Haij-ja! Ninjapotku: +21 HP. Muistan lapsuudestani jäntskiä töllötinohjelmia, kuten Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat ja American Ninjan. Koska tämän sivun otsikko viittaa johonkin aivan toiseen, lienee syytä lopettaa muistelointi ja ryhtyä pureskelemaan sitä kuinka sellaisen verkkokaupan voi avata ilmaiseksi käyttämällä Ruotsista rantautunutta LiteCartia.
Tässä esittelemäni LiteCart teki — haa! — ninjapotkun julkaisemalla version 2.1. ja sen mukana tosi paljon korjauksia ja parannuksia, joista tässä muuttamia:
- JSON-skeemaan lisättiin tuotteen ID, SKU ja GTIN
- Japanin kielen kuvake lisättiin
- Oletusteeman tuotesivulle lisättiin välilehdet
- CSV-tiedostoihin kuuluu nyt
product_groups
-tiedot - vQmod toimii nyt myös nettikaupan huoltomoodisivulla
- Sähköpostin lähettämistä varten on oma työkalu
- Sähköpostia voi lähettää SMTP:llä
- Lisäosien kehittäjille: WYSIWYG-tuki kuuluu funktioon
form_draw_function()
- Kassasilla tarkistetaan onko ostajan asiakastili ”sammutettu” vai käytössä
- Nettikaupan oletusteemassa näytetään nyt viimeisimmin katsellut tuotteet
- Hallintapaneelin kuvakaruselliin voi nyt ladata grafiikkaa SVG-formaatissa
- Kategorian muokkaussivua tyyliteltiin sievemmäksi
- Lightboxina käytettävästä Featherlight-kirjastosta luotiin oma LiteCart-versio
- Valuuttakurssien muunnokset tehdään nyt kuuden desimaalin tarkkuudella
- Sähköposti-ilmoituksissa käytettävää HTML:ää korjattiin
Version 2.1 ilmestymisen johdosta LiteCartin omassa nettikaupassa on voimassa alennukoodi LC21
päivämäärään 31.1.2018 asti. Koodin voi aktivoida kassalla. Sillä saa hinnasta pois 21 prosenttia.
LiteCartin tekniset vaatimukset
LiteCart edellyttää Apache-palvelinta, .htaccess-tukea, MySQL-tietokantaa (versiota 5.5 tai uudempaa) ja PHP-versiota 5.3 tai uudempaa. Suositeltu PHP-versio on 7, sillä se nopeuttaa merkittävästi sivujen latautumista.
LiteCart on nopeampi kuin muut
LiteCartin tekemässä suorituskykyrapsassa päivämäärältä 25.5.2017, jossa hyödynnettiin Pingdomia (suorituskyvyn monitoroijaa), LiteCart latautuu nopeammin kuin Shopify, Magento, X-Cart, WooCommerce, Prestahop, BigCommerce, Loaded Commerce, OpenCart ja OsCommerce.
LiteCart on myös hyvä
Se sisältää noin 500 tiedostoa kun esimerkiksi Magentoon kuuluu 13 000 tiedostoa.
LiteCart säilyttää tiedot tietokannassa, jossa on 51 taulua. osCommercella on 50 taulua, OpenCartilla tuplasti sen verran, PrestaShopilla niitä on jo 260 ja Magentolla huimat 300+ kappaletta.
LiteCartiin kuuluu asennushetkestä lähtien paino-, pituus- ja määräyksiköt, myös tuoteoptioiden varastosaldot, tuoteryhmät, monipuoliset verosäännöt, hakukoneystävälliset URL-osoitteet, yhden sivun kassa, mahdollisuus tuoda ja viedä tuotetietoja + kielitiedostoja.
LiteCartin asentaminen
Version 2.1 voi ladata tästä. Ladattava paketti on .zip-formaatissa. Sen koko on 1,8 megatavua. Se pitää purkaa sillä tavalla, että public_html
-kansio on se mikä menee nettipalvelimen juurihakemistoon.
Sinne purkamisen jälkeen on avattava nettiselaimella se juurihakemisto, jolloin ruudulle ilmestyy englanninkielinen asennustyökalu. Sen yläosassa listataan vihreällä värillä ne asetukset, jotka ovat kunnossa ja punaisella värillä mahdolliset ongelmatekijät. Jos punaisella värikoodilla valitetaan mod_deflate
-moduulin puuttumisesta, siitä ei kannata välittää, sillä tiedän omasta kokemuksesta LiteCartin toimivan ilmankin.
Asennustyökalussa pitää selvittää MySQL-tietokannan Hostname (yleensä se on localhost
), sekä Database (tietokannan nimi), Username (tietokannan käyttäjätunnus) sekä Password (tietokannan salasana). Muista tietokannan asetuksista ei tarvitse välittää. Jos nettikauppaan halutaan alkajaisiksi laittaa jotain esimerkkituotteita, silloin asennusvaiheessa laitetaan rasti ruutuun, jossa lukee Install demo data.
MySQL-asetusten lisäksi asennustyökalussa voi kirjoittaa nettikaupan nimen kohtaan Store Name, sähköpostiosoitteen kohtaan Store Email, kaupan kotimaan Country-pudotusvalikkoon, sekä aikavyöhykkeen *Time Zone*-pudotusvalikkoon. Aikavyöhyke on Suomessa Europe/Helsinki
.
Kolmas hommeli asennustyökalussa on Administration-otsikon alla näkyvät kolme tekstilaatikkoa. Folder Name tarkoittaa sitä kansiota, jossa nettikaupan hallintapaneeli sijaitsee. Oletuksena nettikaupan hallintapaneeli laitetaan avautumaan osoitteesta nettikaupanosoite.fi/admin
, mutta sen voi laittaa myös muotoon nettikaupanosoite.fi/hallinta
tai jotain muuta. *Username*-kenttään tulee hallintapaneelin käyttäjätunnus, ja *Password*-lootaan hallintapaneelin salasana. Kannattaa kirjoittaa muistiin hallintapaneelin osoite, käyttäjätunnus ja salasana, sillä niille tulee käyttöä heti asentamisen jälkeen.
Asentaminen tapahtuu napsauttamalla sivun lopussa sijaitsevaa Install Now -nappia.
Sitten kun asennustyökalu on tehnyt tehtävänsä, kannattaa ensimmäiseksi kirjautua hallintapaneeliin ja vilkaista toimiiko se normaalisti. Sen yläosassa näkyy keltaisella värillä palkki, jossa kehotetaan poistamaan asennustyökalu. Se sijaitsee kansiossa install
. Tuon kansion voi deletoida kokonaan.
Hallintapaneelin osiot
Kun LiteCartin hallintapaneeliin on kirjauduttu, sen oletusarvoinen ulkoasu sisältää vasemmassa reunassa luettelon eri osioista. Tässä on niiden nimet ja selitykset
- Appearance
- Täältä käsin valitaan kaupan hallintapaneelin ja julkisen puolen teema. Teema tarkoittaa ulkoasua.
- Catalog
- Katalogissa on tuotekategoriat, yksittäiset tuotteet, mutta myös valmistajien tiedot ja tavarantoimittajien tiedot.
- Countries
- Eri maiden nimet, maakoodit ja yksittäisen maan kohdalla esimerkiksi kielikoodi, maassa käytettävä valuutta, ja esimerkiksi puhelinnumeron etuliite (Suomessa se on
358
).
- Eri maiden nimet, maakoodit ja yksittäisen maan kohdalla esimerkiksi kielikoodi, maassa käytettävä valuutta, ja esimerkiksi puhelinnumeron etuliite (Suomessa se on
- Currencies
- Nettikaupassa käytössä olevat valuutat ja niiden asetukset, kuten vaihtokurssit ja valuuttasymbolit.
- Customers
- Asiakastilin luoneiden asiakkaiden tiedot. Customers-osiosta voi myös lähettää uutiskirjeitä.
- Geo Zones
- Mantieteelliset alueet. Esimerkiksi Euroopan Unioni voidaan määritellä yhdeksi alueeksi ja Suomi yhdeksi alueeksi. Tätä käytetään muun muassa veroprosenttien yhteydessä. Myös moduulit voivat hyödyntää näitä tietoja.
- Languages
- Oletuksena nettikaupassa on englanti ja jos kaupan kotimaaksi on asennushetkellä valittu Suomi, silloin Languages-osiossa näkyy myös Suomi.
- Modules
- Moduulit ovat lisäosia tai laajennoksia/laajennuksia. Jos nettikauppaan on hankittu esimerkiksi Paytrail-maksutapa, silloin se otetaan käyttöön Payment Modules -osiosta, ja sieltä sen asetuksia voi muokata.
- Orders
- Orders sisältää luettelon kaikista nettikaupasta tehdyistä tilauksista. Niitä voi suodattaa tilauksen statuksen perusteella siten, että luettelossa näytetään vain avoimet tilaukset. Tilauksiin voi tehdä muutoksia ja niiden tiedot voi tulostaa.
- Pages
- Pages tarkoittaa staattisia sivuja, joita voidaan näyttää nettikaupassa asiakkaille. Sellaisia staattisia sivuja voivat olla vaikkapa toimitusehtojen sivu, tai nettikaupan esittely, tai vaikka leikkimökin kasaamisohjeet.
- Reports
- Raporttisivua katsomalla voi nähdä miten paljon myyntiä on tullut esim. viimeisen kuukauden aikana, mitkä tuotteet menevät parhaiten kaupaksi ja ketkä ovat tilausmäärien perusteella parhaita asiakkaita.
- Settings
- Settings = Asetukset. Jos halutaan vaihtaa nettikaupan nimi, sähköpostiosoite, veronumero tai postiosoite, tai muita sellaisia asetuksia, ne kaikki voi hoitaa Settings-osiossa.
- Slides
- Tämä on ”kuvakaruselli”, siis sellainen nettikaupan oletusteeman etusivulla esitettävä pläjäys grafiikkaa ja tekstiä. Karuselliin voi laittaa pyörimään esimerkiksi ajankohtaisten tarjousten tietoja.
- Tax
- Eri veroprosentit ja mihin maantieteellisiin alueisiin ne kuuluvat. Jos nettikaupassa myydään tavaroita Suomessa, silloin verokantoja on kolme; a) yleinen verokanta useimmille tavaroille ja palveluille (24%), b) alennettu verokanta elintarvikkeille, rehulle, ravintola- ja ateriapalveluille (14%), sekä c) alennettu verokanta kirjoille, lääkkeille, liikuntapalveluille, elokuvanäytöksille, kulttuuri- ja viihdetilaisuuksien sisäänpääsylle, henkilökuljetuksille, majoituspalveluille (10%).
- Translations
- Täältä voi tehdä itse omia käännöksiä, jotka astuvat voimaan välittömästi muutosten tallentamisen jälkeen. Samasta osiosta voi myös tuoda/viedä CSV-formaatissa käännöksiä.
- Users
- Users tarkoittaa hallintapaneelin käyttäjätilejä. Esimerkiksi tekstin kääntäjälle voi luoda oman käyttäjätilin ja asettaa hänelle käyttöoikeudet vain *Translations*-osioon.
- vQmods
- vQmodit ovat pieniä, yhden tiedoston kokoisia muokkauksia nettikaupan toimintoihin tai ulkoasuun. vQmodeja ja moduuleja voi etsiä LiteCartin nettisivuilta osoitteesta litecart.net/addons.
Kuinka LiteCartin saa näkymään suomeksi?
Ensimmäiseksi LiteCartin hallintapaneelista pitää tarkistaa, että Languages-osiossa näkyy Suomi, ja että se kieli on Enabled, eli käytössä. Sen voi sieltä Languages-osiosta määritellä saman tien kaupan + hallintapaneelin oletusvaihtoehdoksi laittamalla rastin näihin kahteen kohtaan:
- [x] Set as default language
- [x] Set as store language
Sitten klikataan Translations-osioon ja sieltä CSV Import/Export -sivulle. Sillä sivulla näkyy kaksi työkalua: Import ja Export. Import tarkoittaa kielitiedoston tuomista, Export kielitiedoston viemistä. Nyt halutaan tuoda kielitiedosto, ja nimenomaan suomenkielinen kielitiedosto, joten käytetään Importtia. Sitä varten tarvitaan kielitiedosto. Sen voi noutaa LiteCartin nettisivuilta osoitteesta litecart.net/translations. Ladatun tiedoston nimi on translations-fi-FI.csv
. Se tiedosto siirretään omalta tietokoneelta nettikauppaan Import From CSV -työkalulla. Työkalun eri asetuksia ei tarvitse vaihtaa, ne ovat kunnossa sellaisenaan. Pitää vain etsiä omalta tietokoneelta se .csv-tiedosto ja sitten siirtää. Sillä selvä.
Kiitos lukemisesta!