta data siirrettiin Itä-Eurooppaan, käsittääkseni Tšekin tasavaltaan.

Mikä data?

Se sisältää jokaisen Ruotsissa rekisteröidyn auton rekisteritunnuksen, omistajan nimen, omistajan kotiosoitteen, puhelinnumeron, mukaan lukien sotilaskaluston sijaintitiedot, kaluston kuljetusreitit, siltojen kantavuudet ym. Dataan kuuluu Hackernewsin väitteen mukaan myös poliisin hämärähommista epäilemien henkilöiden tiedot, myös todistajansuojeluohjelman piirissä olevien henkilöiden tiedot — mukaan lukien valokuvat. Nyt Ruotsissa tehdään damage controllia ja yritetään vihjata, ettei se nyt oikeastaan ollut kovin iso vuoto, vaikka näyttää siltä, että jopa Ruotsin ilmavoimien hävittäjälentäjien nimet, yhteystiedot ja kotiosoitteet ovat vapailla markkinoilla.

Tagit:

Tietoa kirjoittajasta