⚈ Kuopassa.net

Lisää kertomuksia netistä. 摆烂

Suurmielenosoitus Helsingissä 25.4.2014

Olen tulessa. En kirjaimellisesti. On harvinaista kuinka jaksan pusata samana päivänä niinkin monta blogimerkintää kuin tänään. Seuraavaksi breaking news eli rikkovia uutisia: Helsingissä järjestetään 25. huhtikuuta suurmielenosoitus. Se alkaa kello 17. Osoituksen nimi on Nyt saa riittää! — Suurmielenosoitus kansan oikeuksien puolesta.

Perjantaina 25.4.2014 järjestettävä mielenosoitus tulee osoittamaan kuinka tyytymätön kansa on maan nykyiseen poliittiseen tilaan ja siihen suuntaan, johon se tila on menossa. Facebookin kautta masinoitava "eventti" sisältää yli 31 000 kutsuttua henkilöä, joista 1600 on leimannut itsensä osanottajien sarjaan ja toinen samanmoinen on vielä epäilevällä tai harkitsevalla kannalla.

Mielenosoituksen Facebook-sivulla perustellaan ihan järjellisesti miksi tällainen homma on tarkoitus hoitaa. Mielenosoituksen järjestäjät kertovat kyseessä olevan avoin kutsu kaikille heille, jotka kokevat hyvinvointivaltiomme olevan ihan jotain muuta kuin hyvinvoiva valtio.

Nyt saa riittää! alkaa iltaviideltä Säätytalon suunnalta. Sieltä jalkaparien ja oletettavasti muidenkin ruumiinkappaleiden on tarkoitus mieluusti yhtenä kappaleena lähteä Aleksanterinkadun ja Mannerheimintien kautta eduskuntatalon pihalle. Mukana kulkee mölyauto. Seikkailu kestää arviolta kaksi tuntia. Osanottajat voivat tuoda mukanaan mainoslakanoita, kylttejä, banderolleja. Kyseessä on väkivallaton tapahtuma ja toivomuksena on, että osanottajat ovat selvin päin. Huolimatta siitä, että osanottajia pyydetään pukeutumaan mustiin, suurmielenosoitus ei ole järjestäjiensä mukaan sidoksissa poliittisesti suuntaan eikä toiseen, eikä kyseessä ole minkään tietyn aatteen tai ryhmittymän juttu.

Miten tässä tulee käymään?

Arvioin, että kutsuista tuhansista ihmisistä vielä pari tuhatta tulee klikkaamaan Facebookissa olevaa Kyllä-nappia. Paikalle saapuu lopulta 15 opiskelijaa, 15 vasemmistolaista ja 5 eläkeläistä ja kaiken kukkuraksi 5 huligaania kasvomaskeineen ja jääkiekkomailoineen. Paikalle kutsutut pollarivoimat huomaavat pian voivansa vapauttaa valtaosan väestään viikonlopun viettoon.

Ehdotuksia, joilla mielenosoitukseen voidaan saada huomattavasti enemmän osanottajia:

  • On levitettävä huhua, jonka mukaan Salkkarit lopetetaan. (+20 000 osanottajaa)
  • On levitettävä huhua, jonka mukaan julkisen sektorin työntekijämäärää supistetaan radikaalisti. (+100 000 osanottajaa)
  • On levitettävä huhua, jonka mukaan olutta saa jatkossa vain Alkosta. (+5,1 miljoonaa osanottajaa)

Miten tässä lopulta kävi?

Täydennys 25.4.2014 kello 19.06: Yle Uutiset kertoo paikalle saapuneen useita satoja osanottajia. Kymmenittäin mielenosoittajia on ilmeisesti pyrkinyt eduskuntatalon oville. Poliisi spreijasi sitä sakkia pippurisumutteella. Arvaan, että eduskuntatalon oville pyrkineet henkilöt olivat vasemmistolaisia. He suorittivat samanlaisen operaation marraskuussa 1917 asettamalla punakaartin terroristeja blokkaamaan senaattorien eli kansanedustajien pääsyn työpaikalleen.

Täydennys 26.4.2014 kello 16.29: Metro-lehdessä julkaistujen valokuvien mukaan paikalla oli naamareilla kasvonsa peittäneitä miehiä, jotka kantoivat räikeänpunaista lakanaa, johon oli kullanvärisin tikkukirjaimin asetettu sanat "TORJU NATO AINA". Jos lakanankantajat uskovat asiaansa, miksi he peittävät kasvonsa? Samassa liigassa kulki punainen lakana, jossa mainostettiin jotain antifasismia. Joukkoon kirjavaan mahtui rastapäinen, pujopartainen mies, joka kantoi vapaata internetiä huutavaa kylttiä. Joukossa kulki myös anarkistilippuja ja jeesusplakaatti. Että sellainen edustuskelpoinen joukko. YouTubeen päätyneessä videossa itketään miksi poliisi käyttää pippurisumutetta — tietenkin jätettiin huomioimatta se, että poliisin kimppuun oli hyökätty, poliisin niskaan viskelty tavaraa ja poliisia lyöty jollakin tangolla.

Muuta

Täydennys 1.4.2014: Järvenpään Vasemmistoliitto mainostaa tapahtumaa nettisivuillaan. Järvenpään Vasemmistoliiton nettisivujen taustakuva mainostaa punakaartia vuosimallia 1918.

Täydennys 25.4.2014 kello 16.40: Tapahtuman Facebook-sivujen perusteella mielenosoitus vaikuttaa joutuneen äärivasemmistolaisten kaappaamaksi.

Tietoa kirjoittajasta