⚈ Kuopassa.net

Lisää kirjoituksia netistä.

Sähköpostin lähettäminen niin, ettei SpamAssassin pidä sitä roskapostina

Kirjoitettiin
Päivitettiin 11. lokakuuta 2017 kello 04.06

Innostuin tekemään Vieraskirja.info-sivuston kun halusin koodata jotain monimutkaisempaa kuin tavallisesti, ja kun huomasin, etteivät takavuosien suositut vieraskirjapalvelut Freebok ja Shinybook ole enää toiminnassa. Wikipedian Freebokista kertovan sivun mukaan tuo vieraskirjasivusto toimi vuodesta 1998 lähtien. En tiedä missä vaiheessa sen tarina päättyi, mutta yksien kansien sulkeuduttua avautui toinen: Shinybook. Shinybookin tekijä taisi huomata markkinaraon avautuneen joskus vuonna 2007. Silloin se avattiin osoitteeseen www.shinybook.net. Shinybook taisi Suomi24:n keskustelufoorumilla näihin päiviin säilyneen uutisen mukaan uudistua vuonna 2010, jolloin sen osoitteeksi tuli www.shinybook.fi.

Nettipalvelua tehdessäni tuli vastaan tarve lähettää sen kautta sähköpostia. Tavallisen tekstimuotoisen sähköpostiviestin lähettäminen käyttäjälle tai ylläpitäjälle osoittautui vähän työläämmäksi jutuksi kuin odotin. Esimerkiksi omaan sähköpostilaatikkooni viestien saaminen tuon vieraskirjapalvelun palautelomakkeella edellytti useiden testien ja säätöjen tekemistä.

Yksi tärkeimmistä sähköpostin toimittamisen todennäköisyyttä kasvattaneista muutoksista oli kirjoittaa sähköpostiviesteihin enemmän tekstiä. Jonkin verran SpamAssassinin roskapostipisteytystä pudotti, kun rassasin sähköpostiviesteihin kelvollisen Message-ID-arvon. Jos viestin yksilöivä tunnus oli kelvoton, viestiin merkattiin INVALID_MSGID-riville 0,6 pistettä. Oman ongelmansa aiheuttaa .info-päätteisen domainosoitteen käyttäminen: se lisää KAM_INFOUSMEBIZ-riville 0,8 pistettä. Tuo KAM_INFOUSMEBIZ on tulkittava niin, että mikä tahansa domainosoite, jonka pääte on .info, .us, .me, .me.uk tai .biz on SpamAssassinin mielestä huono valinta, sillä niiden kautta lähetetään paljon spämmiä tai malwarea. Kolmas syy, joka saattaa aiheuttaa sähköpostin joutumisen roskapostisiivilään, on tuoreen domainosoitteen käyttäminen. Se tarkoittaa URIBL_RHS_DOB-varoitusta, josta tulee 1,5 pistettä. URIBL_RHS_DOB pitäisi haihtua ajan kanssa kun domainille tulee ikää.

Sähköpostiviesti ei tule perille omaan maililokerooni jos spämmipisteitä on 5,0. Jos siis ynnätään 0,6+0,8+1,5 saadaan tulokseksi 2,9 pistettä. Noiden pisteiden määrä voi olla suurempi jos sähköpostiviestin pituus on todella lyhyt. Silloin se saattaa aiheuttaaa TVD_SPACE_RATIO-riville lisäpisteitä. SpamAssassinin wikisivun mukaan se tarkoittaa, että viestissä kunkin kappaleen välilyöntien ja muiden kuin välilyöntien välinen suhde viittaa siihen, että viesti on luultavasti spämmiä.

Tagit: ,

Tietoa kirjoittajasta