⚈ Kuopassa.net

Lisää kertomuksia netistä. 摆烂

Tavutustagi tuntuu toimivan nykypäivän nettiselaimissa

Kielessämme on monia pitkiä sanoja, jotka voivat aiheuttaa ongelmia mikäli ne yritetään sulloa nettisivuilla pieneen tilaan. Esimerkiksi tässä blogissani on melko kapoinen alue tekstiä varten. Siksipä jos kirjoitan tekstiä, joissa mainitaan pitkiä sanoja, kuten "ambulanssikuskikurssi" tai "valokuvausprojekti" tai "televisiovastaanotin", ne vievät riviltä hyvin paljon tilaa. Mikäli sanassa ei ole yhdysviivaa välissä, nettiselain ei yleensä osaa tavuttaa sanaa automaattisesti, siis pilkkoa sanaa useammalle riville. Yhdysviivalliset sanat tarpeen vaatiessa, eli tilan loppuessa riviltä, katkaistaan eri riveille. Onneksi HTML:ssä on ­-tagi.

Tavutustagi toimii niin, että sen avulla voi antaa pitkiin (toki lyhyiinkin) sanoihin tavutusehdotuksia. Esimerkiksi sanassa "ambulanssikuskikurssi" voisi tavutusehdotuksia laittaa tähän tapaan:

ambulanssi­kuski­kurssi

Tuolloin sana katkaistaisiin jopa kahdesta eri kohdasta mikäli se ei kokonaisena mahdu yhdelle riville. Luultavasti sanaa ei kuitenkaan katkaistaisi aina kahdesta kohdasta, vaan vain jommasta kummasta kohdasta. Laitoin esimerkkiin kaksi ­-tagia halutessani antaa kaksi eri vaihtoehtoa tavuviivasysteemille. Tavutustagi on lukijalle näkymätön.

Wikipedian artikkelissa Pisimmät sanat on hyvä esimerkki pitkästä sanasta. Haluan käyttää sitä tämän vinkin lopuksi. Pitkä sana on 67-kirjaiminen:

lentokone­suihku­turbiini­moottori­apumekaanikko­aliupseeri­oppilas

Tavutustagit on ripoteltu sanaan seuraavasti:

lentokone­suihku­turbiini­
moottori­apumekaanikko­aliupseeri
­oppilas

Tagin voi toki laittaa yksittäisten tavujenkin kohdalle eikä kukaan tule (ainakaan vielä) uhkaamaan oikeusjutulla jos tavutuksen laittaisi kieliopillisesti vääriin kohtiin. ;-)

Tietoa kirjoittajasta