⚈ Kuopassa.net

Lisää kirjoituksia netistä.

Susien liikkeet kartalla

Kirjoitettiin
Päivitettiin 8. kesäkuuta 2014

Tästä uutisoitiin näemmä jo syyskuussa 2013 YLEn uutisia myöten. Pannoitettujen susien liikkeitä voi siis seurata netistä käsin siirtymällä osoitteeseen pantaseuranta.rktl.fi. Tuo nettisivusto on Riistan- ja kalantutkimuksen pitämä. Linkistä avautuu Suomen kartta, josta löytyy eri puolilta vihreitä neliöitä. Neliötä klikkaamalla avautuu tiedot kyseisen "pantasuden" sijainnista. Sijaintitieto on muutaman tunnin ikäinen — YLEn 2.9.2013 julkaiseman uutisen mukaan viive on seitsemän tuntia. Kyse ei siis ole reaaliaikaisesta datasta. Siihenkin varmaan olisi mahdollisuus, mutta luulenpa, että vihreät neliöt kartalla vähenisivät sen jälkeen.

Susien pantaseurannan mukaan Kilu-suden panta on pudonnut marraskuun lopussa. Jäljellä on 13 muun suden sijainnit. Niistä monet sijaitsevat itärajan suunnalla eikä susia näytä kartan mukaan pannoitetun juuri Kajaania korkeammalta, vaikka varmasti elikoita sielläkin on. Susia ei ole kaulapannoitettu myöskään etelässä. Ehkä siksi, ettei niitä ole täällä montaa Korkeasaaren aitojen ulkopuolella.

Vaikka susia näyttää olevan panta kaulassa vain harvakseltaan, voisi kai ajatella, että jokainen susi kuuluu johonkin laumaan… Tuo karttapalvelu voi siis auttaa käsittämään millä seuduilla on susilaumoja. Pantasusia on nyt liikenteessä Kuhmon ympärillä viisikin kappaletta. Haapaveden ja Kajaanin välissä on kaksi. Haapajärvellä oli yhdeltä sudelta tippunut panta, toinen pannoitettu yksilö on vielä paikallistettu samalle seudulle. Pielisen ja Koitereen suunnaltakin löytyy elämää. Jokseenkin yllättävää on kuinka Ähtärin–Keuruun–Virtain välillä on Keuruun laumaksi kutsuttu joukkio, josta on pannoitettu Kara-niminen susi.

Tagit:

Tietoa kirjoittajasta